pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μοίρα του ικέτη

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

14/11/2020 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις ημέρες που πέρασαν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπενθύμισαν στον κόσμο τι σημαίνει ρεαλιστική εξωτερική πολιτική και συμφέρον. Η Ρωσία έστειλε το μήνυμά της παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, την Τουρκία και όσους παρακολουθούν τη διαμάχη των δύο χωρών.

Υλοποιώντας, όπως λένε, ένα σχέδιο που υπήρχε στο γραφείο του Λαβρόφ εδώ και καιρό, η Μόσχα υποτίθεται πως «επέβαλε» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο μέτωπο του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), ταπεινώνοντας και οδηγώντας σε οδυνηρή ήττα τους Αρμένιους.

Βεβαίως, η Μόσχα κέρδισε από αυτήν την αντιπαράθεση και ικανοποίησε το εθνικό της συμφέρον, πατώντας όμως πάνω στην προσπάθεια του μικρού αριθμητικά λαού των Αρμενίων να δημιουργήσουν και να σταθεροποιήσουν το κράτος τους.

Αυτή η ρωσική ωμότητα επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί από τους λάτρεις του ξανθού γένους – στην πρόσληψη της Ρωσίας από ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού υπάρχει μια μεταφυσική διάσταση. Ενώ ταυτίζονται και υποστηρίζουν τη ρωσική πολιτική, η οποία πολλές φορές, όπως τώρα με τον Ερντογάν, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ελλάδας, οι άνθρωποι αυτοί καταγγέλλουν όσους λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο προς τις ΗΠΑ. Επιτρέπεται να είσαι φιλορώσος, όχι όμως φιλοαμερικανός.

Για να θυμηθούμε τον Γιουνγκ –ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα έλθει στην επικαιρότητα–, στο συλλογικό ασυνείδητο του ελληνικού λαού είναι ακόμη καταγεγραμμένη η πρώτη μετεπαναστατική περίοδος, όταν τα πολιτικά κόμματα είχαν το πραγματικό όνομά τους: ρωσικό, αγγλικό, γαλλικό. Τηρουμένων των αναλογιών. Αναζητούμε το ελληνικό κόμμα με τους δικούς του υποστηρικτές. Θα το βρούμε;

Στο εύλογο ερώτημα πώς η Ρωσία με τον πόλεμο στο Καραμπάχ και την ειρήνευση ταπείνωσε τους Αρμένιους για να πετύχει τους στόχους της, απαντά ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν με ανάρτησή του στο facebook:

«Η ουσία αυτής της επώδυνης έως και προδοτικής για την Αρμενία συμφωνίας, κρύβεται σε έναν από τους όρους που έθεσε η Ρωσία προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα πάρει πίσω ορισμένες περιοχές-κλειδιά για τον αγωγό φυσικού αερίου που θέλει να προωθήσει προς την Τουρκία, μέσω του Ναχιτσεβάν.

»Ο όρος είναι να μην ενταχθούν ποτέ οι περιοχές αυτές στο ΝΑΤΟ, και επίσης το ΝΑΤΟ να μην έχει πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Ναγκεστάν.

»Αυτός ήταν ο σκοπός της Ρωσίας, γι’ αυτό και αναπτύσσει στην περιοχή στρατιωτικές “ειρηνευτικές” δυνάμεις, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας, ουσιαστικά για να ελέγχει πλήρως την περιοχή και να διασφαλίσει ότι από εκεί δεν θα περάσει ποτέ ΝΑΤΟϊκή δύναμη».

Αυτό είναι το ρωσικό συμφέρον. Για έναν Ρώσο ή για κάποιον ταυτισμένο με τα ρωσικά συμφέροντα, η επιδίωξη είναι λογική. Για να επιτευχθεί, όμως, υπέστη δεινή ήττα η Αρμενία.

Κάποιος τρίτος παρατηρητής γιατί να επικροτήσει την ωμή αυτή πολιτική της Μόσχας σε βάρος ενός λαού που υπέστη τρομερές διώξεις και Γενοκτονία;

Η Τουρκία εξυπηρέτησε και πάλι τη Μόσχα με το αζημίωτο, και η Μόσχα είτε το ανταπέδωσε είτε της το χρωστά.

Το ερώτημα που θέτουν οι υποστηρικτές της ρωσικής πολιτικής είναι αν η Ρωσία είχε συμβατική υποχρέωση να υποστηρίξει στρατιωτικά το Αρτσάχ. Όχι, δεν είχε.

Υποτίθεται, όμως, ότι οι υποστηρικτές της θεωρούν τη Ρωσία δύναμη του «καλού»· την ηθική πλευρά σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, την πλευρά που υποστηρίζει τους αδύναμους λαούς και τους αγώνες των εθνών να αποκτήσουν υπόσταση. Δεν είναι τέτοια δύναμη. Είναι μια παγκόσμια δύναμη όπως οι ΗΠΑ. Και έτσι πρέπει να κρίνεται.

Πάμε στην Αμερική τώρα. Η Ουάσινγκτον πήρε από την Ελλάδα ό,τι ήθελε. Δεν ξέρω αν καν το ζήτησε ή αισθάνεται τη χώρα δική της. Από μια άποψη το να αισθάνεται την Ελλάδα δική της δεν θα ήταν κακό. Θα την υποστήριζε. Αλλά παίρνει χωρίς να δίνει τίποτε. Και όχι μόνο δεν δίνει, αλλά αμφισβητεί ακόμη και αυτά τα οποία έχουν αποδεχθεί και οι Τούρκοι.

Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν αμφισβητεί ότι μεταξύ των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων, όπου τέμνονται τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας, το όριο είναι η μέση γραμμή. Το αμφισβητούν όμως οι ΗΠΑ.

Σε απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο, εκτός από αυτήν την αμφισβήτηση διατυπώνεται και η πάγια αμερικανική θέση μη αναγνώρισης ελληνικού εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων.

Και όλα αυτά από μια δύναμη στην οποία έχουμε παράσχει ό,τι επιθυμούσε, και υποτίθεται περιμένουμε να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία.

Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, κανείς δεν θα μας υποστηρίξει. Πρέπει να φροντίσουμε μόνοι την άμυνά μας. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ανησυχούμε γι’ αυτήν.

Από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Τα συμφέροντα της χώρας του θα υποστηρίξει. Και τα αμερικανικά συμφέροντα θέλουν την Τουρκία στη Δύση.

Η Τουρκία το γνωρίζει καλά αυτό. Αν επιστρέψει, θα ζητήσει ανταλλάγματα. Και μεταξύ των ανταλλαγμάτων αυτών θα είναι και παραχωρήσεις της Ελλάδας.

Η χώρα, και ο λαός της, δεν αντέχουν μια ακόμη ήττα. Όποια κυβέρνηση το επιχειρήσει θα εκλείψει από το πολιτικό προσκήνιο. Το ίδιο και οι πολιτικοί που θα συνηγορήσουν.

Πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να ξεπεράσουν την αίσθηση της μικρής και αδύναμης χώρας που δεν μπορεί να απαιτήσει από τις ισχυρές δυνάμεις – όταν, τουλάχιστον, πρόκειται για ζητήματα ακεραιότητας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pablo Munck Hansen / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Γ’)

7/10/2025 - 10:10πμ
Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Φιντάν «πυροβόλησε» κατά του Ερντογάν

5/10/2025 - 4:30μμ
Εικόνα από την Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ζητούμενο είναι οι Παλαιστίνιοι, όχι η Χαμάς

4/10/2025 - 10:17πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε Σύνοδο του NATO στη Χάγη (φωτ. αρχείου: EPA/JONAS ROOSENS)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τον Ερντογάν τι;

3/10/2025 - 4:20μμ
Ο άγιος Φίλιππος βαπτίζει ευνούχο – Έργο Ολλανδού χαράκτη του 17ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Β’)

30/09/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια κραυγή αγωνίας για τον ελληνισμό

28/09/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: x.com/WhiteHouse)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επιστροφή του «ασώτου»

27/09/2025 - 6:59μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδικός χάρτης επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ

27/09/2025 - 9:35πμ
(Φωτ.: flickr.com / June Franks)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Α’)

23/09/2025 - 9:37πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Κουρδο-εβραϊκό συνέδριο στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook / Kurdische Gemeinde Deutschland e.V.)
ΓΝΩΜΕΣ

Κουρδο-εβραϊκό συνέδριο βάζει «φωτιά» στην Άγκυρα

21/09/2025 - 4:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: pontosnews.gr)

Νέο ΔΣ στο Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»

19 λεπτά πριν
Γυναικείο άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς (πηγή: efa-kilkis.gr)

Κιλκίς: Γλυπτά του Αρχαιολογικού Μουσείου θα αφηγηθούν την ιστορία τους – Πώς μπορείτε να την ακούσετε

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Συνελήφθη ξανά ο 19χρονος Ιρακινός που είχε επιτεθεί σε μηχανοδηγό – Ξεκίνησε η διαδικασία άρσης του ασύλου

1 ώρα πριν
(Πηγή: alphafreepress.gr)

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών)

«Η μουσική ενώνει – Γράμματα από τη Γερμανία»: Μια εκδήλωση φιλίας από τους Πόντιους Καλλιθέας-Συκεών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΕΛΑΣ: Κλείδωσε 14χρονη στο σπίτι του και την βίασε – Ο 34χρονος δράστης τής έδινε και ναρκωτικά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign