pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

17 Μαρτίου 1821: Οι Μανιάτες υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης

Στη Μάνη υπήρχαν οι μοναδικοί έμπειροι πολεμιστές στην Πελοπόννησο

17/03/2024 - 8:33πμ
Κυανόλευκη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Κυανόλευκη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καταφύγιο και ορμητήριο ήταν η Μάνη σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας, απόρθητη για τους Οθωμανούς και από το 1776, μετά τα Ορλωφικά, μια ημιανεξάρτητη φόρου και υποτελή ηγεμονία. Παρά τις διαμάχες των οικογενειών, στις 17 Μαρτίου 1821 στην Τσίμοβα (τη σημερινή Αρεόπολη), την πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων, οι οπλαρχηγοί ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης.

Λόγω της σχετικής αυτοτέλειας, στη Μάνη υπήρχαν οι μοναδικοί έμπειροι πολεμιστές στην Πελοπόννησο. Η φήμη τους σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής είχαν από νωρίς «δείξει» ότι από εκεί θα μπορούσε να ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας.

Τον Οκτώβριο του 1819 οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη, και υπέγραψαν συμφωνία για συνεννόηση και κοινή προετοιμασία. Οι περισσότεροι ήταν μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, και αν δεν υπήρχε κίνδυνος για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το αρχικό σχέδιο ήταν να κηρύξει από τη Μάνη την επανάσταση. Τελικά όμως επέλεξε τη Μολδοβλαχία.

Από τις αρχές του 1821 επικρατούσε πολεμικός αναβρασμός στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς και Κολοκοτρώνης στρατολογούσαν τους κατοίκους με εντολή της Φιλικής Εταιρείας, απροκάλυπτα στην Ανατολική Μάνη και υπό μυστικότητα στη Δυτική, όπου ήταν η έδρα του μπέη.

Καταλυτικός θεωρείται ο ρόλος του Πετρόμπεη, που για να καθησυχάσει τον Τούρκο διοικητή της Πελοποννήσου έστειλε τον γιο του στη σύσκεψη που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου, προφασιζόμενος ασθένεια. Η Επανάσταση είχε ήδη κηρυχθεί και ο διοικητής της Μάνης κατάλαβε ότι στόχος ήταν να εγκλωβιστούν όλοι οι αρχιερείς και οι πρόκριτοι στην Τρίπολη προκειμένου να αποδυναμωθεί το κίνημα.

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Οι πολεμικές προετοιμασίες, όμως, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες διαμάχες μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Μάνης, είχαν σοβαρά ανησυχήσει τον Πετρόμπεη, ο οποίος φοβόταν ότι μια πρόωρη εξέγερση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και στην αντίδραση των Τούρκων με τη λήψη σκληρών μέτρων. Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί κρυπτογραφημένες επιστολές με θέμα την οργάνωση ενός κοινού τρόπου δράσης.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η σημαία που υψώθηκε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη ήταν φτιαγμένη πρόχειρα, από λευκό ύφασμα με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρούνταν ελεύθερη), και στην κάτω «Ταν ή επί Τας».

Την απόφαση για επανάσταση ανέλαβε να διαβιβάσει στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που ήταν παρών.

Σημαία με σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, αλληγορικές παραστάσεις και επιγραφές. Την έφερε το υπό τον Πιέρρο Γρηγοράκη-Τζανετάκη σώμα της Ανατολικής Μάνης κατά την πολιορκία και την άλωση της Μονεμβασίας, το 1821 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η πρώτη «εξόρμηση» των Μανιατών ήταν στις 19 Μαρτίου προς τη Μονεμβασιά και τον Μυστρά από δυνάμεις υπό τους Γρηγοράκηδες της Ανατολικής Μάνης, ενώ οι  αρχηγοί της Δυτικής Μάνης υπό τον Πετρόμπεη κινήθηκαν προς την Καλαμάτα. Στις 23 Μαρτίου κατέλαβαν αναίμακτα την πόλη και παρακολούθησαν την πρώτη επίσημη δοξολογία.

Στη συνέχεια συνέταξαν την προκήρυξη που υπέγραφε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως «Αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων», με την οποία γινόταν γνωστή στην Ευρώπη η απόφαση του ελληνικού έθνους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δημήτρης Πουλικάκος: Ο ροκάς που δεν χωρούσε σε κανένα κελί και ζει 83 χρόνια στα άκρα

21/01/2026 - 10:10μμ
Η Καίτη Γκρέυ σε νεαρή ηλικία (φωτ.: facebook/Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Γκρέυ: Από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στο μύθο και στη σκιά μιας διαθήκης

19/01/2026 - 2:32μμ
Η Μπέτυ Βαλάση, που ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνή από τη σειρά «Λωξάντρα» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1980, μαγείρεψε για πρώτη φορά η «Λωξάντρα» – Στη μικρή οθόνη

19/01/2026 - 12:43μμ
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

18/01/2026 - 4:42μμ
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκης Κούρκουλος: Ο γοητευτικός αντιστάρ έχει σήμερα γενέθλια

15/01/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

15/01/2026 - 4:00μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

13/01/2026 - 5:46μμ
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

12/01/2026 - 12:25μμ
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Αήττητη στα ημιτελικά η Ελλάδα

7 ώρες πριν
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Διασύρθηκε από την Τουρκ Τέλεκομ ο Πανιώνιος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πρόκρισης στη Σλοβακία για τον ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign