pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το δηλητήριο του σκορπιού δοκιμάζεται σε θεραπείες για αρθρίτιδα και καρκίνο του εγκεφάλου

9/03/2020 - 1:04μμ
Το δηλητήριο του σκορπιού δοκιμάζεται σε θεραπείες για αρθρίτιδα και καρκίνο του εγκεφάλου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όλοι φοβούνται το δηλητήριο του σκορπιού, αλλά δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να το αξιοποιούν για να αναπτύξουν νέες θεραπείες αφενός για την αρθρίτιδα και αφετέρου για τον καρκίνο του εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα). Στην πρώτη περίπτωση, επιστήμονες του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών Fred Hutchinson βρήκαν μια μίνι πρωτεΐνη στο δηλητήριο του σκορπιού, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των σημερινών φαρμάκων για την αρθρίτιδα, «φρενάροντας» την τοξική δράση τους. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν στεροειδή και άλλα φάρμακα για να ανακουφιστούν από τους χρόνιους πόνους της ρευματοειδούς και άλλων ειδών αρθρίτιδας, καθώς και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Ωστόσο τα φάρμακα αυτά έχουν διάφορες σοβαρές παρενέργειες σε υγιείς ιστούς του σώματος, όπως στο θύμο αδένα και στη σπλήνα, γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλο συνεχόμενο διάστημα.

Οι ερευνητές (με επικεφαλής τον δρ Τζιμ Όλσον) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη (πεπτίδιο) του δηλητηρίου του σκορπιού συσσωρεύεται γρήγορα μέσα στο χόνδρο των αρθρώσεων. Όπως έδειξαν τα πειράματα σε ζώα, αν αυτή η πρωτεΐνη συνδεθεί με τα φάρμακα για την αρθρίτιδα, τότε και αυτά συσσωρεύονται μόνο στις αρθρώσεις, πράγμα που αποτρέπει τη διασπορά τους στο υπόλοιπο σώμα, με τις αναπόφευκτες τοξικές παρενέργειες.

«Για τους ανθρώπους με πρόβλημα σε πολλές αρθρώσεις, οι παρενέργειες από τη φαρμακοθεραπεία μπορεί να αποβούν εξίσου αν όχι χειρότερες από την ίδια τη νόσο. Τα στεροειδή αρέσκονται να πηγαίνουν παντού στο σώμα, εκτός από εκεί που είναι πιο αναγκαία. Βρήκαμε μια νέα στρατηγική να βελτιώσουμε την ανακούφιση από την αρθρίτιδα, με ελάχιστες συστημικές παρενέργειες», δήλωσε ο Όλσον.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα εδώ και μια δεκαετία μελετά την πιθανή αξιοποίηση δηλητηρίων από σκορπιούς, φίδια, αράχνες και φυτά. Αν και πολλά υποσχόμενη, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια εωσότου η νέα προσέγγιση εφαρμοστεί σε ασθενείς, καθώς πρέπει να προηγηθούν περαιτέρω τοξικολογικές και άλλες μελέτες.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως ότι η πρωτεΐνη του σκορπιού μπορεί να βοηθήσει και άλλα φάρμακα, εκτός από τα στεροειδή, να οδηγούνται κατευθείαν στον απειλούμενο χόνδρο των αρθρώσεων.

Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές του αντικαρκινικού ιατρικού κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, χρησιμοποίησαν ένα άλλο συστατικό του δηλητηρίου του σκορπιού, την χλωροτοξίνη (CLTX), προκειμένου να ενισχύσουν μια αντικαρκινική ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα (CAR T) ενάντια στη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) –η πρώτη του είδους της– συνδυάζει ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα με την τοξίνη του σκορπιού για να αναγνωρίζει και να εξοντώνει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Το γλοιοβλάστωμα –από τις φονικότερες μορφές καρκίνου– είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο, επειδή οι όγκοι είναι διάχυτοι στον εγκέφαλο. Η νέα μέθοδος βελτιώνει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας απείραχτα τα υγιή κύτταρα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την άδειά της να πραγματοποιηθεί η πρώτη κλινική δοκιμή της νέας θεραπείας σε ανθρώπους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

10/09/2026 - 11:18πμ
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

9/09/2026 - 8:26μμ
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΥΓΕΙΑ

Social media με προειδοποίηση κινδύνου; Τι έδειξε δοκιμή σε νέους

6/09/2026 - 6:19μμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Συναγερμός σε 69 δήμους

3/09/2026 - 12:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

23/08/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας ενόψει: Γιατί η υπερβολική ζέστη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε για τους 60+

21/08/2026 - 10:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

20/08/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: маріупольський Telegram-канал/Facebook)

Μαριούπολη: Αφαιρέθηκε η ελληνική επιγραφή από την είσοδο της πόλης

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Έξαρχος)

Κύπελλο Ελλάδας: Από έναν βαθμό Αστέρας και Άρης

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί – Τι βρέθηκε στο ιατρείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

European Athletics: Κορυφαίος αθλητής για τον Αύγουστο ο Τεντόγλου

2 ώρες πριν
Παναής Κουταλιανός με ένα από τα παιδιά του και, αριστερά, αφίσα εμφάνισής του στη Λίμα του Περού το 1878 (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο / Ιστορία Βορείου Αιγαίου – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)

«Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός»: Ποιος ήταν ο αληθινός «Ηρακλής» – Γιατί τον θυμηθήκαμε τώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/EUROKINISSI)

Σμηναγός Δημήτρης Πέτρου: Το τελευταίο «αντίο» στον πιλότο που έφυγε τόσο πρόωρα στο δυστύχημα στην Τανάγρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV