pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη: Πότε θα είναι έτοιμο και γιατί έχει καθυστερήσει (photos)

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μίλησε στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

21/03/2021 - 8:37πμ
(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αδημονία περιμένουν όλοι οι Πόντιοι αλλά και οι υπόλοιποι προσφυγικής καταγωγής Έλληνες τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στο τεράστιο έργο ανάπλασης και μετατροπής των συνολικά 336 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στον ομώνυμο δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου και χώρο αναψυχής για όλους τους Θεσσαλονικείς.

Ένα έργο που είχε ανακοινώσει μετά «βαΐων και κλάδων» το Μάρτιο του 2017 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία μεγάλη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Τέσσερα χρόνια μετά, έστω και με πιο βραδείς ρυθμούς από τους αναμενόμενους, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικής φύσεως ζητημάτων, το έργο προχωράει.

Τα κτήρια από ψηλά (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Μάλιστα, όπως λέει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πριν από λίγες μέρες ελήφθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες για την υλοποίηση του πλάνου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο γραφείο του στο δημαρχείο

Όλο το έργο θα είναι αποτέλεσμα προγραμματικής σύμβασης, στην οποία έχουν συνυπογράψει και μετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Παύλου Μελά και η αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης).

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

«Μετά την απαραίτητη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο όλου του έργου η διαμόρφωση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και των άλλων δύο μουσείων που θα γίνουν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, θα έχει προτεραιότητα», λέει στο pontosnews.gr ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Το σημείο που θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, δεν θα φαίνεται από όσους διέρχονται μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες που διασχίζει τη δυτική Θεσσαλονίκη, την οδό Λαγκαδά και περνάει μπροστά από το πρώην στρατόπεδο.

Ωστόσο, θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, δίπλα στα άλλα δύο μουσεία που είναι προγραμματισμένο να γίνουν. Πρόκειται για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και για το Μουσείο Ευρημάτων κατά τις ανασκαφές για τη δημιουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το επίμηκες κτήριο που θα στεγαστούν τα μουσεία, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου και αποτελεί, σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, «εκσυγχρονιστικής», Οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης.

Το κτήριο ισομοιράζεται σε δύο επίπεδα και αποτελεί μέρος ενός κτηριακού συνόλου που σχηματίζουν δύο πανομοιότυπα κτήρια στρατωνισμού, τέσσερις στάβλοι και ένα τέμενος.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έτοιμες οι μελέτες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά, οι μελέτες για την υλοποίηση του έργου –αν δε σημειωθεί κάποια απρόοπτη καθυστέρηση–αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του 2021 ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει διαδικασία εξεύρεσης της χρηματοδότησης, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος δεν εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία. «Θα εντάξουμε το έργο, σε όποιο πρόγραμμα του ταιριάζει. Στο ΕΣΠΑ, στο “Αντώνης Τρίτσης”, σε όποιο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί. Δεν ανησυχώ για την εξεύρεση της χρηματοδότησης.

Το θέμα για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Αν αυτές είναι έτοιμες, το έργο κάπου θα μπορεί να… σκαλώσει, ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα», αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Κατά τον Δημήτρη Δεμουρτζίδη, είναι πολύ νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση, αναφορικά με το πότε ο προσφυγικός ελληνισμός, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, καθώς και οι τουρίστες, θα μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και να θαυμάσουν τα ιστορικά κειμήλια και τα υπόλοιπα εκθέματά του.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα και πολύ δύσκολο να πούμε το οτιδήποτε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Εγώ φανταζόμουν ότι στο τέλος του 2020 θα είχαν ξεκινήσει στο χώρο τη δουλειά τους οι μπουλντόζες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Αυτό που μπορεί πολλές φορές να καθυστερήσει την ολοκλήρωση υλοποίησης ενός έργου, είναι η δημοπράτηση, η οποία ακολουθεί τις μελέτες και την εύρεση χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, μπορεί να διαφωνήσουν δύο εργολάβοι, να βρεθούν στα δικαστήρια και ένα έργο μοιραία να καθυστερήσει», αναφέρει ο δήμαρχος.

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Ωστόσο, σε περίπτωση που ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου οι μελέτες, εξοικονομηθούν εύκολα τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου και δεν παρουσιαστεί κάποιο κώλυμα στη δημοπράτησή του, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού να ανοίξει τις πύλες του σε διάστημα ενός ή 1,5 χρόνου από τη στιγμή που θα περαιωθούν οι παραπάνω διαδικασίες.

Τα εκθέματα

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, είναι τα εκθέματα που θα περιλαμβάνει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμαρχος αναφέρει ότι την επιλογή θα την κάνουν οι μουσειολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ωστόσο και ο Δήμος Παύλου Μελά δε θα είναι αμέτοχος σε αυτήν τη διαδικασία.

«Εμείς τους έχουμε πει ότι υπάρχουν αρκετά άτομα στην περιοχή μας, που έχουν στην κατοχή τους πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία θα μπορούσαν να εκτεθούν στο μουσείο. Βέβαια, την επιλογή θα την κάνουν ειδικοί μουσειολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού, όμως και ο δήμος θα έχει κάποιο λόγο σε αυτό. Όλοι οι σύλλογοι της περιοχής μας, που αποτελούνται από άτομα προσφυγικής καταγωγής και είναι πολλοί σε αριθμό, περιμένουν την κατασκευή του μουσείου. Ωστόσο, δεν ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους», τονίζει ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

6/06/2026 - 10:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

6/06/2026 - 10:21μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»: Μια χορευτική αγκαλιά για τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης

6/06/2026 - 8:29μμ
Το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών – Στο επίκεντρο εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες

6/06/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: museum.dent.uoa.gr/ Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σμυρνιός Στέλιος Σπεράντζας και η σχέση του με τη Λιβερά του Πόντου και τον Πανιώνιο

6/06/2026 - 4:37μμ
«Η Αποθήκη της Στοφορίνας» στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Anastasios Marnezos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η Αποθήκη της Στοφορίνας» στο Αγρίνιο: Όταν το ποντιακό θέατρο γίνεται φορέας μνήμης και ταυτότητας

6/06/2026 - 12:27μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»: Κάλεσμα μελών σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

6/06/2026 - 10:55πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς αποχαιρετούν τον Γιάννη Ηλιάδη – Βαρύ το πένθος στην τοπική κοινωνία

5/06/2026 - 10:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Ζωγράφου: Μια βραδιά μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ήρωες της Κρήτης

5/06/2026 - 9:31μμ
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στο Λονδίνο: Η «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη και μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί

5/06/2026 - 5:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αναμνήσεις/Δημήτρης Τσάκας)

Η κυπριακή παράδοση ζωντάνεψε στη Νέα Υόρκη μέσα από τη νέα γενιά

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

59 λεπτά πριν
(Φωτ,: greek.vema.com.au.)

Σίδνεϊ: Η πορεία ενός Ελληνοαυστραλού ομογενή από τα θρανία Ελληνορθόδοξου Κολεγίου στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign