pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς οι φωτιές στην Αλάσκα αλλάζουν το κλίμα του πλανήτη

3/08/2019 - 8:37μμ
Πώς οι φωτιές στην Αλάσκα αλλάζουν το κλίμα του πλανήτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Αλάσκα φλέγεται. Εκτεταμένες δασικές περιοχές στην αρκτική ζώνη εξακολουθούν για πάνω από ένα μήνα να καίγονται. Μέχρι στιγμής έχουν καεί 20 εκατ. στρέμματα, δηλαδή έκταση μεγαλύτερη από εκείνη που απανθράκωσαν όλες οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, το 2018. Σύμφωνα δε με την Υπηρεσία Επιτήρησης της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» (CAMS), από τις φετινές πυρκαγιές στην Αλάσκα εκλύθηκαν εκπομπές CO2 99 εκατ. μετρικών τόνων, κατά τρεις φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες από την κατανάλωση υδρογονανθράκων στην αμερικανική αυτή Πολιτεία και κατά 40% περισσότερο από όλες τις φωτιές στην Καλιφόρνια (68 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2).

Σε σχέση με τα στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πυρκαγιές (2004, 2005 και 2015) οι τωρινές πυρκαγιές στην Αλάσκα έχουν απελευθερώσει 8 φορές περισσότερα τέτοια αέρια.

Από τον Ιούνιο σε όλες τις πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο (Σιβηρία, Αλάσκα, Βόρειος Καναδάς) εκλύθηκαν 50 μεγατόνοι διοξειδίου, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση άνθρακα της Σουηδίας. Στις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ 32 βαθμών Κελσίου στην Αλάσκα, παράγοντας που υποβοήθησε την επέκταση των πυρκαγιών, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα απανθρακώσουν περισσότερα από 30 εκατ. στρέματα δάσους.

Το οικοσύστημα της Αλάσκας ήδη είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, με τις θερμοκρασίες του να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσον όρο. Κατά μήκος και πλάτος της Πολιτείας, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η συνακόλουθη ξηρασία έχουν στερέψει πολλά από τα μικροοικοσυστήματά της, διευκολύνοντας την καύση τους.

Πώς επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή 
Εκτός από τους άμεσους κινδύνους που αυτές οι φετινές πυρκαγιές στην Αλάσκα συνεπάγονται για τις ανθρώπινες ζωές και τις υποδομές στην Πολιτεία (ήδη αρκετές χιλιάδες κατοίκων έχουν εξαναγκασθεί να εκκενώσουν τις περιοχές που ζουν και πολλές ζημιές έχουν καταγραφεί), η «συμβολή» τους στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη κι ο αντίκτυπός της θα επηρεάσει τις μέλλουσες γενιές. Επιπροσθέτως των εκπομπών διοξειδίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση των δένδρων και των φυλλωμάτων σε μία πυρκαγιά, ο άνθρακας που εναποτίθεται στην επιφάνεια και κάτω από το έδαφος είναι δυνατόν να εκλυθεί ανά πάσα στιγμή.


(Φωτ.: alaskapublic.org)

Τα οικοσυστήματα της Αλάσκας έχουν εναποθέσει τεράστιες ποσότητες άνθρακα στο έδαφός τους, υπό τη μορφή μόνιμου πάγου και εδάφους, σε στρώματα που δημιουργήθηκαν επί πολλές χιλιετηρίδες.

Οι πυρκαγιές αποσταθεροποιούν τις εναποθέσεις αυτές άνθρακα, με την ανάφλεξη του εδάφους και την τήξη του μόνιμου πάγου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται από τις πηγές αυτές επιπλέον διοξείδιο και άλλα αέρια στην ατμόσφαιρα.

Τα βόρεια δάση συχνά αυτοαναφλέγονται, στο πλαίσιο μίας φυσικής διαδικασίας για την ανανέωση του οικοσυστήματος. Μολαταύτα, κατά τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές τούτες έχουν γίνει συχνότερες και πιο έντονες, διαταράσσοντας την ιστορική πυρική ισορροπία των οικοσυστημάτων τους. Κοντολογίς διαπιστώνονται περισσότερες πυρκαγιές, που κατακαίουν ευρύτερες περιοχές.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε μία εικοσαετία, από το 1980-2000, οι πυρκαγιές στην Αλάσκα κατέκαψαν περίπου 139 εκατ. στρέματα. Στα τελευταία 19 χρόνια, οι πυρκαγιές στην Πολιτεία έχουν απανθρακώσει τη διπλάσια έκταση, δηλ. περίπου 281 εκατ. στρέματα. Η ζωή των κατοίκων απειλείται άμεσα, καθώς εξόν από τις εκκενώσεις μεγάλων περιοχών, ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που ξεπερνούν τα διεθνή επιτρεπτά μεγέθη. Παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο εκτίθενται όσοι καταπολεμούν τις πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα.

Για να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα θα πρέπει όχι μόνον να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά συνάμα να αποτρέψουμε και την έκλυση των υπαρχουσών εναποθέσεών του.

Όσο κι εάν οι πυρκαγιές αυτές αντιπροσωπεύουν μία ανεξέλεγκτη ευθύνη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν και μία καλή ευκαιρία, όσον αφορά την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανάσχεση της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών, μέσα από τη διαχείριση των πυρκαγιών (fire management). Μολονότι αυτός ο παράγοντας συχνά παραμελείται, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αλάσκα και η διαχείρισή τους, μας υπενθυμίζουν τις ευθύνες μας και την ανάγκη να επαναξιολογήσουμε τη διαχείριση των πυρκαγιών ως μία χρυσή ευκαιρία για δραστική επέμβαση υπέρ της προστασίας της φύσης και του κλίματος.

  • Πηγή: Union of Concerned Scientists (blog.ucsusa.org), La Vanguardia, La Repubblica, CNN / Γιώργης-Βύρων Δάβος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 28 περιοχές της Ελλάδας – Πού απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή

3/07/2026 - 9:43πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο καταγράφει τις φονικές εκρήξεις στην πολυκατοικία της Αφροδίτης Νέστορα – Στο μικροσκόπιο οι δράστες

3/07/2026 - 8:50πμ
(Φωτ.: google.com/maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς

3/07/2026 - 8:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή – Πού θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες

3/07/2026 - 8:08πμ
Αστυνομικοί στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Πελικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα: Διεθνές δίκτυο που νάρκωνε και κακοποιούσε γυναίκες αποκάλυψαν οι βρετανικές Αρχές

2/07/2026 - 11:52μμ
Μια γυναίκα δροσίζεται με φορητό ανεμιστήρα χειρός στο Βερολίνο, στις 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας αλά… ευρωπαϊκά: Στη Γαλλία ουρές για κλιματιστικά, στην Ισπανία φόρεσαν «έξυπνα» βραχιολάκια

2/07/2026 - 10:16μμ
Στιγμιότυπο από την αντικυβερνητική συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 (πηγή: ata.gov.al)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ξενοδοχείο που συνδέεται με την Ιβάνκα Τραμπ – Νέα επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο

2/07/2026 - 7:55μμ
Διασώστες μεταφέρουν τον Ερνάν Χιλ, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από τα συντρίμμια επί οκτώ ημέρες, στην πόλη Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας. 2 Ιουλίου 2026. (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Το θαύμα μέσα στα συντρίμμια – Ζωντανός έπειτα από οκτώ ημέρες κάτω από 140 τόνους ερειπίων

2/07/2026 - 7:31μμ
Καπνός από τη φωτιά στη Στρογγυλή Άρτας, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fire & Weather Hellas)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Άρτα: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

2/07/2026 - 6:22μμ
Η καμένη πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Το αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες» – Συγκλονίζει ο χήρος της Βάγιας Νέστορα

2/07/2026 - 5:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Αγγελική Τριανταφύλλου παραλαμβάνει το βραβείο της (φωτ.: EPO)

Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 – Η καινοτομία της άλλαξε τα ροφήματα βρώμης

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 28 περιοχές της Ελλάδας – Πού απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή

37 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο καταγράφει τις φονικές εκρήξεις στην πολυκατοικία της Αφροδίτης Νέστορα – Στο μικροσκόπιο οι δράστες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: google.com/maps)

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Peter Klaunzer)

Μουντιάλ 2026: Στους «16» η Ελβετία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign