- Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μία ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται. Μετράμε τρία φλ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα.
- Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι.
- Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κτλ.), τα λευκά (τυριά) και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια) ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μίγμα.
- Αδειάζουμε τον πηχτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (η συνταγή είναι για 40×28).
- Βάζουμε μία κ.σ. ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει.
- Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 60-65΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της. Την σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
⇔
►Επειδή τα τυριά είναι αλμυρά, το μοναδικό αλάτι που βάζουμε στην πίτα είναι το 1 κ.γ. με το οποίο πασπαλίζουμε το τριμμένο κολοκύθι για να βγάλει τα υγρά του.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατα τυριά, αλατίζουμε λίγο και το μίγμα.
►Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψίχα από το άδειασμα των κολοκυθιών που σκοπεύουμε να κάνουμε γεμιστά. Αν δεν είναι αρκετή, τρίβουμε ολόκληρα κολοκύθια και την συμπληρώνουμε.
►Τα τυριά πρέπει να είναι συνολικά 2 φλ. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες από κάθε είδος ανάλογα με τι τυρί έχουμε στο ψυγείο μας. Αξιοποιούμε ό,τι τυρί μας έχει περισσέψει.
►Χρησιμοποιούμε πυρέξ για τις πίτες αυτές για να ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά και στο κάτω μέρος. Τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Πηγή: cretangastronomy.gr.