pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

29 Αυγούστου 1944: Ο μητροπολίτης Ιωακείμ πρωτοστατεί στην απελευθέρωση του Διδυμοτείχου

Είχε ενεργό συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα, γλίτωσε την εκτέλεση από τους τσέτες στον Πόντο, ήταν ανώτατη Αρχή στο Διδυμότειχο

29/08/2024 - 2:00μμ
Στο κέντρο ο μητροπολίτης Ιωακείμ Σιγάλας, σε παιδική κατασκήνωση (φωτ.: sitalkisking.blogspot.com)

Στο κέντρο ο μητροπολίτης Ιωακείμ Σιγάλας, σε παιδική κατασκήνωση (φωτ.: sitalkisking.blogspot.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Ιωακείμ, κατά κόσμον Σιγάλας, που εποίμανε την περιοχή αυτή επί σχεδόν 30 χρόνια, υπήρξε μια σπάνια δυναμική και πατριωτική μορφή.

Νέος ακόμα, έδρασε στην περιοχή του Μοναστηρίου και αναμίχθηκε ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα, έζησε το μαρτύριο των σφαγών της Γενοκτονίας του Πόντου, γλίτωσε από εκτέλεση που διέταξε ο σφαγέας του Πόντου Τοπάλ Οσμάν, οργάνωσε την περιοχή του Διδυμοτείχου αυτοδιορισθείς ανώτατη Αρχή, όταν τα πάντα διαλύθηκαν ενώπιον των Γερμανών που κατέλαβαν την Ελλάδα, και πρωταγωνίστησε την ημέρα που το Διδυμότειχο απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στις 29 Αυγούστου 1944.

Ο Σιγάλας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1881, ως Γεώργιος, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο των Κυδωνιών (Αϊβαλί). Αποφοίτησε το 1898.

Επόμενο βήμα του ήταν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μετά την αποφοίτησή του αμέσως εστάλη το 1902 ως καθηγητής στο Μοναστήρι (τα βυζαντινά Βιτώλια, σήμερα Μπίτολα). Την εποχή εκείνη είχε αρχίσει να φουντώνει ο βουλγαρικός εθνικισμός, ειδικά με την επανάσταση των Βουλγάρων, γνωστή με την ονομασία «Ίλιντεν», το 1903.

Στο Μοναστήρι κόχλαζε η βουλγαρική προπαγάνδα, αλλά και η φοβερή τρομοκρατία που στόχευε να προσελκύσει χριστιανούς στη σχισματική Εξαρχία των Βουλγάρων. Αυτό οδήγησε τους Έλληνες να αντιστέκονται και να αμύνονται. Είναι η εποχή που έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως Μακεδονικός Αγώνας και ο Σιγάλας καταγράφηκε στην Ιστορία ως Μακεδονομάχος.

Τα Χριστούγεννα του 1903 χειροτονήθηκε διάκονος στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μοναστήρι, από τον μητροπολίτη Πελαγονίας Ιωακείμ Φορόπουλο.

Στον Μακεδονικό Αγώνα και στη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Σιγάλας, που μυήθηκε από την πρώτη στιγμή στον Μακεδονικό Αγώνα, για να δικαιολογεί τις μετακινήσεις του στην Κορυτσά και τη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε να διδάσκει μαθήματα και στα Γυμνάσια των πόλεων αυτών, ώστε να μην τον υποπτεύονται οι Τούρκοι. Αυτό κράτησε έως το 1911, αν και ο Μακεδονικός Αγώνας τερματίσθηκε το 1908.

Στις πόλεις αυτές κατηχούσε Έλληνες στον αγώνα. Δεν απέφυγε τις διώξεις από τους Τούρκους, οι οποίοι τον καταδίκασαν και τον εξόρισαν. Μεταξύ άλλων, είχε αποσοβήσει την κατάληψη ελληνικής εκκλησίας από μερίδα ρουμανιζόντων Κουτσόβλαχων.

Το 1911 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον προήγαγε σε επίσκοπο, με τον ψιλό τίτλο Απολλωνιάδος και τον τοποθέτησε ως βοηθό του Μητροπολίτη Νικομήδειας Αλέξανδρου Ρηγόπουλου. Εκεί παρέμεινε ως το 1916, οπότε παραιτήθηκε και μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε ως ιερωμένος έως το 1919, όταν ξεκίνησε το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Σιγάλας εστάλη τότε στην Κερασούντα, όπου υπήρχαν προστριβές μεταξύ των χριστιανών για το ποιος θα καταλάβει τη χηρεύουσα μητρόπολη. Ταυτόχρονα η αποστολή ήταν να διοικήσει τη μητρόπολη προσωρινά, έως ότου λυθεί το θέμα.

Οι καιροί όμως ήταν άγριοι, με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πρώτα-πρώτα, σχεδόν τις πρώτες μέρες της άφιξής του τον λήστεψαν, ενώ διέμενε στην οικία του Ιορδάνη Σουρμελή. Η παρουσία του γενικά ενόχλησε τον διαβόητο σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος έναν χρόνο αργότερα διέταξε να τον απελάσουν και να τον επιβιβάσουν σε μια βάρκα με τσέτες, οι οποίοι θα τον εκτελούσαν εν πλω.

Για καλή του τύχη έτυχε να περνάει ένα ρωσικό φορτηγό, που τον πήρε από τη βάρκα και τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, αν και ήθελε ο ίδιος να αποβιβαστεί στην Αμισό για να επιστρέψει στην Κερασούντα. Τον απέτρεψε όμως ο Άγγλος ύπατος αρμοστής της Αμισού, έτσι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου

Όταν επήλθε η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και οι κεμαλικοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, ο Σιγάλας κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέμεινε έως το 1928. Τότε το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό τον εξέλεξε μητροπολίτη Διδυμοτείχου, στη θέση του αποθανόντος Φιλάρετου Βαφείδη.

Ο Ιωακείμ έφτασε σιδηροδρομικώς στο Διδυμότειχο στις 8 Απριλίου 1928, ημέρα της Κυριακής των Βαΐων. Ολόκληρη η πόλη και κάτοικοι των χωριών τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Οι μαθητές των σχολείων είχαν παραταχθεί στους δρόμους. Όταν έφτασε εκεί που είναι το ιστορικό ρολόι της πόλης περιβλήθηκε τον αρχιερατικό μανδύα του και τον προσφώνησε ο διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Γεώργιος Βαφειάδης. Κατόπιν η πομπή μετέβη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου έγινε η ενθρόνισή του.

Μια από τις πρώτες προσπάθειές του ήταν να επισκευάσει πολλούς ναούς στην πόλη και τα χωριά.

[…] Η 29η Αυγούστου 1944, ημέρα Τρίτη, ήταν η μέρα της λευτεριάς για το Διδυμότειχο. Αμέσως μετά τη φυγή των Γερμανών τελέσθηκε δοξολογία στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί κοντά που ήταν το στρατηγείο των ανταρτών. Μετά τη δοξολογία έγιναν στην πλατεία ομιλίες από τον εξώστη του σχεδόν μοναδικού τότε υψηλού οικήματος του αρτοποιού Παναγιώτη Ψωμά, στις οποίες αριθμητικά υπερτερούσαν οι ομιλητές του ΚΚΕ. […]

Προτομή του μητροπολίτη Ιωακείμ Σιγάλα (πηγή: kastropolites.com)

Αποσύρθηκε το 1957 και ιδιώτευε στη Θεσσαλονίκη. «Εκοιμήθη» το 1965 (28/10) και ετάφη στο παλαιό Κοιμητήριο του Ευαγγελισμού. Αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κρύπτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Το 2017 μετά από αίτημα του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού, τα οστά παραδόθηκαν και σήμερα είναι θαμμένα στο Διδυμότειχο στο οποίο αρχιεράτευσε επί 30 χρόνια, από τα συνολικά 40 χρόνια της αρχιερατείας του. Η προτομή του κοσμεί τον περίβολο του ιερού ναού της Παναγίας Ελευθερώτριας.

Η ανάμνησή του παραμένει ζωντανή στο Διδυμότειχο.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

• Πηγή: sitalkisking.blogspot.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η διάσημη φωτογραφία του Τζεφ Ουάιντενερ με τον «Tank Man» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ο άγνωστος άνδρας που στάθηκε απέναντι στα τανκς της Τιενανμέν

5/06/2026 - 4:01μμ
Η προτομή του Ηλία Καζάκου έξω από το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Είμαστε στο κελί χέρι-χέρι με τον Ηλία»: Η εκτέλεση δύο αξιωματικών του Λιμενικού από τους ναζί

5/06/2026 - 3:35μμ
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου που συγκλόνισε την Ελλάδα και σημάδεψε για πάντα τον καλλιτεχνικό κόσμο

4/06/2026 - 9:06μμ
Η Κύπρος περνά στη βρετανική διοίκηση: Γελοιογραφία του Punch (1878) και η έπαρση της βρετανικής σημαίας στη Λευκωσία στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Ιουνίου 1878: Η μέρα που η Κύπρος πέρασε στη Βρετανία – Το μυστικό παρασκήνιο της συμφωνίας του Αμπντούλ Χαμίτ

4/06/2026 - 8:10μμ
(Φωτ.: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οσία Σοφία της Θράκης: Η Θρακιώτισσα «μητέρα των ορφανών» που αγιάστηκε μέσα από την προσφορά

4/06/2026 - 1:36μμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Άντονι Κουίν στα γυρίσματα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» στην Ελλάδα, το 1964. (φωτ.: Michael Cacoyannis Foundation / EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντονι Κουίν: Πώς ένας Μεξικανός έγινε ο πιο διάσημος «Έλληνας» του κινηματογράφου

3/06/2026 - 9:21πμ
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ και η Μπρέντα Τζόις στην ταινία «Ο Ταρζάν και η Γυναίκα Λεοπάρδαλη» (1946), σε σκηνοθεσία του Κουρτ Νόιμαν (φωτ.:  RKO/britannica.com/biography/Johnny-Weissmuller)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζόνι Βαϊσμίλερ: Ο Ολυμπιονίκης που έγινε ο «Ταρζάν»

2/06/2026 - 9:40μμ
Η σημαία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1992, υιοθετήθηκε η σημαία του Αρτσάχ με το λευκό, οδοντωτό μοτίβο των εννέα βαθμίδων

2/06/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Youtube)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μέριλιν Μονρό: 100 χρόνια από τη γέννηση του κοριτσιού που έγινε αιώνιος μύθος

1/06/2026 - 5:11μμ
(Φωτ.: Facebook/ Pygmalion Dadakarides)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η «ήρεμη δύναμη» του ελληνικού θεάτρου έχει γενέθλια

30/05/2026 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Ένωση Ποντίων Ζωγράφου: Μια βραδιά μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ήρωες της Κρήτης

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

31 λεπτά πριν
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

2 ώρες πριν
Από το περσινό μεγάλο γλέντι του συλλόγου (φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: Μεγάλο ποντιακό γλέντι ενόψει!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign