pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παντελής Μελανοφρύδης (1885-1967)

Δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής, λαογράφος, δήμαρχος Πτολεμαΐδας από την Άδυσσα της Αργυρούπολης του Πόντου

21/07/2016 - 5:10μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ελληνισμού του Πόντου στον αγώνα για τη διάσωση της πλουσιότατης ποντιακής διαλέκτου, και των εκφάνσεών της στο γραπτό λόγο, αλλά και «βοηθός» στη γνωριμία με την ποντιακή λαογραφία, ο δάσκαλος Παντελής Μελανοφρύδης γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1885 στην Άδυσσα (ή Άδισσα) της Αργυρούπολης του Πόντου και πέθανε στην Πτολεμαΐδα το 1967.

Μεγαλωμένος σε οικογένεια πνευματικών ανθρώπων (ο πατέρας του Ηλίας ήταν δάσκαλος), αλλά και ιερωμένων (παππούς του ήταν ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Αβραμίδης «χατζή ποπάς» ), ο Παντελής Μελανοφρύδης τελείωσε με άριστα το δημοτικό και στη συνέχεια φοίτησε στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Ο διευθυντής του Φροντιστηρίου, ο Γεώργιος Χ. Ευθυβούλης από την Ίμερα, λέγεται ότι του μετέδωσε την αγάπη για τη γλώσσα. Ο νεαρός Μελανοφρύδης δίδασκε ήδη από το 1903 στη Χαβίανα και το 1909 ανέλαβε δάσκαλος στο μονοθέσιο της Άδυσσας. Το κενό του ήρθε να αναπληρώσει ο Γεώργιος Κανδηλάπτης (Κάνις).

Από τον τόπο του ήταν και η γυναίκα που έγινε σύντροφος της ζωής του, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1910 ο Π. Μελανοφρύδης γνωρίστηκε με τον γιατρό Θ. Θεοφυλάκτου, ο οποίος του ενστάλαξε την πίστη για αναμόρφωση της παιδείας, που θα οδηγήσει σε εθνική αναγέννηση και θα κάνει πραγματικότητα την κρυφή προσδοκία για ανεξαρτησία.

Μαζί ξεκίνησαν την προσπάθεια για την ίδρυση ελληνικού λυκείου στην Παναγία Γουμερά, που υλοποιήθηκε με διευθυντή κατά τα έτη 1913-14 τον Π. Μελανοφρύδη, ο οποίος δίδασκε κιόλας αρχαία ελληνικά και γαλλικά. Μιλούσε επίσης, εκτός από τα νέα ελληνικά, τουρκικά και ρωσικά.

Το 1910 εκδόθηκε στο Βατούμ σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το πρώτο έργο του, και ακόμα σημείο αναφοράς για τους ερευνητές, «Η εν Πόντω Ελληνική Γλώσσα».

Ο Παντελής Μελανοφρύδης ήταν πολυγραφότατος είτε σε ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν στον Πόντο και στη Ρωσία, είτε αργότερα στα Ποντιακά Φύλλα –για την έκδοση του οποίου πρωτοστάτησε μαζί με τον Νικόλαο Καπνά το 1938–, το Αρχείον Πόντου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, τα Χρονικά του Πόντου και την Ποντιακή Εστία.

Τα ηθογραφικά διηγήματα Πώς έσυραν την Τσοφούλαν, Τ’ άσπρα κατεβάζνε τ’ άστρα,και το ιστορικό διήγημα Οι Κλωστοί, γραμμένα στο ιδίωμα της Άδυσσας, κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνία του ποντιακού ελληνισμού, και είναι υποδειγματικά λαογραφικά τεκμήρια.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρει ότι ο Π. Μελανοφρύδης αποκαλείτο «εμπρολάτες της ποντιακής λογοτεχνίας».

Στην Ελλάδα ήρθε το 1919 με τους πρώτους πρόσφυγες εκ Ρωσίας· είχε καταφύγει στην Κριμαία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου δίδασκε στα ελληνικά σχολεία.

Εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα (τότε Καϊλάρ), που φέρεται να πήρε την ελληνική ονομασία της μετά από δική του πρόταση, και εργάστηκε ως διευθυντής στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών δίχως να πάψει να γράφει. Στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944) έγινε δήμαρχος.

Μετά το θάνατό του, το1967, η πόλη της Πτολεμαΐδας τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε πάρκο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Φιλιώ Σιδέρη-Χαϊδεμένου (φωτ.: Συλλογή Χριστίνας Χαραλαμποπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φιλιώ Χαϊδεμένου: Η ζωντανή μαρτυρία, η ασίγαστη λαλιά των Μικρασιατών προσφύγων

6/06/2025 - 7:00μμ
Ο Μίμης Τσελεπίδης το 2016, στην Αγροσυκιά Πέλλας  (φωτ. αρχείου.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μίμης Τσελεπίδης: Πέθανε ένας ποιητής και υμνητής του Πόντου

1/06/2025 - 10:00μμ
(Πηγή: russiangiant.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Τριανταφύλλοβ: Ο στρατιωτικός θεωρητικός της πολεμικής τέχνης της Σοβιετικής Ένωσης είχε ρίζες στην Τσάλκα και την Αργυρούπολη του Πόντου

9/05/2025 - 4:53μμ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του (φωτ. από το λεύκωμα «Τ' αχνάρια ενός μύθου» / Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η Καλογρέζα του Στέλιου Καζαντζίδη: «Ερχόταν τόσο συχνά που κανείς δεν ξαφνιαζόταν όταν τον συναντούσε»

3/05/2025 - 10:10μμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Κωνστάντιος Α’ στον μητροπολιτικό θρόνο της Τραπεζούντας για μισό αιώνα (1830-1879)

29/04/2025 - 9:17μμ
«Το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου». Γεώργιος Ροϊλός, λάδι σε μουσαμά (πριν από το 1925). Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’: Αφόρισε την Επανάσταση, όμως δεν εγκατέλειψε το Φανάρι και κατέληξε στην αγχόνη

10/04/2025 - 2:47μμ
Εργαζόμενοι στην Τράπεζα των Αδελφών Φωστηρόπουλου σε εκδρομή. Αριστερά, πίσω από τον λυράρη, ο Κώστας Καπετανίδης (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας: Αδελφοί Φωστηρόπουλοι, οι τραπεζίτες

26/03/2025 - 10:15πμ
Ο οπλαρχηγός Χατζήκας Τάραλης και ο βοηθός του (εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χατζήκας Τάραλης, ένας ατρόμητος του ποντιακού αντάρτικου – Το σχέδιο που προδόθηκε

11/03/2025 - 3:39πμ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης μπροστά από τη Βουλή. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο λεύκωμα «Τ’ αχνάρια ενός μύθου» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Θεσσαλονίκη: Το σίγουρο βουλευτιλίκι, το Φεστιβάλ Τραγουδιού, το ούζο «Υπάρχω»

24/02/2025 - 12:17μμ
Ο καπετάν Γιώργης Κωνταντινίδης έφιππος, με τα μετάλλιά του στο στήθος, σε επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης: Η σημερινή Κερασούντα οφείλει πολλά σε έναν Έλληνα

19/02/2025 - 8:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

3 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

4 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

5 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

6 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

6 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign