pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ – Η ευεργεσία του Βασίλειου Ζαχάρωφ στην Ελλάδα

Είναι το πρώτο ινστιτούτο βιοϊατρικής έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα

8/12/2019 - 7:51μμ
(Φωτ.: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)

(Φωτ.: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια αμφιλεγόμενη και εν πολλοίς σκοτεινή προσωπικότητα ήταν ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, ο έμπορος όπλων με τη μυθιστορηματική ζωή που κυριάρχησε στο διεθνές πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό στερέωμα στις αρχές του 20ού αιώνα. Το «μυστήριο της Ευρώπης», όπως τον αποκαλούσαν, με αινιγματικό ρόλο στον Α’ Παγκόσμιο, ήταν –μεταξύ άλλων– πυγμάχος, διερμηνέας, δραπέτης, έμπορος όπλων, τραπεζίτης, κατάσκοπος, μεγιστάνας του Τύπου, ιδιοκτήτης του καζίνο του Μόντε Κάρλο, και εθνικός ευεργέτης.

Μία από τις μεγάλες ευεργεσίες του Βασίλειου Ζαχάρωφ προς την Ελλάδα ήταν η χρηματοδότηση για την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Το 2019 το Ινστιτούτο Παστέρ έκλεισε 100 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Το πρώτο ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1888 για τη μελέτη της νέας επιστήμης της μικροβιολογίας και των εφαρμογών της στην ιατρική, στη Δημόσια Υγεία, στη γεωργία και στη βιομηχανία, καθώς επίσης και στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων και ορών.

(Φωτ.: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)

Η ίδρυση του ελληνικού ινστιτούτου προέκυψε μέσα από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν από την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατού στις αρχές του 20ού αιώνα, ύστερα από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Το έργο ανατέθηκε από το ελληνικό κράτος σε αποστολή του γαλλικού στρατού υπό τον ταξίαρχο Ζόζεφ-Πολ Εϊντού, ο οποίος το 1911 πρότεινε στο υπουργείο Στρατιωτικών την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Παστέρ στην Ελλάδα. Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε έναν χρόνο μετά στον τότε πρωθυπουργό από τον αρχίατρο του γαλλικού στρατού Οντιλόν Αρνό.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αν και υποστήριζε την ιδέα τόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία, όσο και για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει άμεσα στο σχέδιο των Γάλλων στρατιωτικών.

Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, λοιπόν, ο οποίος διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ανέλαβε την αγορά των οικοπέδων και των κτηρίων επί της Βασιλίσσης Σοφίας στους Αμπελόκηπους, ενώ μέχρι το θάνατό του επιχορηγούσε ετησίως το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Το Βασιλικό Διάταγμα με την έγκριση ίδρυσης έχει ημερομηνία 26 Απριλίου 1919.

(Φωτ.: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)

Με δεδομένη την πολιτική βούληση και την οικονομική στήριξη, την οργάνωση του Ινστιτούτου ανέλαβε ο Άλμπερ Καλμέτ, Γάλλος ερευνητής μικροβιολόγος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την ανακάλυψη του αντιφυματικού εμβολίου. Ο ίδιος ήταν υποδιευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ και υπεύθυνος για την οργάνωση του  διεθνούς δικτύου. Τα εγκαίνια έγιναν τον Μάρτιο του 1920.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ είναι το πρώτο ινστιτούτο βιοϊατρικής έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Η ιδιαιτερότητά έγκειται στο ότι  ο τομέας της Δημόσιας Υγείας με τα Κέντρα Αναφοράς Λοιμώξεων και το Διαγνωστικό Τμήμα αλληλεπιδρούν με τον τομέα της έρευνας με τέτοιο τρόπο ώστε ο πρώτος να εμπλουτίζεται με τα πλέον σύγχρονα δεδομένα της διάγνωσης της επιδημιολογίας και των θεραπειών, και ο δεύτερος να φέρνει πιο κοντά την έρευνα στην κλινική εφαρμογή ενισχύοντας έτσι τη μεταφραστική έρευνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η «Πριγκίπισσα της Τραπεζούντας» όπως πέρασε στη δυτική φαντασία: λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Πιζανέλλο, «Άγιος Γεώργιος και η πριγκίπισσα της Τραπεζούντας», στη Sant’Anastasia της Βερόνας (πηγή: Wikimedia Commons / Public Domain)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι πριγκίπισσες της Τραπεζούντας έγιναν η μυστική διπλωματία των Μεγάλων Κομνηνών

10/07/2026 - 9:16πμ
Πώς έμοιαζε η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα, βάσει της μελέτης των οστών της (πηγή: Sergey Nikitin)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Βυζαντινή πριγκίπισσα και πρώτη τσαρίνα της Ρωσίας

8/07/2026 - 9:44πμ
Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

2/07/2026 - 1:26μμ
Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

10 λεπτά πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασικαλοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Χρυσό με τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ η Ιακωβάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: safaritravelplus / commons.wikimedia.org)

Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές Παλαιστινίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign