pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεξέλεγκτα καίνε οι φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια: Νέες εκκενώσεις και αναζωπυρώσεις, μεγάλες καταστροφές

Ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να σώσουν περιουσίες και δάση

5/08/2021 - 8:14πμ
Το πύρινο μέτωπο στο Πελόπιο Εύβοιας την Τετάρτη (φωτ.: Facebook / Vaggelis Dimitropoulos)

Το πύρινο μέτωπο στο Πελόπιο Εύβοιας την Τετάρτη (φωτ.: Facebook / Vaggelis Dimitropoulos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία ενώ στην κατακαμένη Βόρεια Εύβοια η νύχτα ήταν θρίλερ για δεύτερο 24ωρο.

Στην Αρχαία Ολυμπία τα ξημερώματα η αλλαγή στη φορά του ανέμου έδιωξε τις φλόγες μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ωστόσο υπάρχει νέα αναζωπύρωση.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες, ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή των εθελοντών.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Όσοι βρίσκονται στις κοινότητες Λαντζοί και Λιναριά έχουν ενημερωθεί να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή. Σε ξενοδοχεία της περιοχής πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι οκτώ οικισμών και της Αρχαίας Ολυμπίας που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε χθες στην ΕΡΤ ότι η φωτιά ακολουθεί την πορεία που είχε το 2007 και τόνισε ότι έχουν καεί δεκάδες σπίτια. Μεταξύ άλλων, 10 με 12 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, όπως και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του 1922, και ακόμη τέσσερα είναι καμένα στην Καστανιά. Πληροφορίες θέλουν καμένα σπίτια και στο Πελόπιο.

Καταγγελίες από τις πληγείσες περιοχές αναφέρουν ότι, μιας και όλο το βάρος ήταν στην Αρχαία Ολυμπία, στα χωριά πολλοί έσωσαν τις περιουσίες τους μόνοι τους, επειδή είναι αγρότες και χρησιμοποίησαν νερό από τις δεξαμενές και τρακτέρ.

Χθες, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι στην Ηλεία εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην Αρχαία Ολυμπία, στις 8:03, στις 8:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29.

Νέες εκκενώσεις στην Εύβοια

Ολοκληρωτικά κατεστραμμένος θεωρείται πλέον ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, εκεί όπου χθες υπήρξαν δραματικές εκκλήσεις για διάσωση από τη θάλασσα των εγκλωβισμένων στην παραλία των Ροβιών, αλλά και καταγγελίες για έλλειψη μέσων πυρόσβεσης. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, καταστρέφοντας τουλάχιστον 150 κτίσματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις σε Ροβιές, Χρόνια, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, ενώ υπάρχει ένα καινούργιο ενεργό μέτωπο, στην περιοχή της Δάφνης.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα. Τα ξημερώματα, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αμέλαντες και  Κεραμειά που βρίσκονται βορειότερα του Δρυμώνα και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, ενώ στις 7:30 ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού Κεχριές.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Οι Κεχριές είναι το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Με εντολή της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλούς, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιο Δαυίδ, Κούλουρς, Μαρούλι, Ροβιές, Παλαιοχώρι, Αμέλαντες,  Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά οι φλόγες έχουν περάσει από μέσα.

Ο πυκνός καπνός από το πευκοδάσος που καίγεται έχει καλύψει όλο το νησί και, όπως ήταν και ο φόβος από χθες το βράδυ, δυσκολεύει το έργο των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. Από τα μεσάνυχτα οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 165 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/couleur-1195798/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με ανοιξιάτικες μπόρες το μεσημέρι

21/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό βροχή και δυνατούς ανέμους και σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης των Ποντίων – Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα

20/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2026 - 8:04πμ
Οι εκπρόσωποι των 19 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα Forward
ΕΛΛΑΔΑ

Οι εταιρείες που σηματοδοτούν το αύριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας πρωταγωνίστησαν στα Forward Awards 2026

18/05/2026 - 5:02μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκό Λαχείο: Όλοι οι λήγοντες κερδίζουν στην κλήρωση της Τετάρτης 20 Μαΐου

18/05/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις στα Λύκεια – Πότε αρχίζουν οι Πανελλαδικές 2026

18/05/2026 - 9:04πμ
Πελαργός στη Γυρτώνη Λάρισας  (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριο καιρό και αμετάβλητη θερμοκρασία προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

18/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μητέρα και κόρη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα

17/05/2026 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Ταυτοποιήθηκε η σορός 78χρονου που είχε εξαφανιστεί

17/05/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΑΣΥ: Τέσσερις σταθμοί του μετρό θα κλείνουν νωρίτερα από Κυριακή έως Πέμπτη, λόγω εργασιών

17/05/2026 - 6:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μνημείο Γενοκτονίας στο Ροδοχώρι Νάουσας (φωτ.: facebook / «Κομνηνοί»)

Οι «Κομνηνοί» Ροδοχωρίου τίμησαν με σεβασμό και περηφάνια τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσσίγιαννης)

Η ποντιακή κουζίνα στο επίκεντρο εκδηλώσεων πολιτισμού και ιστορίας στα Μελίσσια

36 λεπτά πριν
(Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

Δύο μήνες φρίκης και μαρτυρίου το 1921 – Η έκθεση του Κεντρικού Συμβουλίου του Πόντου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Φωταγωγήθηκε και φέτος το δημαρχείο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου – Η είδηση που έδωσε ο Κυριάκος Τιλγκερίδης

2 ώρες πριν
Εικόνα με τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, του 1762. Δωρεά Αιμιλίας Γερουλάνου από τη συλλογή της Ελένης Κορυζή στο Μουσείο Μπενάκη (πηγή: benaki.org)

Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης: Τα θαύματά τους περίμεναν κάθε χρόνο στον Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)

Άσβεστη η φλόγα των Ποντίων στη Νέα Υόρκη – Ποντιακοί σύλλογοι και φορείς τίμησαν τη 19η Μαΐου 1919

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign