pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς υποδέχονταν τη νέα χρονιά οι Πόντιοι – Τα τραπέζια, τα φουντούκια και τα καλαντοκούρια

Το... ρεβεγιόν ήταν γεμάτο συμβολισμούς και έβαζε τις «βάσεις»

31/12/2020 - 11:04μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κάλαντα από μικρά παιδιά αποχαιρετούσαν τον παλιό χρόνο οι Πόντιοι στις πατρογονικές εστίες, καθώς το έθιμο ήθελε να ψάλλονται το βράδυ της παραμονής, και όχι το πρωί όπως σήμερα. Μόλις σουρούπωνε, οι νοικοκυρές ξεκινούσαν να στρώνουν και το εορταστικό τραπέζι, το οποίο θα έπρεπε να έχει οπωσδήποτε φρούτα και καρπούς, ζυμαρικά, και την ποντιακή βασιλόπιτα με το φλουρί.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ποντιακή Εστία για τα καλαντόφωτα στην Τραπεζούντα, αναφέρεται ότι στο τραπέζι αυτό μπορούσε κανείς να βρει μήλα και απίδια από τη Γεμουρά και την Αργυρούπολη, πορτοκάλια από το Ριζαίο, μανταρίνια από το Βατούμ, φουντούκια και καρύδια από τη Σάνα, τη Σαμάρουξα και τη Χοτς, τούτια, παστίλα, τσίρια, καϊσιά και γκιουμέδες από το Ερζιγκιάν και την Κιμισχανά, χουρμάδες από το Μισίρι, και πολλά άλλα.

Προτού ξεκινήσει το δείπνο, ο αρχηγός του σπιτιού έπαιρνε ένα ποτηράκι με ούζο και έχυνε λίγες στάλες στις τέσσερις πλευρές του τραπεζιού με την ευχή: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Το υπόλοιπο το έπινε στην υγειά των μελών της οικογένειας και των φίλων της. «’Σ σην υ’είαν εμουν. Ο Θεόν να πολυχρονίζ’ και να κρατεί μας. Κανάν κακόν να μην ελέπωμε. Ο Θεόν όλον τον κόσμον, κι εμάς πα να μη ανασπάλ’», συνήθιζαν να λένε.

Μετά το δείπνο ο οικοδεσπότης έπαιρνε λίγα φουντούκια και γυρίζοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο «εκαλαντίαζεν», δηλαδή δώριζε, σκορπώντας από λίγα στα ντιβάνια και επαναλαμβάνοντας την ευχή: «Κάλαντα καλός καιρός, πάντα και του χρόνου».

Στο ίδιο τραπέζι, το καλαντιάτικο, στολιζόταν και το καλαντοκούρ’. Με τη λέξη αυτή ο Άνθιμος Παπαδόπουλος στο Λεξικό του περιγράφει το μεγάλο ξύλο που καιγόταν στο τζάκι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ώστε να μείνουν μακριά από το σπίτι τα κακά πνεύματα, οι καλικάντζαροι. Στην καταγραφή που υπάρχει στην Ποντιακή Εστία από τον Μιχάλη Μεταλλείδη, ως καλαντοκούρ’ περιγράφεται το έθιμο με τα μικρά συμμετρικά κλαδιά ελιάς, τα καλαντοκούρια, που στολίζονταν με φουντούκια. Αφού δημιουργούσαν ένα ράγισμα στο κέλυφος, τα «κάρφωναν» στα ελιόφυλλα.

Επρόκειτο για ένα σύμβολο ευτυχίας και πλούτου, το οποίο παρέμενε έτσι όλο το χρόνο, στα σπίτια και στα ελληνικά μαγαζιά. Συνήθως τα καλαντοκούρια τα έβαζαν στα εικονοστάσια, στην εστία του σπιτιού ή στο μαγαζί – όλα τα σημεία συνδέονται με την παροχή τροφής στην οικογένεια.

Το φαγοπότι της παραμονής, βέβαια, κρατούσε ώρες, συνήθως μέχρι τα χαράματα. Τις πόρτες των σπιτιών συχνά χτυπούσαν και οι Μωμόγεροι.

Την αυγή του νέου έτους, με το σύθαμπο, η οικογένεια μαζευόταν στο παράθυρο του σπιτιού που έβλεπε στη θάλασσα και κάνοντας το σημείο του σταυρού ζητούσε να της χαριστεί «τύχην φαρδύν άμον το πλάτος ατς» και «υ’είαν καθαρόν άμον το νερόν αες».

Επίσης, η μητέρα έπαιρνε μια μικρή βίτσα και χτυπώντας χαϊδευτικά τις πλάτες των παιδιών ζητούσε να γίνουν πιο φρόνιμα. «Άλλαξον το χούι σ’» έλεγαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

20/03/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης)

Μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet η επαλήθευση της ηλικίας – Στόχος και η προστασία των ανηλίκων

25 λεπτά πριν
Ιστορική φωτογραφία, που απεικονίζει τη Σμύρνη επτά μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (περίπου τον Απρίλιο του 1923). Προέρχεται από το αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) (πηγή: archives1922.gak.gr)

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων»

50 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/@IranRealTime)

Το Ιράν χτύπησε βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Bas Czerwinski)

Miami Open: Σούπερ Τσιτσιπάς, νίκησε τον Ντε Μινόρ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

2 ώρες πριν
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign