pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκοκύπρια έψαχνε τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες που το ’74 έδιναν στον πατέρα της γάλα για να την ταΐσει – Και τους βρήκε…

20/06/2020 - 7:47μμ
Τουρκοκύπρια έψαχνε τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες που το '74 έδιναν στον πατέρα της γάλα για να την ταΐσει – Και τους βρήκε...
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 23 Μαΐου δημοσιεύτηκε στη CITY η ιστορία της Birgül Kılıç Yıldırım, μιας Τουρκοκύπριας η οποία γεννήθηκε λίγους μήνες πριν από την εισβολή του 1974. Στην ανάρτηση που έκανε στα social media η Birgül, ζητούσε να βρει τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες που κατά την περίοδο του πολέμου έδιναν γάλα στον πατέρα της, επίσης στρατιώτη στο απέναντι τ/κ φυλάκιο, στα κρυφά, για να ταΐζει το νεογέννητο παιδί του.

Λόγω της κατάστασης, πολλοί Τουρκοκύπριοι είχαν αποκλειστεί και δεν είχαν πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης, κάτι που γνώριζαν οι Ε/κ στρατιώτες.

Την ιστορία είχε διηγηθεί στην Birgül ο πατέρας της Ismi Mehmet Hulus, ο οποίος της είχε αναφέρει πως αν και ήταν περίοδος ταραχών και πολέμου, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι στρατιώτες διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, μιλούσαν και αντάλλασσαν τσιγάρα, σοκολάτες και άλλα είδη.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του κειμένου στη CITY, ο Χαράλαμπος (Πάμπος) Καλογήρου επικοινώνησε με το μέσο ζητώντας να έρθει σε επαφή με τη Birgül και τον πατέρα της, αφού αυτός μαζί με ακόμη δύο άλλους Ελληνοκύπριους στρατιώτες ήταν τα τρία άτομα που τόλμησαν, τότε, να διασχίσουν τον ξεροπόταμο και να μιλήσουν με τους Τουρκοκύπριους στο απέναντι φυλάκιο.

Θυμάται ο Χαράλαμπος Καλογήρου:

«Ήμασταν 18 χρονών τότε, στο φυλάκιο συνολικά υπηρετούσαν 12 άτομα, αλλά μετά τις πρώτες επιθέσεις εμείναμεν μόνο τέσσερις. 211, Πρώτος Λόχος Πεζικού. Κοντά στην αγγλική πρεσβεία. Στην αρχή, θυμούμαι, τα πράματα ήταν έντονα. Υπήρχε έχθρα τις πρώτες μέρες με τους Τουρκοκύπριους που ήταν στο φυλάκιο απέναντι. Εγίνουνταν διάφορα. Όσο επερνούσαν οι μέρες τα πράματα ήταν πιο καλά.

»Εγώ, ο Αντρέας [Ευστρατίου] και ο Ηλίας [Πισσαρίδης] ήμασταν οι τρεις που ετολμήσαμεν να κατεβούμεν στον ποταμό τζαι να μιλήσουμε με τους Τ/κ στρατιώτες που απέναντι. Όι τυχαία. Την προηγούμενη νύχτα ακούσαμεν τους να τραγουδούν τραγούδια του Καζαντζίδη στα ελληνικά. Ήταν κάτι σαν σημάδι συμφιλίωσης. Εν σημαίνει επειδή είχαμεν πόλεμο με την Τουρκία ότι ήταν ούλλοι εχθροί μας.


(Φωτ.: city.sigmalive.com)

»Σιγά-σιγά εγίναμεν φίλοι. Ηξέραμεν πως οι συναναστροφές μας ήταν ρίσκο. Ελέαν μάς το τζαι οι ίδιοι οι Τ/κ πως αν έρκετουν κάποιος αξιωματικός στο φυλάκιο τζαι έβλεπέν μας μαζί τους, θα τους εδιάτασσεν να μας πυροβολήσουν. Θυμούμαι τον Ismi, ελάλεν μας πως είχεν μια κορούα νεογέννητη. Επαίρναμεν τους γάλα, βούτυρο, σιοκολάτες, τσιγάρια, εφέρναν μας σιάμισι τζαι άλλα δικά τους πράματα. Κρυφά. Εκατεβαίναμεν μες τον ποταμό τζαι εμιλούσαμεν, εκάμναμεν παρέα.

»Που τότε εν είδα ξανά κανένα τους τζαι θέλω πολλά να μάθω αν εν καλά.

»Εμείς οι τρεις είμαστε καλά στην υγεία μας τζαι είμαστε φίλοι. Αλλά θέλω πολλά να μάθω τι κάμνει ο Ismi Mehmet, να τον δω ξανά. Σε έτσι καταστάσεις πολέμου ούλλα εν διαφορετικά. Που τη μια εκάμναμεν παρέα, αλλά ηξέραμεν πως μπορεί να έρτει η στιγμή ο ένας να σκοτώσει τον άλλον. Ευτυχώς, εν εχρειάστηκεν».


Η μικρή Birgül με τους γονείς της (φωτ.: city.sigmalive.com)

Η CITY προσπάθησε και έφερε σε επαφή αυτούς τους ανθρώπους, ελπίζοντας πως με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων θα καταφέρουν να συναντηθούν και από κοντά.

  • Πηγή: city.sigmalive.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

11/09/2026 - 11:41πμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΓΤΠ / Ανδρέας Λουκαΐδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Ισραήλ: Άμυνα και ενέργεια στη σκιά του πολέμου – Η ιδέα για τριμερή με τον Λίβανο

10/09/2026 - 4:04μμ
Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
(Εικ.: skai.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από προσάραξη σκαφών στο Κάβο Γκρέκο – Τι έγινε

30/08/2026 - 8:58πμ
Από το επίσημο προωθητικό υλικό για τα καμπ της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα (φωτ.: Facebook / Barça Academy)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Μπαρτσελόνα διοργανώνει καμπ στα Kατεχόμενα – Αντιδράσεις για το «Northern Cyprus»

25/08/2026 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ουκρανία: «Δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα προαναγγέλλει ο Ζελένσκι για τη «μαύρη τρύπα» των 23 δισ. ευρώ

3 ώρες πριν
Εικόνα από την πολιτική κηδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Σπύρος Χαλβατζής: Ρίγη συγκίνησης και κόκκινες σημαίες στο τελευταίο «αντίο»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Ιαπωνία: Ρεκόρ με 107.677 αιωνόβιους – Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Γιώργος Μαζωνάκης: Μαραθώνια απολογία για τη γιατρό Ιωάννα Γάκα – Στον ανακριτή ο σύζυγός της

5 ώρες πριν
Πορτρέτο της Γκιουλ Μπαχάρ από Ιταλό ζωγράφο του 17ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)

Γκιουλ Μπαχάρ: Η «Μαρία της Λιβεράς» ανάμεσα στην ποντιακή παράδοση και τις οθωμανικές πηγές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/syllogospontionedessas.gavras)

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»: Αρχίζουν οι εγγραφές – Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV