pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να αιωρείται στους χώρους των νοσοκομείων

30/04/2020 - 12:03πμ
Η ασυνήθιστη περίπτωση 45χρονου που «πέρασε» τέσσερις φορές κορονοϊό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επιπρόσθετες ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα προκύπτουν από κινεζική επιστημονική μελέτη σε δύο νοσοκομεία της Ουχάν, στα οποία εντοπίστηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, ιδίως μέσα στις τουαλέτες.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν πάντως να είναι βέβαιοι κατά πόσο αυτό όντως σημαίνει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται αερογενώς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, συνέλεξαν δείγματα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από το νοσοκομείο Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Ουχάν που ανέλαβε σοβαρά περιστατικά Covid-19, και από ένα νοσοκομείο που στήθηκε πρόχειρα για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Πήραν επίσης δείγματα από τον αέρα έξω από πολυκατοικίες, σουπερμάρκετ και καταστήματα της κινεζικής πόλης που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας.

Ελάχιστα ίχνη του κορονοϊού βρέθηκαν στον αέρα στους χώρους απομόνωσης ή στα καλά αεριζόμενα δωμάτια των ασθενών στα δύο νοσοκομεία. Αυξημένες συγκεντρώσεις του RNA του ανιχνεύθηκαν όμως στις τουαλέτες που δεν αερίζονταν, καθώς επίσης στους χώρους όπου το υγειονομικό προσωπικό άλλαζε τις προστατευτικές στολές του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα σωματίδια του ιού που έχουν επικαθίσει στα ρούχα, είναι δυνατό μετά να εκτιναχθούν στον αέρα. Καθόλου σωματίδια του ιού δεν βρέθηκαν πάντως αφότου είχε γίνει καλή απολύμανση στους συγκεκριμένους χώρους των νοσοκομείων.

Από την άλλη, δεν ανιχνεύθηκε ο ιός στα περισσότερα άλλα μέρη της πόλης, με εξαίρεση κάπως αυξημένα επίπεδα στις πολυσύχναστες περιοχές έξω από τα νοσοκομεία και τα καταστήματα.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, χρειάζονται περίπου 15 λεπτά ώστε ένα άτομο να εισπνεύσει ένα σωματίδιο του κορονοϊού, πράγμα το οποίο –στο μέτρο που ισχύει– δείχνει ότι όσο περισσότερο μένει κάποιος στον ίδιο χώρο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Αν κάποιος φοράει μάσκα μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης, καθώς αυτή θα μπλοκάρει τα περισσότερα σωματίδια του ιού.

Οι Κινέζοι ερευνητές τονίζουν ότι «ο καλός αερισμός των δωματίων, οι ανοικτοί χώροι, η αποφυγή του πλήθους, η απολύμανση των προστατευτικών στολών και των τουαλετών μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2». Αφήνουν πάντως ανοικτό προς διερεύνηση το κατά πόσο η παρουσία του κορονοϊού στον αέρα «μεταφράζεται» στο ότι μεταδίδεται κιόλας με αυτό τον τρόπο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν παράσχει ενδείξεις πως ο κορονοϊός μπορεί να εκκρίνεται με την απλή ομιλία και αναπνοή, χωρίς να χρειάζεται κάποιος φορέας να βήχει ή να φταρνίζεται.

Τα σωματίδια του ιού μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα στον αέρα (σύμφωνα με μια εκτίμηση τουλάχιστον για δύο ώρες) και να εισπνευσθούν.

Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υποβαθμίσει την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης, επιμένοντας ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως με μεγαλύτερα σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα (τα οποία λόγω βαρύτητας μένουν πολύ λιγότερο στον αέρα) ή μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών. Ακόμη πάντως και αν κερδίσει έδαφος η άποψη ότι ο κορονοϊός πράγματι αιωρείται για περισσότερη ώρα μέσα σε μικρότερα σταγονίδια, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι κατά πόσο μπορεί να μολύνει τους διερχομένους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
Έτοιμος καφές και κόκκοι καφέ (φωτ.: American Heart Association)
ΥΓΕΙΑ

Έως πέντε καφέδες την ημέρα: Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

20/07/2026 - 3:49μμ
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

19/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται

12/07/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Julia Kowacic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιο για τις Κοντού-Αναστασιάδου

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής Κοζάνης»/Facebook)

«Ακρίτεια 2026»: Ετοιμάζεται ποντιακό και λαϊκό γλέντι στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης

36 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στην Πόλη του Μεξικού, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Isaac Esquivel)

Νίκη για το ποδόσφαιρο: Η FIFA απέσυρε το σχέδιο για ιδιώτες στο Μουντιάλ

1 ώρα πριν
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

2 ώρες πριν
Πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά στο ένα από τα δύο φορτηγά που ενεπλάκησαν σε τροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: LamiaReport)

Φοβερό τροχαίο με φορτηγά στην Αθηνών-Λαμίας: Νεκρός οδηγός – Εκτροπές σε Κάστρο και Μαρτίνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign