pontosnews.gr
Τρίτη, 16/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1912, ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα

8/02/2019 - 10:10πμ
Σαν σήμερα, το 1912, ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόλις λίγα χρόνια μετά την πρώτη, ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ (17/12/1903), η Ελλάδα αποφάσισε την ίδρυση πολεμικής αεροπορίας. Ήταν το 1911, όταν στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Αεροπορική Σχολή του Ετάμπ της Γαλλίας οι πρώτοι Έλληνες αξιωματικοί, ενώ παραγγέλθηκαν στη Γαλλία τα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα στον γαλλικό οίκο Farman. Τον Μάιο του 1912, στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στην Αττική, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος, που είχε εκπαιδευθεί στη Γαλλία, στις 14 Μαΐου 1912 πέταξε με το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο Henry Farman που είχε παραδοθεί στη χώρα μας.

Ο πρώτος Έλληνας όμως που έκανε επιτυχή πτήση στη χώρα μας, στις 8 Φεβρουαρίου 1912, ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος.

Γεννήθηκε το 1886. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Αργυρόπουλος, πρεσβευτής τότε της χώρας μας στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία και απέκτησε πτυχίο ιδιώτη χειριστή αεροσκάφους στη Γαλλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1912, φέρνοντας μαζί του συσκευασμένο(!) ένα ιδιόκτητο διθέσιο αεροπλάνο Nieuport IVG με κινητήρα 50 ίππων.

Τον Φεβρουάριο του 1912 γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πετά με αεροπλάνο στη χώρα μας. Στη δεύτερη πτήση του επιβάτης ήταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος! Η διάρκεια της πτήσης, που ξεκίνησε από το Ρουφ και συνεχίστηκε πάνω από την Ακρόπολη και το Θησείο, ήταν περίπου πέντε λεπτά. Ενθουσιασμένος μετά την προσγείωση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος… βάφτισε το αεροπλάνο του Αργυρόπουλου «Αλκυών», έκανε τις εξής προφητικές δηλώσεις: «Το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων. Η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρά φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρό εν πολέμω όπλον, μέλλον να προσφέρει μεγάλας υπηρεσίας».

Ο Αργυρόπουλος φαίνεται ότι ζήτησε από τον Ελ. Βενιζέλο να καταταγεί στη Στρατιωτική Αεροπορία. Με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε στις 21 Οκτωβρίου 1912 από την Κοζάνη (η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε μεταφερόμενη έδρα, ακολουθώντας κατά πόδας τις μάχες του Βαλκανικού Πολέμου), δόθηκε η δυνατότητα στον Εμ. Αργυρόπουλο να καταταγεί στο στρατό ως ανθυπολοχαγός μηχανικού.

Φαίνεται όμως ότι ο ίδιος είχε ήδη θέσει τον εαυτό του και το αεροπλάνο του στη διάθεση της πατρίδας από την έναρξη του πολέμου, ενώ πιθανότατα η «Αλκυών» καταστράφηκε στις αρχές των επιχειρήσεων (Αλέξανδρος Αυδής, Οι πρωτοπόροι – Το χρονικό των αετών μας, Αθήνα 1972).

Όταν όμως απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη (26/10/1912) και βρέθηκε εκεί ο Αργυρόπουλος, έκπληκτος βρήκε ένα εγκαταλειμμένο τουρκικό αεροσκάφος τύπου Bleriot XΙ-2 με την ονομασία «Vatan» (πατρίδα). Το αεροπλάνο ήταν δωρεά του Νουρί Πασά προς την οθωμανική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος ήταν παρόμοιο με τα ελληνικά Farman, κι έτσι ο Αργυρόπουλος είχε πρόσβαση σε ανταλλακτικά. Οι τουρκικές πηγές γράφουν ότι το «Vatan» «πυρπολήθηκε για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού», μάλλον όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Αργυρόπουλος με το Bleriot εκτέλεσε άγνωστο πόσες πολεμικές αποστολές. Μάλιστα οι Τούρκοι, νομίζοντας ότι πρόκειται για δικό τους αεροπλάνο, δεν τον ενοχλούσαν καθόλου με τα πυρά τους!

Το σημείο απογείωσης φαίνεται ότι βρισκόταν στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της συμπρωτεύουσας. Στις 4 Απριλίου 1913 ο Αργυρόπουλος απογειώθηκε έχοντας ως συνεπιβάτη τον πολιτικό, στρατιωτικό και λογοτέχνη Κωνσταντίνο Μάνο, ο οποίος είχε πολεμήσει στην Κρήτη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο και είχε τεράστια συνεισφορά στην απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Ο Κ. Μάνος ήταν θείος της Ασπασίας (Μάνου), συζύγου αργότερα του πρόωρα χαμένου, από δάγκωμα πιθήκου(!), βασιλιά Αλέξανδρου.

Στην πτήση αυτή, δυστυχώς, το αεροπλάνο των Μάνου-Αργυρόπουλου έπεσε σε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να συντριβεί 500 μέτρα από τον Λαγκαδά και οι δύο επιβαίνοντες σ’ αυτό να σκοτωθούν. Τους αδικοχαμένους ήρωες θρήνησε, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, όλη η Ελλάδα.

Στην κηδεία του νεαρού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, που έγινε στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, παρευρέθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον επικήδειο εκφώνησε ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης.

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος ήταν ο πρώτος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας μας που χάθηκε σε δυστύχημα.

  • Πηγή: Μιχάλης Στούκας / protothema.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.:Facebook/ Paschalis Papatsarouchas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πασχάλης Τσαρούχας: Τα χρυσά «εξάρια» της ζωής ενός ξεχωριστού ηθοποιού

6/06/2026 - 4:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: instagram)

Τουρκία: Πέθανε ξαφνικά στα 35 η ηθοποιός Ετζέ Ιρτέμ – Μία μέρα μετά τα γενέθλιά της

7 λεπτά πριν
Αλόννησος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λειψυδρία: Αλόννησος και Τήνος εκπέμπουν SOS – Εντάσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

35 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

1 ώρα πριν
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ερντογάν στην Άγκυρα – Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

2 ώρες πριν
Από παλαιότερο καλοκαιρινό χορό του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου: Με «Λεφτοκάρυα» ο πρώτος καλοκαιρινός χορός του σωματείου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο «μικροσκόπιο» για φόλες σε αδέσποτες γάτες – Ελεύθερος μετά την απολογία του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign