pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

11 Δεκεμβρίου 1922 γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

11/12/2022 - 2:39μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του. Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου («σερ Μπιθί» τον είχε αποκαλέσει σε ένα χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς), με τη δωρική φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της χώρας.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922 στο Περιστέρι. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας φτωχής πολυμελούς οικογένειας που πάλευε να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Μέσα στη θύελλα του 1940 τα αδέλφια του έφυγαν για το μέτωπο, στην Αλβανία. Εκείνος έμεινε πίσω και ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού. Παράλληλα μάθαινε κιθάρα και έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι σ’ ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του. Μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 είχε ακούσει σ’ ένα κουτούκι τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη και Στράτο Παγιουμτζή, και όπως ο ίδιος αφηγούνταν, η συνάντησή του με τον πρώτο ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, γιατί του άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική. «Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης» έλεγε συχνά.

Ιστορική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου από το αρχείο της ΕΡΤ

Το 1948, στην Κερατέα, γνωρίστηκε εντελώς τυχαία με τον Μίκη Θεοδωράκη. Εκεί σταμάτησε ένα καμιόνι που μετέφερε πολιτικούς κρατουμένους στο Λαύριο για να οδηγηθούν στη Μακρόνησο. Υπήρχε μια βρύση, κι ένας στρατιώτης των μεταγωγών γέμισε το παγούρι του και τους έδωσε νερό να πιουν. Ο στρατιώτης αυτός ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Υπηρετώντας τη θητεία του στη Μακρόνησο, έγραψε τα πρώτα του τραγούδια και τα βράδια διασκέδαζε τους αξιωματικούς με την ορχήστρα του στρατοπέδου. Μετά την απόλυσή του, δημιούργησε το δικό του συγκρότημα και το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης.

Ο τίτλος του πρώτου του τραγουδιού ήταν «Το καντήλι τρεμοσβήνει», σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Στο τραγούδι ο ίδιος ο Μπιθικώτσης, μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Οι ερμηνείες του στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Επιτάφιος» και «Ρωμιοσύνη», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, και «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι και θεωρούνται αξεπέραστες.

https://www.youtube.com/watch?v=S43rVMydQ_Q&feature=emb_logo

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι («Είμ’ αϊτός χωρίς φτερά», «Πάει ο καιρός», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μίλησέ μου» κ.ά.), καθώς και με συνθέτες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος («Άπονη ζωή», «Άσπρη μέρα και για μας»), ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Άκης Πάνου κ.ά.

Έγραψε και ο ίδιος τραγούδια που έγιναν επιτυχίες («Επίσημη αγαπημένη», «Το μεσημέρι καίει το μέτωπό μου», «Μια γυναίκα φεύγει», «Αμφιβολίες», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα αμάξι με δυο άλογα», «Του Βοτανικού ο μάγκας» κ.ά.). Για πολλά χρόνια εμφανιζόταν στα πιο γνωστά κοσμικά κέντρα της Αθήνας και ένιωσε τη χαρά της ανακάλυψης νέων, πολλά υποσχόμενων φωνών, ανάμεσά τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Πόλυ Πάνου.

https://www.youtube.com/watch?v=GcirXmCys-Q&feature=emb_logo

«Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», σε στίχους του Κώστα Βίρβου

Την περίοδο της δικτατορίας οι σχέσεις του με τον Μίκη Θεοδωράκη κλονίστηκαν σοβαρά, όταν, στις 13 Ιουλίου 1967, τραγούδησε μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου» στα «Δειλινά» της Γλυφάδας. Η δικαιολογία του προς τον Θεοδωράκη ήταν ότι δεν μπορούσε να αντέξει μια εξορία τη στιγμή που η ζωή του είχε στρώσει.

Οι δυο τους τα ξαναβρήκαν οριστικά τον Μάρτιο του 2002 στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Μπιθικώτση στο ΣΕΦ.

Τον Ιανουάριο του 2003, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Τιμώντας τον λαϊκό βάρδο, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει ότι ήταν «ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία, τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε στις 7 Απριλίου 2005, σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία». Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά.

• Πηγή: sansimera.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Καίτη Γκρέυ σε νεαρή ηλικία (φωτ.: facebook/Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Γκρέυ: Από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στο μύθο και στη σκιά μιας διαθήκης

19/01/2026 - 2:32μμ
Η Μπέτυ Βαλάση, που ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνή από τη σειρά «Λωξάντρα» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1980, μαγείρεψε για πρώτη φορά η «Λωξάντρα» – Στη μικρή οθόνη

19/01/2026 - 12:43μμ
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

18/01/2026 - 4:42μμ
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκης Κούρκουλος: Ο γοητευτικός αντιστάρ έχει σήμερα γενέθλια

15/01/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

15/01/2026 - 4:00μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

13/01/2026 - 5:46μμ
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

12/01/2026 - 12:25μμ
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
Η Μπέτυ Λιβανού κατά τη βράβευσή της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου. 4 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η διαχρονική σαγήνη της Μπέτυς Λιβανού

9/01/2026 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

3 ώρες πριν
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Champions League: Νίκησε τη Λεβερκούζεν και ελπίζει ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ξέσπασε με τους Έλληνες κόντρα στη Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχεία: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Δυτική Μακεδονία: Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign