pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/03/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαρακόπουλος: Απειλή για την Ευρώπη η εργαλειοποίηση του Ισλάμ

22/11/2020 - 5:59μμ
Χαρακόπουλος: Απειλή για την Ευρώπη η εργαλειοποίηση του Ισλάμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο επικίνδυνο φαινόμενο «επιβολής του Ισλάμ ως πολιτικής ταυτότητας, δηλαδή ως ισλαμισμού», που προβάλει απειλητικό, καθώς «μια σειρά από κινήματα με ανάλογες ιδεολογικές αρχές επιβάλλουν όπου μπορούν συνθήκες ολοκληρωτισμού, ακόμη και τρόμου», εστίασε την εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαδικτυακή Ημερίδα «Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.

Στην ημερίδα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στη «δράση του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, και άλλων συναφών οργανώσεων, που με τη χρήση βάρβαρης βίας προσπάθησαν να επιβάλουν τις αναχρονιστικές αντιλήψεις τους, στο όνομα του Ισλάμ».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο της μετάθεσης του θρησκευτικού αισθήματος και της ένταξης και συμμετοχής σε μια θρησκευτική ομάδα σε πολιτική ιδεολογία αρχίζει να αναδύεται ιδιαίτερα απειλητικό. Και λέω απειλητικό διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη η ισονομία και η ελευθερία των πολιτών σε μια κρατική οντότητα, στην οποία οι σχέσεις των μελών της κοινωνίας διέπονται από τους συνταγματικά κατοχυρωμένους κανόνες. Πρόκειται για τάση καταφανούς οπισθοδρόμησης και αναίρεσης βασικών κατακτήσεων του δυτικού πολιτισμού, που επιτεύχθηκαν με μακροχρόνιες και ενίοτε οδυνηρές διαδικασίες».

Ανάμεσα στα συμπτώματα αυτής της τάσης επισήμανε και την «προσπάθεια που γίνεται από κάποιες χώρες να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία και συγκεκριμένα το Ισλάμ, για τις δικές τους συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις. Το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν, όπως με το Ιράν, που δημιούργησε ένα φιλικό του σιιτικό τόξο στη Μέση Ανατολή, το βλέπουμε τώρα σε μια ακόμη πιο επιθετική μορφή από την Τουρκία του Ερντογάν. Δυστυχώς, η παρούσα τουρκική ηγεσία, καταρρίπτοντας τις δυτικές ψευδαισθήσεις ότι η χώρα ήταν πρότυπο φιλελεύθερης ισλαμικής δημοκρατίας, κάτι αντίστοιχο της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, ξέθαψε παλαιά ιδεολογήματα από την ιστορία της για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς κάθε κατεύθυνση».

Θύματα και οι μουσουλμάνοι…
Απέναντι σε αυτήν τη νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη πραγματικότητα, σημειώνει «οφείλουμε να έχουμε μια καθαρή στάση. Η πολιτική της παροχής του καρότου και της αναβολής του μαστιγίου επ’ αόριστον έχει αποτύχει. Και όσο αποτυγχάνει τόσο θα αποθρασύνονται όσοι ποντάρουν στο να μετατρέψουν τη θρησκεία σε κεντρική ιδεολογία, και τους πιστούς σε στρατό και πέμπτη φάλαγγα.

»Η Ευρώπη, ιδιαιτέρως, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος δεν είναι το ίδιο το Ισλάμ. Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι πέφτουν θύματα της καταπίεσης και των διακρίσεων από τους ακραίους. Στις ίδιες τις χώρες τους είναι αναγκασμένοι να μην εκφράζονται ελεύθερα από τον φόβο των διώξεων.

Ο αγώνας κατά του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας είναι αγώνας για ελευθερία όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.

»Το μέλλον ανήκει σε μια ανθρωπότητα ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης όλων, ανεξαρτήτως της εθνικής καταγωγής ή της θρησκευτικής ταυτότητας. Και αυτό το όραμα πρέπει να οδηγεί τα βήματά μας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές που ακολουθούμε και ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας».

Στη Διαδικτυακή Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς συμμετείχαν, επίσης, ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας Γρηγόριος Λαρεντζάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Αγγελική Ζιάκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: State.gov)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

23/03/2023 - 11:17μμ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια παλιότερης συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA/Stringer)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντονι Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού

23/03/2023 - 9:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφιά» της Χ. Τρικούπη για Λοβέρδο: Πολιτικά παράδοξο να έχει κοινές αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο

23/03/2023 - 8:58μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνεις δηλώσεις έξω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις αρχές Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ Stephanie LeCocq)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

23/03/2023 - 10:17πμ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Κώστας Φραγκογιάννης στην Άγκυρα (φωτ.: Twitter / @MevlutCavusoglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Φραγκογιάννη με φόντο την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα

22/03/2023 - 9:33μμ
Οι επικεφαλής της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας που συνεδρίασε στην Αθήνα Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Άγκυρα σήμερα ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννης για τη «θετική ατζέντα»

22/03/2023 - 9:33πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (αριστερά) στον Σταύρο Θεοδωράκη (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο και επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train

22/03/2023 - 12:11πμ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την επίσκεψη Φραγκογιάννη στην Άγκυρα

21/03/2023 - 11:23πμ
Χειραψία Δένδια-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τους πληγέντες των φονικών ρίχτερ του περασμένου Φεβρουαρίου (φωτ.: twitter.com/MevlutCavusoglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο της συμφωνίας για αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Τουρκίας

20/03/2023 - 10:45μμ
Συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 (φωτ.: Eurokinissi/Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για το νερό: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο – Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή

20/03/2023 - 10:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επεισόδια στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την Αστυνομία (φωτ.: EPA/Mohammed Barda)

Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια

2 ώρες πριν
Το μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο (φωτ. αρχείου: Pixabay/ James Hills)

Κίεβο-Λαύρα των Σπηλαίων: Τελεσίγραφο Ζελένσκι στους μοναχούς που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας – Δεν θα φύγουμε λέει ο ηγούμενος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: State.gov)

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Euroleague: Πάλεψε όσο μπορούσε κόντρα στην Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης)

Θα γλεντήσουν ποντιακά στην Πικρολίμνη

4 ώρες πριν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια παλιότερης συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA/Stringer)

Άντονι Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign