pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόκριες: Πώς θα γιορτάσει φέτος η βόρεια Ελλάδα το καρναβάλι

Οι καρναβαλιστές θα είναι στη θέση τους, αλλά...

9/02/2021 - 8:21μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η βόρεια Ελλάδα θα φορέσει, φέτος, τις μάσκες και θα γιορτάσει τις Απόκριες αλλιώς. Με το επίκαιρο σύνθημα «Μένουμε ασφαλείς» όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν διαδικτυακά ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και περαιτέρω διασπορά του νέου κορονοϊού και των μεταλλάξεών του.

Οι πόλεις θα στολιστούν, οι καρνιβαλιστές θα φορέσουν τις στολές τους και οι Γενίτσαροι θα αναβιώσουν τα έθιμα αλλά κρατώντας τις αποστάσεις.

Τι σχεδιάζουν στη Νάουσα

Ο Δήμος Νάουσας φιλοδοξεί να φιλοξενήσει διαδικτυακά τους χιλιάδες επισκέπτες των προηγούμενων ετών και γι’ αυτό το λόγο προσαρμόστηκε στις ανάγκες των ημερών και από τις 7 Μαρτίου έως την Κυριακή της Αποκριάς, θα υποδέχεται όλους όσους θέλουν να γιορτάσουν παρέα τις Απόκριες.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα σχέδια της σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις:  «Όλα θα γίνουν διαδικτυακά. Έχουμε ετοιμάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το πρόσωπο του Γενίτσαρου (που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της αμφίεσης) και θέλουμε να το περάσουμε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες –δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια– της πόλης ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο πρόγραμμα όσα ακόμη εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας το επιθυμούν».

Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ένα βιντεάκι όπου Ναουσαίος λαογράφος ή ιστορικός θα μεταφέρει την ιστορική διαδρομή του προσώπου αλλά και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.

Θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό άλμπουμ που θα παρουσιάζει εικόνες από το δρώμενο από τα παλαιότερα χρόνια, σε ασπρόμαυρο φόντο, έως και σήμερα.

«Θέλουμε διαδικτυακά να συνεχιστεί φέτος η παράδοση και από του χρόνου θα βγούμε πάλι στους δρόμους. Η πόλη μετά την Τσικνοπέμπτη θα είναι στολισμένη. Στις κολόνες φωτισμού των δρόμων θα βάλουμε το πρόσωπο, στην πλατεία Καρατάσου κάποιες μορφές χορευτών και σε διάφορες άλλες πλατείες κούκλες με καρναβαλίστικο θέαμα», συμπλήρωσε η Δώρα Μπαλτατζίδου.

Σοχός Λαγκαδά: Το έθιμο των κουδουνοφόρων

Σε πείσμα των καιρών και η κοινότητα του Σοχού Λαγκαδά θα γιορτάσει το έθιμο των κουδουνοφόρων, έστω και διαδικτυακά. Ο πρόεδρος της κοινότητας Σάκης Λέτσιος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως το έθιμο των κουδουνοφόρων δεν σταμάτησε να αναβιώνει ούτε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ούτε επί Κατοχής.

Μόνο μία φορά, τη δεκαετία του 1930, με νόμο απαγορεύτηκε για τους κατοίκους και όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, η γη δεν καρποφόρησε και στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε μεγάλος σεισμός.

Φέτος «Το έθιμο θα αναβιώσει χωρίς κόσμο και κάτω από συνθήκες πανδημίας, με κάποιους Σοχινούς να ντύνονται μέσα στα σπίτια για να συνεχίσουν την παράδοση.

Το έθιμο των κουδουνοφόρων είναι συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής των Σοχινών, έχει στοιχεία από την κοινωνία των ανθρώπων. Ο δήμος Λαγκαδά αλλά και η κοινότητα Σοχού για φέτος δεν έχουν προγραμματίσει καμία επίσημη εκδήλωση, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων του κορονοϊού. Ωστόσο, εικάζω πως κάποιοι θα φορέσουν στο σπίτι και στις αυλές τους το Καλπάκι (τη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπο) και τα κουδούνια που αποτελούν οικογενειακά κειμήλια για να συνεχιστεί το δρώμενο που κρατάει αιώνες«, εξήγησε ο Σάκης Λέτσιος.

Πώς θα γιορτάσει η Σκύδρα

Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου προκειμένου να μη στερήσει από τους δημότες της τη χαρά της Αποκριάς θα στολίσει την πόλη, ωστόσο παροτρύνει όλους να γιορτάσουν οικογενειακά. «Φέτος δεν θα έχουμε εκδηλώσεις. Θα στολίσουμε μόνο την πόλη, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, που είναι πάνω απ’ όλα. Θα γιορτάσουμε ατομικά και οικογενειακά και του χρόνου θα επιστρέψουμε με περισσότερη όρεξη, κέφι και μεράκι αρκεί να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος.

Ωστόσο, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα ο αποκριάτικος στολισμός θα αντικατασταθεί από εικόνες της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων. Όπως αποκάλυψε η Κατερίνα Ιγνατιάδου, θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δήμου, σε εξωτερικούς χώρους δημοτικών κτηρίων και σχολείων κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της επανάστασης, οι οποίες θα είναι ορατές και το βράδυ με ειδικό φωτισμό, ενώ στους δρόμους θα υπάρχουν σχετικά πανό που θα παραπέμπουν στον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ και την Α. Καρυπίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
Ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής, ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Νίκας στην τελετή απονομής του βραβείου για την «Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς 2024», στη Βιέννη (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ναυτεμπορική» και pontosnews.gr μαζί στo «European Newspaper Award»

23/06/2025 - 4:08μμ
Εικόνα από την εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου και του ΙΝΕΛ στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά δεν είναι παρελθόν: 13-15 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα μας!

21/06/2025 - 6:50μμ
Ο έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απ. Ζώης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρδίτσα: Αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων η 57η Διεθνής Γιορτή «Καραϊσκάκεια»

21/06/2025 - 11:07πμ
Ο Τίμος Τζάννες και η Αθηνά Κασκαρέλη (φωτ.: panoulis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά

20/06/2025 - 12:01πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Κ. Μπαλαχούτη «Δεν με σβήνει κανένας» για τον Στέλιο Καζαντζίδη

19/06/2025 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής πανηγυρίζει μετά το επιτυχημένη προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ στο 5.93 κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Fly Athens» στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Πρώτος ο Καραλής στο «Fly Athens 2025» – «Πέταξε» στα 6 μέτρα και έκανε νέο ρεκόρ αγώνων

7 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς Magic Seas (φωτ.: marinetraffic.com)

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV MAGIC SEAS που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

7 ώρες πριν

Με ποντιακή συμμετοχή το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2025»

8 ώρες πριν
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

8 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr)

Υποβρύχιο: Το ρετρό γλύκισμα από τη Θεσσαλονίκη κατακτά τη Γερμανία

9 ώρες πριν
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign