pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μοναξιά είναι μεγαλύτερη στους 25άρηδες και μικρότερη στους 60άρηδες

12/11/2020 - 11:23μμ
Η μοναξιά είναι μεγαλύτερη στους 25άρηδες και μικρότερη στους 60άρηδες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη μικρότερη μοναξιά από όλους νιώθουν οι άνθρωποι 60 έως 70 ετών, ενώ τη μεγαλύτερη εκείνοι μεταξύ 20 έως 30 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Μια σχετική αύξηση της μοναξιάς εμφανίζεται, επίσης, στους ανθρώπους 40 έως 50 ετών.

Η μελέτη αποδίδει το υψηλό αίσθημα μοναξιάς των νέων ενηλίκων στο γενικά υψηλό στρες που έχουν, καθώς –μεταξύ άλλων– προσπαθούν να κάνουν καριέρα και παράλληλα να βρουν κατάλληλο σύντροφο στη ζωή τους. Επίσης, φαίνεται να παίζει ρόλο, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τάνια Νγκουγιέν, ότι «πολλοί άνθρωποι 20 έως 30 ετών, την τρέχουσα δεκαετία, συνεχώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχούν πόσα likes και πόσους “ακόλουθους” έχουν».

Από την άλλη, μετά τα 40 οι άνθρωποι αρχίζουν πιο συχνά να έχουν διάφορες παθήσεις (υπέρταση, διαβήτη κ.ά.), ενώ σταδιακά βιώνουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων και τα παιδιά τους γίνονται ολοένα πιο ανεξάρτητα, πράγμα που αυξάνει τη μοναξιά της μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Ντίλιπ Τζέστε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία από απαντήσεις 2.843 ατόμων, ηλικίας 20 έως 69 ετών, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με την ηλικία, με τη μοναξιά σχετίζονται τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνιας προς τους άλλους, τα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα, η έλλειψη συζύγου ή συντρόφου, το μεγαλύτερο άγχος και οι συχνές διαταραχές του ύπνου.

Η μοναξιά αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη, σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, καθώς και το προσδόκιμο ζωής τους.

Επίσης, η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες έρευνες για την έντονα αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη μοναξιά και τη σοφία, ιδίως στο βαθμό που η τελευταία εκφράζεται μέσω ενσυναίσθησης και συμπόνιας. «Η συμπονετική διάθεση φαίνεται να μειώνει το επίπεδο της μοναξιάς σε όλες τις ηλικίες, πιθανώς επιτρέποντας στους ανθρώπους να αντιληφθούν με ακρίβεια και να ερμηνεύσουν τα αισθήματα των άλλων και έτσι να τους βοηθήσουν, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα», ανέφερε ο δρ Τζέστε.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα ευρήματά τους είναι ιδιαίτερα επίκαιρα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των lockdown παγκοσμίως. «Η μοναξιά επιδεινώνεται από τη φυσική απόσταση, που είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας», τόνισε ο δρ Τζέστε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/silviarita-3142410)
ΥΓΕΙΑ

Η «χαρτογράφηση» της εμμηνόπαυσης: Ο πρώτος άτλας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

30/04/2026 - 11:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

5 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign