pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα χωριά της Κοζάνης ζουν στους ρυθμούς των Μωμόγερων – Τετράλοφος και Άγιος Δημήτριος άνοιξαν την αυλαία (βίντεο)

26/12/2019 - 9:09πμ
Τα χωριά της Κοζάνης ζουν στους ρυθμούς των Μωμόγερων – Τετράλοφος και Άγιος Δημήτριος άνοιξαν την αυλαία (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λέγεται ότι οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από το χωριό Λιβερά της ορεινής Τραπεζούντας, ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα που πήραν μαζί τους ήταν εγκόλπια και περικεφαλαίες των Μωμό’ερων. Γνωστό και ως Κοτσαμάνια (από την τουρκική λέξη «κοτσαμάν’», που σημαίνει «μεγαλόσωμοι άντρες»), το έθιμο που μεταφέρθηκε από την πατρίδα αναβιώνει, στην παραλλαγή της Λιβεράς, σε οκτώ χωριά του νομού Κοζάνης· δύο από αυτά και ο Τετράλοφος και ο Άγιος Δημήτριος που… παραδοσιακά πρωτοβγαίνουν οι θίασοι των τοπικών ποντιακών συλλόγων, στις 25 και 26 Δεκεμβρίου. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων βγαίνουν και στο Καρυοχώρι.

Οι Μωμόγεροι, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO, βγαίνουν στα χωριά της Κοζάνης ανελλιπώς από το 1924. Ελάχιστες είναι οι χρονιές που το έθιμο αναβίωσε μέσα στο Δωδεκαήμερο – εξαίρεση ήταν ο πόλεμος του ’40.

Για όσες μέρες αναβιώνει το έθιμο, ο θίασος, η χορευτική, η θεατρική και η μουσική ομάδα των Μωμόγερων συμμετέχει (και προκαλεί) ένα ατελείωτο γλέντι από το πρωί μέχρι το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Και μπορεί την προσοχή να συγκεντρώνουν οι φουστανελοφόροι, ο Διάβολον που πειράζει κυρίως τον Γέρον και τη Γραία, οι Νύφες και ο Γιατρόν, ωστόσο ουσιαστικά συμμετέχουν όλοι όσοι βρίσκονται στα χωριά της Κοζάνης – μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, οι οποίοι αφού έχουν απαντήσει στα πειράγματα, στο τέλος έχουν τον δικό τους ρόλο: πιάνονται στον κύκλο και χορεύουν ως το πρωί.

Φέτος λόγω πένθους τα Μωμογέρια δεν θα βγουν στη Σκήτη. Στις 31 Δεκεμβρίου, όμως, θα είναι στα Κομνηνά και παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στα Αλωνάκια από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αλωνακίων «Πόντος». Στο Ρυάκιο θα τα βρει κανείς την 1η Ιανουαρίου από τον Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και στο Πρωτοχώρι την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Πρωτοχωρίου.

  • Διαβάστε περισσότερα για την παλαιότερη αυτή μορφή ελληνικού λαϊκού θεάτρου, αλλά και για την ένταξη του εθιμικού δρώμενου στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος παρουσιάζει το βιβλίο και την έρευνά του στους μαθητές του St John’s College στη Μελβούρνη (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεμιστοκλής Κρητικάκος: Από μαθητικό δοκίμιο σε βιβλίο για τις Γενοκτονίες

2/09/2026 - 10:51πμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στον Ήλιο»: Το ντουέτο-έκπληξη του  Ματθαίου Τσαχουρίδη στο Φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός», στην Καλαμαριά

1/09/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική παρουσία του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στη Λάρισα

1/09/2026 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ποντιακή λύρα και νταούλι αρχίζουν τα μαθήματα χορού στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1/09/2026 - 4:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

1/09/2026 - 10:24πμ
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

1/09/2026 - 9:57πμ
Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

6 λεπτά πριν
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

30 λεπτά πριν
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος παρουσιάζει το βιβλίο και την έρευνά του στους μαθητές του St John’s College στη Μελβούρνη (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)

Θεμιστοκλής Κρητικάκος: Από μαθητικό δοκίμιο σε βιβλίο για τις Γενοκτονίες

54 λεπτά πριν
Το πιστόλι, η χειροβομβίδα, οι γεμιστήρες, τα φυσίγγια και το μεταλλικό ξιφίδιο που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 68χρονου στην Κομοτηνή (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

«Vor V Zakone» στην Κομοτηνή: Ο τίτλος του υποκόσμου πίσω από τη σύλληψη του 68χρονου

1 ώρα πριν
Ο Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ υπογράφει τις Συμφωνίες Άρτεμις στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον, παρουσία Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)

Η Τουρκία στο αμερικανικό «τραπέζι» της Σελήνης – Με τη NASA στο Διάστημα, με τη Ρωσία στη Γη

2 ώρες πριν
Δύο από τις γαμήλιες φωτογραφίες που αποκάλυψαν ότι έξι Ελληνίδες φόρεσαν το ίδιο νυφικό στην Αυστραλία. Από την έρευνα της Effy Alexakis

Ένα νυφικό για έξι Ελληνίδες: Η ιστορία που άντεξε 70 χρόνια στην Αυστραλία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV