pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άναψε η «Φλόγα του Πόντου» στον Πειραιά – Ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2019 - 8:08μμ
Άναψε η «Φλόγα του Πόντου» στον Πειραιά – Ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ένα λιτό αλλά άκρως συμβολικό τελετουργικό και παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/5) το απόγευμα η αφή της φλόγας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η φλόγα άναψε για την ποδηλατική δράση λαμπαδηφορίας «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς-Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Ανασταστία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, στο ξεκίνημα της ομιλίας της κατά την τελετή αφής της φλόγας, είπε χαρακτηριστικά: «Σας καλωσορίζω στον Πειραιά, την πόλη που για πολλούς πρόσφυγες ήταν το πρώτο κομμάτι της ελλαδικής γης που πάτησαν το πόδι τους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες στον λατρευτό Πόντο. Ήδη από το 1919… Τότε ανιχνεύονται και τα πρώτα βήματα του ιστορικού μας συλλόγου, ο οποίος σχεδόν 100 χρόνια τώρα διατηρεί τη φλόγα της μνήμης του Πόντου και του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ζωντανή. Και τη μεταλαμπαδεύουμε με ευλάβεια 4 γενεές τώρα».

Με τα παραπάνω λόγια, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας εξήγησε γιατί είναι πολύ συμβολική η έναρξη της ποδηλατικής δράσης από τον Πειραιά και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος –στην εμβέλεια του οποίου βρίσκεται η αφετηρία της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας «Πυρρίχιος Δρόμος», δηλαδή το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου– αγκάλιασε την ιδέα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη συνέχισε λέγοντας πως «η “Φλόγα του Πόντου” μιλάει στην καρδιά μας: για τις “εστίες” των προγόνων μας που λεηλατήθηκαν, για τις φωτιές που έβαλαν οι Τούρκοι και κατέκαψαν ζωντανούς γυναικόπαιδα και γέρους σε εκκλησιές, σε σπήλαια, σε πολιτείες ολόκληρες, αλλά και για το δρόμο μέσα από τη φωτιά –πυρρίχιο δρόμο– που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες για να επιβιώσουν».

Ακόμη, χαρακτήρισε τον «Πυρρίχιο Δρόμο» ως δρόμο μνήμης και αγώνα και υπογράμμισε ότι ο σύλλογος είναι «σταθερός» σε αυτόν το δρόμο. Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου όλους όσοι συμμετείχαν στην τελετή αφής της φλόγας, η οποία –όπως είπε– ανάβει και μένει ζωντανή ανά τους αιώνες, όσο ο καθένας αισθάνεται το βάρος της ευθύνης να τη διατηρεί άσβεστη.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στον εμπνευστή της ιδέας, τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη, και όλους τους εθελοντές ποδηλάτες που αναλαμβάνουν την τιμητική αποστολή να μεταφέρουν τη φλόγα με ενδιάμεσους συμβολικούς σταθμούς στο άλλο προσφυγικό λιμάνι, τη Θεσσαλονίκη. Η φλόγα θα καταλήξει στη συμπρωτεύουσα την 19η Μαΐου και θα την υποδεχτεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Μια δάδα θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο της πλατείας Αγίας Σοφίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πίσω από το ποδηλατικό εγχείρημα βρίσκονται τα πολιτιστικά σωματεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και της Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, αλλά και ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης.


Από αριστερά: Γιάννης Μώραλης, Χριστίνα Χαφουσίδου (γενική γραμματέας Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Χορηγός επικοινωνίας της δράσης είναι το pontos-news.gr.
  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αείμνηστος φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης στην τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Στον δήμο Καλαμαριάς το αρχείο του Πόντιου φωτορεπόρτερ

15/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησίων «Οι Τραντέλληνες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλληνες» Βριλησσίων πρωταγωνιστούν σε μια γιορτή αγάπης και προσφοράς

15/04/2026 - 1:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Η ζωντανή παρακαταθήκη του σπουδαίου Πόντιου διανοητή

15/04/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
(Φωτ.: Ο Γέργον / commons.wikimedia.org)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα «τσιριχτά» ζωντανεύουν στο Πέραμα: Ένα ποντιακό έθιμο μνήμης και παράδοσης

14/04/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org. Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Mανουσάκια: Τα χιλιοτραγουδισμένα λουλούδια του Πόντου ανθίζουν τον Απρίλ’

14/04/2026 - 7:45μμ
Νέοι και νέες στην Άρδασσα τη Δευτέρα του Πάσχα, αναβιώνουν το ποντιακό έθιμο Κοτσαγκέλ'. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άρδασσα Εορδαίας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο «Κοτσαγκέλ’» – «Ούλ’ εντάμαν» στη γιορτή της Αγάπης

14/04/2026 - 5:53μμ
Η Ισίν Καρατζά στον έλεγχο διαβατηρίων (φωτ.: thracenews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Χαιρετίζουμε την απόφαση των ελληνικών Αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο στην Τουρκάλα τραγουδίστρια Ισίν Καρατζά

14/04/2026 - 5:25μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

103ο Παμποντιακόν πανοΰρ «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός

14/04/2026 - 1:46μμ
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί». 22 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ζέλετσα»: Το μουσικό αφιέρωμα που ξαναζωντανεύει τον ήχο των Ποντίων του Καρς

14/04/2026 - 12:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οικογενειακή φωτογραφία» από την τελετή υπογραφής της Σύμβασης Γεώτρησης για το Block 2 (βορειοδυτικό Ιόνιο), μεταξύ της κοινοπραξίας ExxonMobil - Energean - HELLENiQ Energy και της Stena Drilling στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Ιόνιο: Υπογράφηκε η σύμβαση για την πρώτη υπεράκτια γεώτρηση μετά από 50 χρόνια

2 λεπτά πριν
Ιρανός διασχίζει δρόμο μπροστά από γιγαντοαφίσα στην Τεχεράνη, με αναφορά στα Στενά του Ορμούζ και το σύνθημα «Για πάντα στο χέρι του Ιράν». 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Το Ιράν απειλεί με μπλόκο στην Ερυθρά Θάλασσα αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

29 λεπτά πριν
(Πηγή: x.com/ihacomtr/ status/2044370290197610918)

Τουρκία: Νέα ένοπλη επίθεση σε γυμνάσιο με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

60 λεπτά πριν
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Γιώργος Μυλωνάκης: Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη

1 ώρα πριν
Ο αείμνηστος φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης στην τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam)

Γιάννης Κυριακίδης: Στον δήμο Καλαμαριάς το αρχείο του Πόντιου φωτορεπόρτερ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

«Τα Καβαφικά»: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Καβάφη ζωντανεύει στο Νεοχώρι της Κωνσταντινούπολης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign