pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου 2021: Πώς θα τιμήσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – Όλο το πρόγραμμα

Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

12/05/2021 - 7:42μμ
Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορώντας τη στρατιωτική στολή του Πόντιου αντάρτη, στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνουν αλλαγή φρουράς, στο Μνημείο του  Αγνώστου Στρατιώτη, το 2020 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορώντας τη στρατιωτική στολή του Πόντιου αντάρτη, στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνουν αλλαγή φρουράς, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το 2020 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο μαύρο και το κόκκινο, χρώματα του πένθους και του αίματος των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα φωταγωγηθεί τη 19η Μαΐου 2021, η Βουλή των Ελλήνων, ημέρα της θλιβερής επετείου, μετά από ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ενώ με κατάλληλο φωτισμό θα αναγράφεται πάνω στο κτήριο το γράμμα G. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απευθύνει μήνυμα για τη μαύρη επέτειο.

Η ΠΟΕ προγραμματίζει διήμερες εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά ενώ στόχος και αίτημά της είναι στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στη συμπρωτεύουσα.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι λιτές, χωρίς την παρουσία κόσμου, αφού η Ομοσπονδία θα τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα ασφαλείας και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Προέχει η υγεία των ανθρώπων. Θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά στόχος μας είναι να μη δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στην κοινωνία και γι’ αυτό θα είμαστε απόλυτα συμμορφωμένοι με τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αυτή η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να έχει στην ατζέντα της, όπου κι αν πάει, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει κάτι τέτοιο», τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Από τον Πειραιά ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης

Από τον Πειραιά και από το εκεί μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ξεκινούν οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη μνήμη των θυμάτων. Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο από τον πρόεδρο της ΠΟΕ και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Στεφάνι θα καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, εάν μπορέσει να παραστεί στην εκδήλωση.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Ο Πειραιάς έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ποντιακό ελληνισμό, αφού στο λιμάνι του έφτασαν τα καράβια με τους προγόνους μας μετά τον ξεριζωμό. Τώρα, με την τοποθέτηση του μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας, ο Πειραιάς έχει γίνει και αυτός σημείο αναφοράς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την επομένη, 19 Μαΐου, ημέρα της 102ης επετείου έναρξης της Γενοκτονίας, η ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει λιτές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα, στις 7:00 το απόγευμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στην Αθήνα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες. Παράλληλα, το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων θα φωτιστεί με μαύρο χρώμα καθώς και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος στα άκρα και θα αναγράφεται πάνω σε αυτό, με κατάλληλο φωτισμό, το γράμμα G, αρχικό γράμμα της λατινικής λέξης Genoside (Γενοκτονία).

Εικόνα από τη φωταγώγηση του Κοινοβουλίου (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Μαζί με τους Πόντιους βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Γιάννη Αντωνιάδη επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και του ζητήσαμε να φωτιστεί το κτήριο του Κοινοβουλίου με το γράμμα G. Του είπαμε ότι εμείς έχουμε το υλικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το αίτημά μας έγινε δεκτό. Έτσι, μόλις πέσει το σκοτάδι τη 19η Μαΐου, το κτήριο της Βουλής θα φωτίζεται με το γράμμα G, με μαύρο χρώμα και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος. Τα χρώματα του πένθους και του αίματος. Επίσης, εκείνη την ημέρα, από το Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει μήνυμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα διαβαστεί και η ανακοίνωσή μας στην Ολομέλεια της Βουλής», τονίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Την ίδια ώρα, στις 19:00, θα ξεκινήσει λιτή εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα καταθέσουν στεφάνια και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εικόνα από την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, το 2020, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.:
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

«Έχουμε καταθέσει αίτημα, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην πόλη. Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ μεγάλος ο συμβολισμός. Στην εκδήλωση δε θα παραστεί ο κόσμος, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, θα κλείσουμε το χώρο της εκδήλωσης με κορδέλες. Θα παραβρεθούν μόνο εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Εβραίων, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και βουλευτές», υπογραμμίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Διαδικτυακή εκδήλωση και λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών

Το βράδυ της 19ης Μαΐου και αφού ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΟΕ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ομιλητές, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕ, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο ιστορικός Νίκος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Τέλος, το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου, μετά τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ. Αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η ΠτΔ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επιμέλεια: Πόπη Παπαγεωργίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

7 λεπτά πριν
Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Βοιωτία: Σε γραμμή μεταφοράς ρεύματος το «σημείο μηδέν» – Δεν ξεκίνησε από ανεμογεννήτριες

32 λεπτά πριν
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

57 λεπτά πριν
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιανουάριο του 2007 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Κατερίνα Μαυρωτά)

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

2 ώρες πριν
Νεαροί που επέστρεψαν από την Ισπανία συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Σεμπτά, κοντά στη Φνιντέκ του Μαρόκου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jalal Morchidi).

Θέουτα: Στους 72 οι νεκροί της μαζικής διέλευσης από το Μαρόκο – Πέντε ακόμη πτώματα στις ακτές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign