pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τάκης Βαμβακίδης: Θα έπρεπε να υπάρχει Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου με τέτοιο πολιτισμό που έχει ο Πόντος

23/09/2020 - 6:04μμ
Συγκίνησε την Κομοτηνή η παράσταση «Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πλαίσιο της τελευταίας παράστασης του έργου Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’ που πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στο makthes.gr και στη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη. Μίλησε τόσο για τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι», όσο για την παράσταση αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθεί Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου.

Σήμερα, στις 21:00, στη Μονή Λαζαριστών, πέφτει η αυλαία της παράστασης και θα τιμηθεί το έργο του ιστορικού και καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Η παράσταση κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο. «Κάθε της λέξη είναι προσεγμένη πόντο – πόντο. Μόνο η τρίτη πράξη είναι στη νεοελληνική γλώσσα. Παρόλα αυτά το έργο είναι κατανοητό από όλους. Και ένας μη Πόντιος θα καταλάβει, θα χαρεί τις μουσικές, τα σκηνικά, τα συναισθήματα, θα χαρεί τον μύθο, θα νιώσει, θα νοσταλγήσει, θα θυμώσει και, σε μερικά σημεία, θα γελάσει. Μερικοί στατιστικολόγοι λένε ότι η ποντιακή διάλεκτος θα σβήσει. Δεν το αντέχω αυτό ψυχολογικά γιατί θεωρώ ότι η παράδοση και οι ρίζες μας είναι η ζωή μας», τονίζει στο makthes.gr o Τάκης Βαμβακίδης.

Όσο για την Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου ο δημοφιλής ηθοποιός ανέφερε: «Θα έπρεπε να υπάρχει Ακαδημία Ποντιακού Θεάτρου με τέτοιο πολιτισμό που έχει ο Πόντος. Αλλά αυτό το ελληνικό κράτος δεν είναι και πολύ ελληνικό με την έννοια ότι οι εξουσίες δεν φαίνεται να αγαπάνε την Ελλάδα όπως κατηγορούν εμάς ότι δεν την αγαπάμε και είμαστε ανυπάκουοι. Είναι αδιανόητο το ότι ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης φωνάζει να γίνει Μουσείο της Ποντιακής Παράδοσης και του Ποντιακού Ελληνισμού και δεν ακούει κανείς.

»Έχει στη διάθεσή του χιλιάδες βιβλία, κειμήλια αναμνηστικά, έχει ξοδέψει όλη την περιουσία του σ’ αυτά και, ενώ ζητάει έναν χώρο που θα τα στεγάσει, δεν συγκινείται κανείς. Από την άλλη δεν υπάρχει πουθενά ποντιακή σκηνή. Τα κρατικά θέατρα ανεβάζουν ένα σωρό ξένους συγγραφείς και δεν παρουσιάζουν μια φορά τον χρόνο μια ποντιακή παράσταση. Μόλις τελειώσω την περιοδεία μου θα πάμε με κάποιους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί στο ποντιακό θέατρο να δούμε τον διευθυντή του ΚΘΒΕ και θα σταματήσουμε πέντε λεπτά σιωπηλοί απέναντί του, σαν έκκληση, σαν παράκληση ώστε να μας δώσει ένα βήμα, μια σκηνή. Να δει στα μάτια μας τη συγκίνηση και να νιώσει γιατί ζητάμε κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» υπογράμμισε πως «Δεν ήταν για μένα ακόμη ένα σίριαλ από αυτά τα λίγα που έκανα. Ήταν ιστορική στιγμή, ψυχολογική, ηθική, αφού αυτά που περιγράφει το σενάριο εγώ τα άκουσα από τους παππούδες μου. Πολλές φορές ένιωθα ότι ο παππούς μου περνάει αυτά που εξιστορούσε η σειρά. Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές και στα γυρίσματα και μετά όταν έβλεπα το σίριαλ μαζί με τον κόσμο. Ήταν μια πολύ σημαντική φάση για τη ζωή μου».

  • Με πληροφορίες από το makthes.gr
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Αδελφοί Τσαχουρίδη: Η ποντιακή μουσική ως βίωμα, επιστήμη και ζωντανή παράδοση – Τι είπαν στο Σπουδαστήριο Μελισσίων

4/04/2026 - 3:25μμ
Η θεατρική ομάδα του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών στη  Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Δευτέρα 30 Μαρτίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Aris Fotografos)
ΠΟΝΤΟΣ

Γέλιο, παράδοση και προσφορά: «Τη νύφες το κλέψιμον» έκλεψε την… παράσταση στις Συκιές Θεσσαλονίκης

4/04/2026 - 12:12μμ
Η Ανάσταση του Λαζάρου σε αγιογραφία στη Μονή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Από ανέκδοτη συλλογή του G. Millet, σε άρθρο του μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου στο «Αρχείον Πόντου» το 1936
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα: Από τις τοιχογραφίες της Τραπεζούντας στα ποντιακά έθιμα μνήμης και ζωής

4/04/2026 - 10:33πμ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

3/04/2026 - 11:11μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

3/04/2026 - 10:41μμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Ο Γιάννες ο πεχλιβάνον, κατά Γ.Μ. Κωνσταντινίδη (πηγή: youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πεχλιβάνον ο Γιάννες»: Διήγημα του Παντελή Μελανοφρύδη, εικονογραφημένο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

3/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: dimoselassonas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Διάλογος του δήμου Ελασσόνας με ποντιακούς συλλόγους μετά τις αντιδράσεις για την εικόνα του Κεμάλ

3/04/2026 - 5:22μμ
Παιδιά που ζουν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας φτιάχνουν κερκέλια υπό την καθοδήγηση των γιαγιάδων του χωριού (φωτ.: Νόπη Γεωργιάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κερκέλια: Το ποντιακό πασχαλινό έθιμο ζωντάνεψε στο Δημοτικό Κεχρόκαμπου – Δείτε τη συνταγή

3/04/2026 - 2:36μμ
Σύροι χριστιανοί θρηνούν τα θύματα της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο ναό του Αγίου Ηλία στη συνοικία Νταουίλα της Δαμασκού, στις 22 Ιουνίου 2025. Προσεύχονται στο ναό του Τιμίου Σταυρού, στη συνοικία Αλ-Κάσαα (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Καταδικάζει τις διώξεις χριστιανών στη Συρία – «Η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται»

3/04/2026 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: C. messier / commons.wikimedia.org)

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου που έπεσε από τα ενετικά τείχη

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Κοζάνη: Με τραγούδια και χρώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Λαζαρίνες

41 λεπτά πριν
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροσκάφος του (πηγή: «Ιστορία Πολεμικής Αεροπορίας: Βαλκανικοί Πόλεμοι». Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας)

Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1913: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, η πρώτη θυσία της Πολεμικής Αεροπορίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για «βασικά αγαθά»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 9 Απριλίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Κόρινθος: Γυναίκα έχασε τη ζωή της από κατάρρευση μπαλκονιού – Τραυματίστηκαν ελαφρά τα δύο παιδιά της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign