pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, με… πυξίδα την καινοτομία, «οργώνει» τα χωράφια εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες

18/06/2020 - 11:40πμ
Ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, με... πυξίδα την καινοτομία, «οργώνει» τα χωράφια εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν τη δεκαετία του 1950, όταν ο Λευτέρης Ελευθεριάδης από τον Καταχά Πιερίας πατούσε στο χωράφι, κι ως νέος αγρότης τότε έψαχνε να βρει αυτό που θα τον έκανε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Και μπορεί η καινοτομία να ήταν τότε terra incognita για τους περισσότερους αγρότες, ωστόσο εκείνος κατάφερε όχι μόνο να μπει από νωρίς στα βαθιά νερά της, αλλά και να… κολυμπήσει έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Στα 88 του χρόνια σήμερα, ο Λ. Ελευθεριάδης μπορεί να μην πιάνει την τσάπα για να φροντίσει τις καλλιέργειές του, αλλά ανεβαίνει στο τρακτέρ για να τις επιθεωρήσει με το έμπειρο μάτι του.

«Έχω μεγάλο πρόβλημα. Όλη η οικογένειά μου με πιέζει να κατέβω από το τρακτέρ», λέει, και εξηγεί πως μπορεί να μην έχει πια δίπλωμα αυτοκίνητου, αλλά το δίπλωμα του τρακτέρ το φυλάει ως κόρη οφθαλμού κι έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την ανανέωσή του.

«Αν δεν πάω στα χωράφια μου και κάτσω στο σπίτι, νομίζω ότι θα πεθάνω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λ. Ελευθεριάδης, για τον οποίο η μέρα ξεκινάει στις 5 το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ, αφού προηγουμένως έχει περάσει άπειρες ώρες στα χωράφια του, με μικρά διαλείμματα στο καφενείο του χωριού, για λίγη κουβέντα με τους συγχωριανούς του. «Το αργότερο στις 7 το βράδυ, πρέπει να είμαι στο σπίτι. Εκείνη την ώρα ξεκινά η οικογενειακή διασκέδαση. Παίζουμε χαρτιά –και συγκεκριμένα μπιρίμπα– με τη γυναίκα μου κι ένα φιλικό μας ζευγάρι. Εγώ όλο κλέβω, αλλά πάλι με κερδίζουν», λέει χαριτολογώντας, και το πρόσωπό του φωτίζεται!

Σήκωσε το «γάντι» στα 87 του χρόνια, όπως άλλωστε κάνει σχεδόν επτά δεκαετίες τώρα
Ανήσυχο πνεύμα, που βλέπει πάντα την πρόκληση κατάματα, ο 88χρονος αναζητά συνεχώς νέες συγκινήσεις στο χώρο των καλλιεργειών του πρωτογενούς τομέα. Πριν από 20 χρόνια ένας συγχωριανός του τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια κερασιού. «Βάλλον ολίγον κεράσια να δεις τι λεφτά θα πάρεις», του είπε, και κάπως έτσι φύτεψε τα πρώτα του είκοσι δέντρα σε μόλις ένα στρέμμα… Βέβαια, όπως σημειώνει, «λεφτά δεν πήρα ποτέ από τα κεράσια. Ό,τι παραγωγή έκανα, την κερνούσα σε όλο το χωριό! Το ίδιο συμβαίνει και με το αμπέλι, μοσχάτο, που έχω σε ένα στρέμμα και κάνω τσίπουρο».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πέρυσι ο ανιψιός του ο Παναγιώτης, ο οποίος είναι παραγωγός βιολογικών προϊόντων και συνεργάζεται με τον αστικό συνεταιρισμό «Κουκούλι», έριξε στο τραπέζι την ιδέα να κάνουν την παραγωγή κερασιού βιολογική. «Δεν χρειάστηκε να με πείσει, δεν τον ταλαιπώρησα. Μόλις μου έκανε την πρόταση να κάνω την παραγωγή κερασιών με βιολογικό τρόπο, αμέσως του είπα “ωραία, ας τα κάνουμε βιολογικά”. Έτσι και έγινε», εξηγεί ο έμπειρος αγρότης.

«Τα κεράσια του κυρίου Λευτέρη είναι εξαιρετικά. Οι καταναλωτές τρώνε μια χαρά κεράσι, γλυκό κεράσι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Γεωργιλάς, μέλος του ΔΣ στο «Κουκούλι», το συνεταιρισμό στον οποίο ο Λ. Ελευθεριάδης διοχετεύει τον ενάμιση τόνο βιολογικού κερασιού, που είναι η παραγωγή του.

«Όλοι μας αντιμετωπίζουμε με δέος τον 88χρονο, ο οποίος κάθε Δευτέρα έρχεται με τον ανιψιό του και μας ανεφοδιάζουν με βιολογικά κεράσια», σημειώνει ο Αθ. Γεωργιλάς, εξηγώντας πως η συνεργασία προέκυψε μέσα από την αναζήτηση των ανθρώπων του συνεταιρισμού να καλυφθεί ένα κενό που εντόπισαν σε φρούτα, και ειδικότερα στο κεράσι.

Το ανήσυχο πνεύμα του «γεννούσε» καινοτομία
Λόγω του ανήσυχου πνεύματός του, ο 88χρονος πρωτοστατούσε και πετύχαινε καινοτομία χωρίς να την αποζητά ως έννοια, αλλά εφαρμόζοντάς την, καθώς το ρίσκο δεν τον τρομάζει. Είναι αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του που του εξασφάλιζε μια θέση σε όλα τα μεγάλα που συνέβαιναν στον αγροτικό χώρο, αφού πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρότυπου ομαδικού οπωρώνα με βιομηχανικά ροδάκινα που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στον κάμπο του Καταχά Πιερίας (1.500-2.000 στρέμματα). «Τον πρότυπο οπωρώνα με βιομηχανικό ροδάκινο τον επισκέπτονταν Σουηδοί, Γάλλοι, Ρώσοι και άλλοι», εξηγεί, και θυμάται τους «δασκάλους» του σε όλη αυτή την πορεία: «ένας απ’ αυτούς ήταν ο γεωπόνος από το Πισοδέρι Φλώρινας, ο Σταύρος Λιάκος, που μας έμαθε εκείνα τα χρόνια τη δενδροκομία».

Η εικόνα του αγροτικού χώρου σήμερα τον αποκαρδιώνει, αλλά θεωρεί πως –μεταξύ άλλων– οφείλεται στην έλλειψη του συνεταιρίζεσθαι. «Τα χρόνια τα δικά μου, το συνεταιριστικό κίνημα αποτελούσε κινητήριο μοχλό τόσο για την ενσωμάτωση νέων καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα όσο για τις εξαγωγές, αλλά και για τη ρύθμιση του χώρου γενικότερα. Τότε η Ελλάδα ήταν αυτάρκης σε πολλά προϊόντα/τρόφιμα. Αυτό συνέβαινε σε μια εποχή που ήμασταν πραγματικά λίγοι αυτοί που είχαμε γνώσεις. Γιατί πραγματικά ήταν εμφανής η διαφορά μεταξύ αυτών που είχαν τελειώσει το σχολείο, έναντι αυτών που δεν το κατάφεραν. Βέβαια, υπήρχαν κι εκείνοι που είχαν τέτοιο πάθος που τελικά κατάφερναν να καλύψουν τα κενά τους, παίρνοντας παράδειγμα απ’ αυτούς που έβλεπαν ότι πατώντας στη γνώση, μπορούσαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα», λέει.

Η έλλειψη φόβου για το νέο, αλλά και η τόλμη του κόντρα σε ενδεχόμενη αποτυχία, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον οδήγησαν, το 1997, στην καλλιέργεια ακτινίδιου, όταν εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα ζήτημα να ήταν τέσσερις όλοι και όλοι οι καλλιεργητές. Μάλιστα, λέει πως τους πρώτους καρπούς τους μετέφερε τότε με το ΙΧ του στην αγορά Μοδιάνο, «η οποία εκείνα τα χρόνια ήταν μια αγορά πολυτελείας, και όσα προϊόντα έπαιρναν το “διαβατήριο”, μοσχοπουλιόνταν».

Από τα 20 του χρόνια έως σήμερα, ο Λ. Ελευθεριάδης έχει ασχοληθεί με πάσης φύσεως καλλιέργειες στα 70 στρέμματα που διαθέτει – από αμπέλια μέχρι πυρηνόκαρπα, φράουλες, ακτινίδια και αμυγδαλιές…

Τις αγάπησε όλες, όμως κάθε φορά που η κουβέντα έρχεται στο ακτινίδιο, η έξαψη στα μάτια του μαρτυρά πως ήταν η αγαπημένη του, ενώ και με τα αμπέλια τον «δένει» η οικογενειακή παράδοση.

Ακόμη και σήμερα δεν τα παρατάει, και ασχολείται με τα 8,5 στρέμματα ακτινίδια του γιου του, Ιορδάνη, στον Καταχά. «Ο γιος μου είναι δασολόγος και δουλεύει σε δημόσια υπηρεσία. Δεν ξέρει από πρωτογενή τομέα και επιβλέπω ο ίδιος την παραγωγή», λέει με καμάρι.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έλενα Αλεξιάδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει «σερπέσκα»;

30/09/2026 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Flydubai – Ο Τραμπ προειδοποιεί σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν: «Θα δεχτούν πολύ σκληρό πλήγμα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Nations League: Ισόπαλη η Εθνική με την Ολλανδία στην Τούμπα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Καρ «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό στο φινάλε για τη Βίρτους

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

3 ώρες πριν
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κωνσταντινούπολη: Η μετανάστευση γίνεται τέχνη στο DEPO – Ελληνίδα εικαστικός αφηγείται με τα έργα της την ιστορία των παππούδων της, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV