pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελένη-Ευσαΐα Πολυχρονίδου, μια μεγάλη Πόντια προπονήτρια

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής ρυθμιστικής γυμναστικής, έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2010

4/08/2021 - 6:59μμ
Από τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου «Ελένη Πολυχρονίδου» στο Πρόχωμα (πηγή: ego-gymnastics.gr)

Από τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου «Ελένη Πολυχρονίδου» στο Πρόχωμα (πηγή: ego-gymnastics.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στις 3 Αυγούστου 2010 συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, αλλά και αθλήτριες στην Ελένη Πολυχρονίδου, τη γυναίκα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής ρυθμιστικής γυμναστικής για μία 20ετία πριν από το θάνατό της.

«Φτωχότερη» δήλωσε αμέσως μετά το θάνατό της σε ηλικία 50 ετών η οικογένεια της ελληνικής γυμναστικής, αφού ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Μαρίνας Φατέεβα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γραφούν τόσες σελίδες δόξας από τις αθλήτριες της εθνικής μας ομάδας, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή του χάλκινου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ (2000), αλλά και του αργυρού και χρυσού στο Παγκόσμιο του 1999 και τριών χρυσών στο Ευρωπαϊκό του ίδιου έτους.

Η ποντιακής καταγωγής Ελένη-Ευσαΐα Πολυχρονίδου γεννήθηκε στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.

Το 1978 αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο Θηλέων Θεσσαλονίκης και το ίδιο έτος εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής Αθηνών, όπου το έτος 1980-81 για τις επιδόσεις της ήταν υπότροφος του ΙΚΥ.

Προτού ξεκινήσει την ιδιαίτερα πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία της, αλλά και στη διάρκεια αυτής, δεν έπαψε να συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια που θα της επέτρεπαν να κάνει καλύτερα το έργο της, ως προπονήτρια εθνικής ομάδας και ως καθηγήτρια σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Γουόλβις Μπέι / Ναμίμπια, Ιούνιος 2009, στην Ακαδημία της FIG, μαζί με τις υπόλοιπες διδάσκουσες. Από αριστερά: Νατάλια Γκορμπούλινα (Ρωσία), Ελένη Πολυχρονίδου (Ελλάδα), Νότα Κλέντρου (Καναδάς / Ελλάδα), Ενίς Λέμπρε (Πορτογαλία)

Πέρα από τις εντατικές προπονήσεις των αθλητριών της στις οποίες συμμετείχε δίνοντας την ψυχή της –και το εισέπρατταν και ξεχώρισαν οι μαθητευόμενές της~, η Ελένη Πολυχρονίδου είχε αναλάβει την οργάνωση κάποιων από τους σημαντικότερους αγώνες Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής (ΡΑΓ), όπως του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου στην Πάτρα το 1997 και το 2007 αντίστοιχα, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004), ως Διευθύντρια Τομέα Γυμναστικής.

Για τη διευκόλυνση των αθλητριών και προπονητών ΡΑΓ, συνέγραψε επίσης σημειώσεις και βιβλία, μοιράζοντας τη γνώση και την εμπειρία της, ενώ συμμετείχε και σε επιτροπές και συμβούλια αγώνων ΡΑΓ. Το 2009 μάλιστα υπήρξε Μέλος Τεχνικής Επιτροπής Ρ.Γ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG).

Ισραήλ, Νοέμβριος 2009: Στο περιθώριο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), στο Τελ Αβίβ

Για το σπουδαίο έργο της και την πολυετή προσφορά της στο άθλημα και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα η μεγάλη προπονήτρια βραβεύτηκε μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αρχιεπίσκοπο, την ΟΕ Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά.

Διπλώματα, τιμητικές πλακέτες, δελτία διαπίστευσης της σπουδαίας Πόντιας προπονήτριας (πηγή: ego-gymnastics.gr)

Ο πρόωρος χαμός της –αφού «είχε ακόμα περισσότερα να προσφέρει», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) Θανάσης Βασιλειάδης– προκάλεσε θλίψη στη γυμναστική κοινότητα διεθνώς. Η θλιβερή είδηση της απώλειας της Ελένης Πολυχρονίδου αποτέλεσε πρώτο θέμα στον επίσημο ιστότοπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).

«Κατάπληξη και θλίψη στη διεθνή οικογένεια της γυμναστικής» αναφέρει η FIG στις 4 Αυγούστου 2010

Έτσι, στο 30ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΡΓ στη Μόσχα τον επόμενο μήνα (19-29 Σεπτεμβρίου 2010) στο ξεκίνημα της διοργάνωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της, όπως και στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2011, κατά τη διεθνή συνάντηση προπονητών στην Ιταλία, η έναρξη των σεμιναρίων έγινε με βίντεο-αφιέρωμα προς τιμήν των «δύο γιγάντων της Ρυθμικής Γυμναστικής που απεβίωσαν το περασμένο έτος, Νίνα Βιτριτσένκο (Ουκρανία) και Ελένη Πολυχρονίδου (Ελλάδα)», όπως έγραψε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG).

Γουόλβις Μπέι / Ναμίμπια, Ιούνιος 2009: Η Ελένη Πολυχρονίδου (στο κέντρο) κατά την ώρα της διδασκαλίας στην Ακαδημία της FIG

Στη μνήμη της ήταν αφιερωμένο και το Παγκόσμιο Κύπελλο «Καλαμάτα 2011», που πραγματοποιήθηκε 15-17 Απριλίου 2011, και το γεγονός ότι το Κalamata Cup έχει φτάσει να είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της ΡΓ στον κόσμο αποτελεί «μέρος της πλούσιας κληρονομιάς που άφησε η Ελένη στο άθλημά μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης.

Η δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκηδόνος τον Μάιο του 2017 έλαβε απόφαση να ονομαστεί το κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Προχώματος, της γενέτειράς της, «Κλειστό Γυμναστήριο Ελένη Πολυχρονίδου». Η απόφαση υλοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, με μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή εγκαινίων, και η διεθνούς φήμης προπονήτρια και καθηγήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής έτυχε αρμόζουσας τιμής και σεβασμού και από τη γενέτειρά της.

Ταμπέλα στο κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Προχώματος

Ταμπέλα στο κλειστό γυμναστήριο στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Προχώματος

Το παράδειγμα της Ελένης Πολυχρονίδου αποδεικνύει ακράδαντα για άλλη μια φορά, ότι ο καθένας μας ατομικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία, ότι υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι που με τη θετική τους αύρα αλλάζουν καταστάσεις και μαζί τις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Το επιβεβαιώνουν και τα δεκάδες μηνύματα που εμφανίστηκαν και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα μπλογκ, από συναδέλφους και μαθήτριες της Ελένης, γεμάτα αγάπη, ευγνωμοσύνη και θλίψη για το χαμό της. Αιωνία της η μνήμη…

Χριστίνα Χαφουσίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ / Facebook)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Ο Πόντιος πρωτοψάλτης που «σφράγισε» τη βυζαντινή μουσική της Θεσσαλονίκης

24/09/2026 - 6:43μμ
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

22/09/2026 - 10:21πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Αλέξανδρου Ακριτίδη. Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης είναι καθιστός δεξιά και έχει στην αγκαλιά του την εγγονή του Βαλεντίνη. Πίσω του στέκονται η κόρη του Αυγή και ο γιος του Θεόδωρος. Αριστερά καθιστή η σύζυγός του Κλειώ πλαισιωμένη από τους γιους της Γιάννη (αριστερά) και Γιώργο (δεξιά). Πίσω της στέκονται ο γιος της Παναγιώτης με τη γυναίκα του Φωφώ. Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Ακριτίδης: Ο μελλοθάνατος της Αμάσειας και η Κλειώ που έκλαιγε μόνη της

15/09/2026 - 9:54πμ
Ο Βασίλης Π. Καλαφάτης (πηγή: conservatory.com)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βασίλης Π. Καλαφάτης: Ο μεγάλος δάσκαλος και συνθέτης της Δυτικής μουσικής από την Ευπατορία του Εύξεινου Πόντου

11/09/2026 - 8:16μμ
O Νικόλαος Ράικος –Νικολάι Ράικο– στο ίδιο πορτρέτο, με διαφορετική επιχρωμάτωση. Διακρίνoνται μετάλλια (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Ράικος: Ο άγνωστος εγγονός της Μεγάλης Αικατερίνης που πολέμησε για την Ελλάδα

9/09/2026 - 10:16πμ
Ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης (πηγή: Φωτίκα Σικελιώτη / commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Σικελιώτης: Ο Σμυρνιός ζωγράφος της Καισαριανής (και του κόσμου) με το μοναδικό έργο

5/09/2026 - 7:55μμ
Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

18/08/2026 - 8:47μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε εκδήλωση του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας (2024) η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια έκανε αυτό που αγαπούσε περισσότερο: αφηγούνταν ιστορίες του Πόντου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Εικ.: Χρστίνα Κωνσταντάκη)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια με θλίψη και συγκίνηση

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Θάνατος Μαζωνάκη: Υπέρ της άρσης απορρήτου επικοινωνιών ο Εισαγγελέας – Κατάθεσε για πρώτη φορά νοσηλεύτρια του ιατρείου της Καρνεάδου

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)

«Εύξεινος Πόντος» Κομοτηνής: Ήρθε η ώρα του αγιασμού για τη νέα πολιτιστική περίοδο

1 ώρα πριν
Η επόμενη μέρα στο Μάτι... το 2018 (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» του Εφετείου σε ελαφρυντικό για τους καταδικασθέντες που οδηγήθηκαν στη φυλακή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Αναβολή στη δίκη για τη καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου που κατήγγειλε αστυνομικός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Σε ένα συναρπαστικό δημιουργικό διήμερο, κλωστές και λέξεις ύφαναν τη μνήμη του Πόντου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV