pontosnews.gr
Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόστολος Καλδάρας: Σεμνός, ταλαντούχος, ξεχωριστός και πρωτοπόρος (photo-video)

Ο Σπύρος Δευτεραίου σκιαγραφεί τον σπουδαίο δημιουργό, με αφορμή την επέτειο θανάτου του

8/04/2021 - 12:35μμ
(Φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

(Φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο χώρος του τραγουδιού, ακόμα και στην αγνή εποχή του ’40 και του ’50, είχε πάντοτε έναν μύθο. Νύχτα, πάθη, έρωτες. Ειδικά οι τελευταίοι, όσο πιο πολλοί και παράνομοι, τόσο πιο ενδιαφέροντες για το κοινό.

Τι γίνεται, όμως, όταν ένας άνθρωπος, ήρεμος, σεμνός οικογενειάρχης όχι μόνο επιβιώνει, αλλά κάνει και σπουδαίο έργο που περνάει στην ιστορία και μας ταξιδεύει για πάντα; Μιλάμε για τον Απόστολο Καλδάρα.

(Φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Από την Γεωπονική στο πάλκο

Μέσα δεκαετίας 1940 και νεαρός φοιτητής της Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σε δίλημμα: Να συνεχίσει τις σπουδές του ή να ακολουθήσει την καρδιά του; Η τελευταία χτυπάει στη μουσική και δη στο μπουζούκι που το είχε μάθει από πιτσιρικάς. Και ως φοιτητής ήταν το όργανο εργασίας και επιβίωσής του.

Ο Απόστολος Καλδάρας μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Ο πατέρας του, με καταγωγή από το Μέτσοβο, διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην πόλη.­ Από μικρή ηλικία έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι και τροπάρια, λόγω του παππού του που ήταν ιεροδιδάσκαλος.

Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων έμαθε μπουζούκι και κιθάρα κι έπαιζε σε κέντρα των Τρικάλων για το χαρτζιλίκι. Το ίδιο έκανε και σαν φοιτητής, και τελικά το 1946 αποχαιρέτησε τη Γεωπονική, την Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα.

(Φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Ένα τραγούδι, μια ιστορία

Η πρώτη του ηχογράφηση στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν το τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», που με τις φωνές του Μάρκου Βαμβακάρη και του συμπατριώτη του Βασίλη Τσιτσάνη γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1947 ηχογράφησε το τραγούδι-ορόσημο για την καριέρα του, όπως το χαρακτήριζε, το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» με τη φωνή της Στέλας Χασκίλ. Ένα τραγούδι που αναφέρεται στα σκληρά χρόνια του εμφυλίου πολέμου και αγαπήθηκε πολύ. Έστω και αν πέρασε από 40 κύματα.

«Νύχτωσε και στο Γεντί, το σκοτάδι είναι βαθύ / κι όμως ένα παλικάρι δεν μπορεί να κοιμηθεί. Άραγε τι περιμένει, όλη νύχτα ως το πρωί / στο στενό το παραθύρι που φωτίζει το κελί».

Αυτοί ήταν οι αρχικοί στίχοι. Ναι, το αρχικό τραγούδι δεν είχε ερωτικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικό. Το Γεντί ήταν οι φυλακές στη Θεσσαλονίκη όπου πήγαιναν τους Αριστερούς της εποχής.

«Μου έκανε εντύπωση πως ήταν σούρουπο, η βραδιά διαφορετική, ποιος ξέρει. Και βλέπω τη σιλουέτα του Επταπυργίου, των τειχών εκεί πέρα που ήταν οι φυλακές, και μου ‘κανε εντύπωση. Κοίτα, τώρα λέω, εκεί μέσα πίσω απ’ τα τείχη αυτά είναι οι φυλακές. Και ‘κει μαζεύουν αυτούς τους ανθρώπους και τους κλείνουν φυλακή. Κι έτσι αυτή η εικόνα μου ‘δωσε την έμπνευση να γράψω το τραγούδι αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Κάθε τραγούδι και επιτυχία

Αρχές δεκαετίας του 1950 ο Απόστολος Καλδάρας τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία. Άρχισε να εμφανίζεται σε ταβέρνες και κοσμικά κέντρα, και να ηχογραφεί ασταμάτητα: Με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη («Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις»), τον Γρηγόρη Μπιθικώτση («Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά»), τον Στέλιο Καζαντζίδη («Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει»).

,, ο Πάνος Γαβαλάς («Άμα θες να κλάψεις, κλάψε», «Λαϊκό τσα-τσα»),

Συνεργάστηκε ακόμα με την Καίτη Γκρέυ, τη Γιώτα Λύδια («Σύ μου χάραξες πορεία»), την Πόλυ Πάνου («Τα λιμάνια»), τον Μιχάλη Μενιδιάτη («Πετραδάκι, πετραδάκι», «Περιφρόνα με γλυκιά μου»), τον Μανώλη Αγγελόπουλο («Φαρίντα»), τον Αντώνη Ρεπάνη, τον Στράτο Διονυσίου, τη Βίκυ Μοσχολιού («Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει») και τον Σταμάτη Κόκοτα («Όνειρο απατηλό»).

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σπουδαίους τραγουδιστές με τους οποίους ένωσε τις δυνάμεις του τις δεκαετίες του ’50 και ‘60. Πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια του πρωτοπαρουσιάστηκαν σε ταινίες του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου.

Με τον Νίκο Ξανθόπουλο που τραγούδησε σε ταινίες τραγούδια του (φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Η μεγάλη τραγωδία

Άνθρωπος ευθύς και τίμιος, o Απόστολος Καλδάρας θεωρείται ο πρώτος που έδωσε ποσοστά στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και ο πρώτος που μαζί με τους Τσιτσάνη και Δερβενιώτη αποσπάστηκαν από την ΑΕΠΙ και δημιούργησαν κίνημα στο χώρο των συνθετών και των στιχουργών.

Με τη σύζυγο του, Λούλα (φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Με τη σύζυγό του Λούλα Μαράβα έκαναν μία όμορφη και αγαπημένη οικογένεια. Κατοικούσαν επί πολλά χρόνια στην Κυψέλη, στην οδό Λαχανά, και έκαναν δύο παιδιά: Τον Κώστα –που έγινε αργότερα συνθέτης– και τη Μαίρη. Μόνο που το κοριτσάκι πέθανε το 1965 σε ηλικία μόλις 11 ετών.

Ο Καλδάρας κλονίστηκε και κλείστηκε στον εαυτό του. Η δημιουργία τον βοηθάει να μετριάσει τον πόνο που νιώθει. Και τότε πήρε την μεγάλη απόφαση, να σταματήσει από τη νύχτα. Με το όποιο κόστος είχε αυτή του η απόφαση, κυρίως οικονομικό, δεν επέστρεψε ποτέ στα μαγαζιά.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μενιδιάτη για τη Μαίρη έγραψε τραγούδια που όσοι δεν γνώριζαν τα θεωρούσαν ερωτικά, ενώ στην πραγματικότητα έκρυβαν τον πόνο του πατέρα. Όπως οι στίχοι: «Τι θα γίνω μες τη ζωή / αν ξυπνήσω ένα πρωί / και κοιτάξω την αγκαλιά μου / κι από μέσα να λείπεις εσύ…»

Μικρά Ασία και ωριμότητα

Το 1972 έκανε μία στροφή στην καριέρα του και με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο Μικρά Ασία, σε στίχους Πυθαγόρα και ερμηνευτή τον νεαρό τότε Γιώργο Νταλάρα («Μες στου Βοσπόρου τα στενά», «Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί»).

Η «Μικρά Ασία» έγινε πλατινένια (φωτ.: Facebook / Απόστολος Καλδάρας)

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε στο ίδιο μοτίβο τον δίσκο Βυζαντινός Εσπερινός, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου. Δύο άλμπουμ καλλιτεχνικής ωριμότητας για τον Απόστολο Καλδάρα και δύο «διαμάντια» της ελληνικής δισκογραφίας.

Το 1977 ηχογράφησε το δίσκο Οι ξεριζωμένοι. Η μουσική των τραγουδιών χρεώθηκε στο όνομα του Κώστα Βίρβου, ο οποίος ήταν και ο στιχουργός, επειδή ο Καλδάρας λίγο πριν ξεκινήσει η ηχογράφησή του αρρώστησε και μπήκε επειγόντως στο νοσοκομείο.

Το 1978 και πάλι αλλαγή μουσικού ύφους. Το «Γιε μου» με τον Σταμάτη Κόκοτα έγινε τεράστια επιτυχία και εκτόξευσε συνθέτη και τραγουδιστή στην κορυφή. Ξανά.

Το 1987 αποφάσισε να σπάσει την εσωστρέφεια. Έγινε η μεγάλη συναυλία με τα τραγούδια του και μάλιστα ο ίδιος έδωσε και συνέντευξη στον Γιώργο Παπαστεφάνου.

Το «κύκνειο άσμα» του Απόστολου Καλδάρα αποτέλεσαν οι Μπαλάντες του περιθωρίου, δίσκος που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1990 από τη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους Κώστα Βίρβου και ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα, τον Μιχάλη Παπαζήση και την Άντρη Κωνσταντίνου. Πάλι αλλαγή στο ύφος, πάλι ψάξιμο, πάλι η μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα που χαράσσει νέους δρόμους. Αλλά…

Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 1990, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Μια μέρα μετά τη συμπλήρωση των 68 του χρόνων. Τα παιχνίδια της μοίρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πίνακας «Η έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη (φωτ.: greekodyssey.typepad.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η έξοδος των πολιορκημένων του Μεσολογγίου

10/04/2021 - 11:45πμ
 (Φωτ.: Facebook / Άκης Πάνου official group)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άκης Πάνου: Η ζωή του όλη (photos-video)

7/04/2021 - 9:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών στο Βελιγράδι (video)

7/04/2021 - 10:04πμ
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στο Καλλιμάρμαρο
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πριν από 125 χρόνια η έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

6/04/2021 - 7:00μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1968, η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα της Ευρώπης» (video)

4/04/2021 - 9:12πμ
(Φωτ.: Facebook/ Melina Mercouri and Jules Dassin)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ζιλ Ντασέν: Ο Ρωσοεβραίος Αμερικανός που έγινε Έλληνας όταν αγάπησε τη Μελίνα Μερκούρη – 14 χρόνια από το θάνατό του (photo, video)

31/03/2021 - 9:47πμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Παρά τις εκκλήσεις, απαγχονίστηκε στα 19 από τους Άγγλους

14/03/2021 - 11:48πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1969, βγήκε στα σινεμά η «Κυνηγημένη προσφυγοπούλα», με Πόντιους πρώτης γενιάς

12/02/2021 - 8:45πμ
Σαν σήμερα, το 1937, σκοτώθηκε ο Ευκλείδης Κουρτίδης, το παλικάρι της Σάντας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1937, σκοτώθηκε ο Ευκλείδης Κουρτίδης, το παλικάρι της Σάντας

10/02/2021 - 9:38πμ
Ο βομβαρδισμένος τρούλος της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1941, βομβαρδίστηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

9/02/2021 - 9:02πμ
Σχολίασε το!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)

Ιάκωβος Τσούνης: Με τιμές υποστράτηγου εν ενεργεία η κηδεία του μεγάλου ευεργέτη

21 λεπτά πριν
Συγκομιδή φουντουκιών στην Τραπεζούντα

Το ποντικόν κάρυον: Λεφτοκάρυα, από το ιερό δέντρο του Πόντου

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα με self-tests – Απουσία σε μαθητές χωρίς τη σχολική κάρτα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Η μυστική ατζέντα Ουκρανίας-Τουρκίας θορυβεί τη Ρωσία

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Παρελθόν από την ΑΕΚ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου – Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign