pontosnews.gr
Τρίτη, 7/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία» – Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης στο pontosnews

Είναι το τρίτο περιστατικό σε επτά μήνες που αφορά Έλληνα ποντιακής καταγωγής

30/07/2020 - 7:25μμ
«Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία» – Ο Μιχάλης Καϊκουνίδης στο pontos-news
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπάρχει «μαύρη λίστα» στην Τουρκία που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων πολιτών; Το ερώτημα αυτό ίσως θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί σοβαρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μέσα σε επτά μήνες οι τουρκικές Αρχές έχουν αρνηθεί την είσοδο τουλάχιστον σε τρεις Έλληνες ποντιακής καταγωγής οι οποίοι έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν τη γειτονική χώρα, και ιδίως τον Εύξεινο Πόντο.

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα περιστατικά είναι ότι δεν υπήρξε καμία εξήγηση για την απαγόρευση εισόδου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να δηλώνουν άγνοια.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Τραπεζούντα. Οι τουρκικές Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Στις 21 Ιουλίου ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, ο οποίος έχει «ενώσει» πολλές φορές τρέχοντας πόλεις της Ελλάδας με πόλεις της Τουρκίας, ενημερώθηκε στο τελωνείο των Κήπων ότι δεν μπορεί να μπει στο τουρκικό έδαφος.

Έξι μέρες μετά, στις 27 Ιουλίου, ένας ακόμα Έλληνας ποντιακής καταγωγής, ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης, ενημερώθηκε και πάλι στους Κήπους ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου.

Το pontosnews.gr επικοινώνησε με τον Μιχάλη Καϊκουνίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό: «Ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, γύρω στη 1:00, πέρασα το τελωνείο Κήπων προς Τουρκία για ένα ακόμη ευλαβικό προσκύνημα στα πάτρια εδάφη. Εκεί μου ανακοινώθηκε ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για μένα και το αυτοκίνητό μου, και έβγαλαν φωτοτυπίες την ταυτότητα και το διαβατήριό μου», ανέφερε.

Αυτό δεν θα ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Τουρκία· την επισκέπτεται κάθε χρόνο από το 2007, με εξαίρεση το 2018 – τη χρονιά που ήταν κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης.

«Ζητώντας εξηγήσεις, στο γραφείο του προϊστάμενου αστυνομικού που με οδήγησαν, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν το λόγο και για πόσο θα ισχύσει η απαγόρευση, και να απευθυνθώ στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο προϊστάμενος αστυνομικός συμπλήρωσε μια φόρμα εγγράφου βάζοντας κάτω δεξιά το όνομά μου και μου υπέδειξε να υπογράψω. Δεν κατάλαβα το περιεχόμενο, φυσικά αρνήθηκα να βάλω υπογραφή και αποχώρησα», λέει.

Όταν την επόμενη μέρα ο Μιχάλης Καϊκουνίδης όντως πήγε στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, οι υπάλληλοι δήλωσαν άγνοια και τόνισαν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η είσοδος καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες.

«Μου είπαν δε ότι μάλλον από τα σύνορα με έστειλαν εκεί για να με ξεφορτωθούν», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι έδωσε και εκεί τα στοιχεία ταυτότητας και διαβατηρίου παίρνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα έχει κάποια απάντηση. Μέχρι σήμερα, πάντως, ο συγγραφέας δεν γνωρίζει γιατί είναι persona non grata στην Τουρκία.

Σε επικοινωνία που είχε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης εισόδου και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβεί.

«Για την ώρα δεν θα προσπαθήσω να περάσω στην Τουρκία, αλλά θα το επιχειρήσω σίγουρα πάλι του χρόνου το καλοκαίρι. Φυσικά και φοβάμαι τον ισόβιο αποκλεισμό», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του pontos-news.gr.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Καϊκουνίδης

Συγγραφέας βιβλίων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ο Μιχάλης Καϊκουνίδης συμμετέχει συχνά σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων, κυρίως στον Έβρο, παρουσιάζοντας κομμάτια της έρευνάς του που αφορούν τη λαογραφία αλλά και τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του Πόντου.

Κάθε χρόνο επισκέπτεται όλες τις περιοχές: Σινώπη, Πάφρα, Σαμψούντα, Οινόη, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τρίπολη, Τραπεζούντα, Σούρμενα, Αμάσεια, Κασταμονή, Σεβάστεια, Αργυρούπολη, Ακ νταγ Μαντέν.

«Εκτός από τα γνωστά μοναστήρια επισκέπτομαι και αναδεικνύω όποια εκκλησία ελληνική σώζεται στον Πόντο, και αγιάζω με λάδι, αγίασμα την Παναγία Σουμελά του Βερμίου, καρβουνάκια, κόλλυβα, θυμίαμα, λάδι με φιτίλι και με ψαλμωδίες από λειτουργία των Μετεώρων», εξηγεί. Όπως λέει, το ίδιο κάνει και σε τόπους μαρτυρίων των Ελλήνων, όπως το Κιζ Καλεσί.

(Φωτ.: Μιχάλης Καϊκουνίδης)

«Επίσης, επισκέπτομαι χωριά του δυτικού Πόντου στη Σαμψούντα που αφανίστηκαν, όπως το Τσιμενλί, και βουνά όπου έγιναν τρομερές μάχες, όπως το Αγιούτεπε. Ανεβάζω ανάλογα βίντεο με σχόλιά μου στο facebook για όλα αυτά, για το τι έγινε και πώς γενοκτονήθηκαν οι πρόγονοί μας. Έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο εκεί, Τούρκους και εξισλαμισμένους Έλληνες, και αποτελώ γέφυρα επικοινωνίας», σημείωσε ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.

Κάνει δε την εκτίμηση ότι όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να οδήγησαν τις τουρκικές Αρχές στο να τον βάλουν στη μαύρη λίστα. Αλλά υπόσχεται ότι δεν θα παρατήσει την προσπάθεια: «Με περιμένουν να πάω και να ξαναπάω», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Επαναλειτουργεί το χορωδιακό τμήμα, με μπροστάρη τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη

7/10/2025 - 8:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά την έναρξη της 19ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας στην Πρώτη Φλώρινας (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ΠΟΕ: Επιστροφή στις ρίζες για φυγή μπροστά, στο ψηφιακό μέλλον

7/10/2025 - 4:55μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σκηνικό για το νέο τουρκικό σίριαλ  «Taşacak bu deniz» (πηγή: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά και η Τραπεζούντα σκηνικό σε νέο τουρκικό σίριαλ

7/10/2025 - 2:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επαναλειτουργεί το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής!

7/10/2025 - 12:40μμ
Το κτήριο της τράπεζας Φωστηρόπουλου σήμερα στεγάζει το Ταχυδρομείο της πόλης (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελληνικές οι τράπεζες που κυριαρχούσαν σε Τραπεζούντα, Κερασούντα, Αμισό – Οι δυνατές οικογένειες τραπεζιτών

7/10/2025 - 10:40πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικά αρχίζει η νέα χρονιά στον Μαυρόβατο

6/10/2025 - 6:20μμ
Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

6/10/2025 - 5:47μμ
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ξεκίνημα με «διπλό» στη Ρίγα η ΑΕΚ

42 δευτερόλεπτα πριν
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: X / ratiopharmulm)

EuroCup: Λύγισε από την Ουλμ ο Πανιώνιος

59 λεπτά πριν
Ο Πάνος Ρούτσι δέχεται τα χειροκροτήματα του κόσμου μόλις ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι μετά από 23 ημέρες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Basketball Champions League: Πρεμιέρα με νίκη ο Προμηθέας

2 ώρες πριν
Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των 13 Τούρκων που πιάστηκαν στο Σουφλί (φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

Προφυλακίστηκαν οι έξι από τους 13 Τούρκους που πιάστηκαν με όπλα στο Σουφλί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign