pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιωάννου Θ. Μάζη «Μεσογείου Παλίμψηστον»

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

27/05/2021 - 10:21πμ
Τμήμα εξωφύλλου από το βιβλίο «Μεσογείου Παλίμψηστον: : Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν», του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη

Τμήμα εξωφύλλου από το βιβλίο «Μεσογείου Παλίμψηστον: : Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν», του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολύτιμο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή της τουρκικής στρατηγικής συμπεριφοράς είναι το τελευταίο πόνημα του Ποντίου εκ μητρός Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη, με τίτλο Μεσογείου Παλίμψηστον: Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν (Εκδ. Λειμών, Αθήνα 2021).

Εντός περίπου 600 σελίδων, επιχειρείται μια σύνοψη του σπουδαίου ερευνητικού έργου και των προτάσεων του καθηγητή, όσον αφορά την ιδιοσυστασία του τουρκικού και μεσανατολικού γίγνεσθαι, τη θεωρητική τεκμηρίωση και ερμηνεία της νταβουτογλιανής σκέψης η οποία χαρακτηρίζει και τη μετά τον Νταβούτογλου τουρκική στρατηγική συμπεριφορά, τα παρεπόμενα μείζονων διεθνών εξελίξεων όπως ο πόλεμος στο Αρτσάχ το 2020, αλλά και τη διολίσθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται τόσο το μέρος της περιγραφής των γεγονότων με αναλυτικά χρονολόγια ανά περιπτωσιολογική μελέτη, όσο και εκείνο της ανάλυσης και ερμηνείας των γεγονότων υπό το πρίσμα της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης, του θεωρητικού και μεθοδολογικού εργαλείου, που ο ίδιος ο ποντιακής καταγωγής καθηγητής έχει εισάγει στον επιστημονικό διάλογο εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να αναπτύσσει υπό τη θεσμική σκέπη του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του ΕΚΠΑ.

Μέσω του βιβλίου καθίσταται ευκρινής η βαθιά πεποίθηση του Ιωάννη Μάζη ότι η «περίοδος Νταβούτογλου», την οποία ακόμη διανύουμε, έχει ταυτιστεί με ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιφέρειας από πλευράς της Τουρκίας, που δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητός από την «ευτυχή Ελλάδα», όπως ο ίδιος επισημαίνει σκωπτικά.

Η ελληνική κατευναστική στρατηγική των τελευταίων δεκαετιών κρίνεται μάλλον ως παράδειγμα προς αποφυγή για οιονδήποτε δρώντα, ο οποίος επιθυμεί τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, ενόσω αντιμετωπίζει ένα ρητά διακηρυγμένο αναθεωρητικό δρώντα, όπως η Τουρκία των Αχμέτ Νταβούτογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν της υπό γεωπολιτικούς όρους σκιαγράφησης του ερμηνευτικού σκέλους, ο καθηγητής προχωρά στην κριτική επί τεσσάρων μείζονος σημασίας γεγονότων των τελευταίων ετών, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την τουρκική επιθετικότητα και την αντίστοιχη στρατηγική απονεύρωση περιφερειακών δυνητικών εξισορροπητών.

Αναφέρεται διαδοχικά στην περίφημη «Συμφωνία των Πρεσπών», στη μεθοδευμένη καλλιέργεια ενός πλαισίου «ελληνοτουρκικού διαλόγου» άνευ προϋποθέσεων, κόκκινων γραμμών και κατ’ επέκταση όρων διεθνούς δικαίου, στις γεωπολιτικές προεκτάσεις των διακρατικών διεργασιών στο ενεργειακό σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου και τέλος, στη ρωσική γεωστρατηγική στον Καύκασο επ’ αφορμή των όσων διαδραματίστηκαν κατά τον πόλεμο Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020. Παράλληλα, η έκδοση ολοκληρώνεται με την παράθεση νομικών εγγράφων, τα οποία τεκμαίρουν τα συμπεράσματα της συνολικής ανάλυσης.

Ο όρος «Παλίμψηστον» αναφέρεται στην περγαμηνή, της οποίας το περιεχόμενο καλύφθηκε, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα νέο κείμενο.

Έτσι, από τη μία πλευρά, ο Ιωάννης Μάζης περιγράφει πως η συντελούμενη ανακατανομή ισχύος στο μεσογειακό χώρο, με υπαίτια την Τουρκία του Νταβούτογλου, συντελείται με προϋπάρχοντα υλικά όπως η συντεταγμένη εργαλειοποίηση του Ισλάμ, αλλά με ένα νεοεισαχθέντα – δυτικής έμπνευσης – στρατηγικό σχεδιασμό. Η εν λόγω νταβουτογλιανή γεωστρατηγική πρόταση γεννά τεράστιες προκλήσεις για το σύμπλοκο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, τα θιγόμενα εθνοκράτη και τους ενδιαφερόμενους υπερσυστημικούς δρώντες, δηλαδή τις Μεγάλες Πλανητικές Δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, σαφώς επηρεασμένος από την εκπαίδευσή του, τη σχετική κουλτούρα του μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το «Παλίμψηστο του Αρχιμήδη», το οποίο περιλαμβάνει τις πραγματείες «Περί των μηχανικών θεωρημάτων», «Περί των επιπλεόντων σωμάτων» και «Οστομάχιον», ο καθηγητής του ΕΚΠΑ παρουσιάζει το πλήρες πλέγμα των αιτίων και των αιτιατών, περί την κατά την τελευταία δεκαετία αποσταθεροποίηση του μεσογειακού χώρου, στη βάση παλαιότερων μελετημάτων του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο μάνατζερ καλλιτεχνών και μοντέλων που συνελήφθη στην Κηφισιά, έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κηφισιά: Δίωξη για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση στον γνωστό μάνατζερ μοντέλων

18 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία για τα Πολυκάρπεια 2026 Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Δουκαίνη Ζαπριάνου (φωτ.: Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)

Πολυκάρπεια 2026 στις Σέρρες: Τιμή στην προσφορά προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και ιστορική αναδρομή

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, 71 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

1 ώρα πριν
Ο Μαρκ Ντιτρού κατά τη διάρκεια της δίκης του (πηγή: YouTube)

Σοκάρει η αποκάλυψη: Τι εντόπισαν οι Αρχές στο κελί του διαβόητου Μαρκ Ντιτρού

2 ώρες πριν
Η Μαρία Καρυστιανού προσέρχεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, Τρίτη 24  Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Καρυστιανού για Τέμπη: «Δίκη-παρωδία» – Στο επίκεντρο τα χαμένα βίντεο

2 ώρες πριν
Συνεδρίαση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κατώτατος μισθός: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για νέα αύξηση – Οι κυβερνητικοί στόχοι για οικονομία και εργασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign