pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλά νέα: Τα γλυκά του κουταλιού διατηρούν τα αντιοξειδωτικά των φρούτων!

6/02/2019 - 10:25μμ
Καλά νέα: Τα γλυκά του κουταλιού διατηρούν τα αντιοξειδωτικά των φρούτων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Γλυκαίνει» περισσότερο το γλυκό του κουταλιού, το πιο παραδοσιακό κέρασμα της ελληνικής γαστρονομίας, μετά τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε στα εργαστήρια του Κολεγίου «Perrotis», της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ομάδα σπουδαστών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Η ομάδα, στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος, μελετά τη σημασία της μεσογειακής διατροφής επικεντρώνοντας τις έρευνές της στην επεξεργασία των συστατικών της.

Μία από αυτές τις έρευνες έδειξε ότι το γλυκό του κουταλιού (στην προκειμένη περίπτωση το γλυκό κεράσι) διατηρεί αρκετά μεγάλες ποσότητες από τα αντιοξειδωτικά του φρούτου, επιβεβαιώνοντας εκτός των άλλων ότι η μεσογειακή διατροφή σε πολλές περιπτώσεις δεν χάνει πολύτιμα συστατικά, παρά την επεξεργασία που υφίστανται κάποια τρόφιμά της.

Η ομάδα των σπουδαστών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Τεχνολογίας Τροφίμων δρ Τρύφωνα Αδαμίδη, «έδεσε» το γλυκό του κουταλιού χρησιμοποιώντας τις δύο πιο συνηθισμένες συνταγές με κεράσια που προμηθεύτηκαν από την αγορά της Θεσσαλονίκης (τυχαία επιλογή). Όπως είπε ο Τρ. Αδαμίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η πρώτη συνταγή αφορούσε το βράσιμο του φρούτου σε σιρόπι ζάχαρης, ενώ στη δεύτερη τα κεράσια τοποθετήθηκαν από την αρχή στη ζάχαρη, παρέμειναν ένα βράδυ στο ψυγείο και την επομένη το παρασκευάσαμε. Όλοι, λόγω της ζάχαρης, είναι εναντίον των γλυκών. Σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε αν σε ένα φρούτο που υφίσταται μια τέτοια επεξεργασία μένουν κάποια συστατικά, ή μήπως τρώμε μόνο ζάχαρη» ανέφερε.


(Φωτ.: cretatrapezomata.blogspot.com)

Στην εργαστηριακή ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα κεράσια, παρά την επεξεργασία, διατήρησαν στο εσωτερικό τους τις πολυφαινόλες σε ποσοστό 80%, ενώ τα φλαβονοειδή σε ποσοστό 50%, σε σύγκριση με αυτά του φρέσκου φρούτου! Μόνο στη δεύτερη συνταγή τα αντίστοιχα ποσοστά (λόγω της μεγαλύτερης αναμονής) ήταν κάπως χαμηλότερα.

«Ίσως ο λόγος που δεν χάθηκαν εντελώς οι αντιοξειδωτικές τους δράσεις είναι ότι στο γλυκό του κουταλιού το βράσιμο δεν είναι εξαντλητικό» ανέφερε ο Τρ. Αδαμίδης. Ωστόσο, έσπευσε και πάλι να υπογραμμίσει «ότι τα αποτελέσματα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Συνεχίζουμε την έρευνα», πρόσθεσε, «για να εξάγουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ήδη ξεκίνησε μια νέα πτυχιακή εργασία πάνω στο μήλο».

Τα γλυκά του κουταλιού είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να μην φημίζεται για κάποιες από τις γεύσεις φρούτων σε γλυκά του κουταλιού ή σε μαρμελάδα.

Η επιλογή σχετίζεται συνήθως με τα είδη των φρούτων ή των ανθών τους που ευδοκιμούν περισσότερο στην κάθε περιοχή. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν και απαραίτητη αγορά χιλιάδων ξένων τουριστών όταν αναχωρούν από την Ελλάδα.

Γειτονικές χώρες συμπεριλαμβάνουν κι αυτές στις κουζίνες τους πολλά γλυκά του κουταλιού, όχι όμως τόσα όσα η Ελλάδα που έχει μεγάλη γκάμα και μεγαλύτερη κατανάλωση. Στην πΓΔΜ παρασκευάζουν γλυκά του κουταλιού με περισσότερο το άγουρο σύκο. Στην Τουρκία παρασκευάζουν επίσης αρκετά, με το ευωδιαστό τριαντάφυλλο να ξεχωρίζει (σε μια πιο σπάνια εκδοχή του και με φύλλα παπαρούνας).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Τσίγγανας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Γιατί οι ειδικοί λένε ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται

12/07/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/cathinspanje-3113075/)
ΥΓΕΙΑ

Καλοκαιρινές αλλεργίες και τσιμπήματα – Tα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια

5/07/2026 - 10:19πμ
Γυναίκα δείχνει ελιά στο χέρι της που παρουσιάζει ύποπτα χαρακτηριστικά και χρήζει δερματολογικού ελέγχου (πηγή: wwmedgroup.com)
ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Τα ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

22/06/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: sarah782 / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Πώς επηρεάζουν τις συνήθειές μας οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρού

20/06/2026 - 5:44μμ
Το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος (φωτ. αρχείου Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας/ EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

SOS από τον Ερυθρό Σταυρό για τον λαγοκέφαλο: Οδηγός επιβίωσης για τοξικότητα και δαγκώματα

16/06/2026 - 12:15μμ
Παραγωγή ελαιόλαδου σε ελαιοτριβείο στη Βουλιαγμένη Ηλείας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής του Yale: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

14/06/2026 - 6:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής (φωτ.: EUROKINISSI)

Μετρό Γραμμή 3: Πέντε σταθμοί κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή – Πώς θα κινούνται οι επιβάτες

14 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο Allwyn Game Time

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο Allwyn Game Time: Ψάρεμα με Κέιν, Ικαριώτικο με Κουρτουά και σούβλες με Ρονάλντο

1 ώρα πριν
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Δημήτρης Χριστοδούλου/pontosnews.gr)

Παύλος Μαρινάκης: Οι προσφυγικές μου ρίζες από τον Πόντο και τη Σμύρνη με καθόρισαν – Αδιανόητο να μην μαθαίνουν τα παιδιά για το έγκλημα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπo από σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ακρίβεια: Μειώσεις έως 20% στο ράφι – Τι αλλάζει στο καλάθι του νοικοκυριού από τις 31 Αυγούστου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign