pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η κόντρα Ερντογάν-ΗΠΑ ενδιαφέρει την Ελλάδα

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

16/12/2018 - 2:16μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο άρθρο μας της Παρασκευής γράφαμε ότι «από μέρα σε μέρα, αν όχι από στιγμή σε στιγμή, αρχίζει μια νέα επιχείρηση εισβολής στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους». Όντως, τις βραδινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή, τουρκικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν το στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων Μαχμούρ, που βρίσκεται νοτίως της Ερμπίλ, και το όρος Καρατσόκ, στην επαρχία Σιντζάρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι γεζίντι.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν είκοσι F-16, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατήρησης, και προσβλήθηκαν τριάντα στόχοι του PKK, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε για το θέμα: «Απόψε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πετυχημένη αεροπορική επιχείρηση στο Σιντζάρ και το όρος Καρατσόκ, σημαντικά κέντρα συγκέντρωσης των ομάδων των τρομοκρατών που αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την εθνική μας ασφάλεια. Η επιχείρηση αυτή είναι ένα χτύπημα στην τρομοκρατία και ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της».

Για την ίδια επιχείρηση ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που την παρακολούθησε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων, δήλωσε: «Η αποστολή αυτή περατώθηκε. Οι προετοιμασίες για τις επόμενες επιχειρήσεις συνεχίζονται με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές».

Την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικαστικού Σώματος, έδινε ένα ξεκάθαρο και απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Χθες βράδυ πραγματοποιήσαμε τις επιχειρήσεις μας στο Ιράκ, στο Σιντζάρ, το Καρατσόκ και το Μαχμούρ, που αποτελούν μόνιμη απειλή για τα σύνορά μας. Θα σταματήσουμε εκεί; Όχι, θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις. Όπου υπάρχει απειλή για εμάς, θα πάρει την απάντησή της. Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και να ’χει, θα εξολοθρευτούν… Στη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ έχουν 22 στρατιωτικές βάσεις. Στέλνουν όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά, που καταλήγουν στο PKK, το PYD και το YPG».

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν είπε: «Η Ιεράπολη/Μένπετζ είναι ένα μέρος που κατοικείται σε ποσοστό 85-90% από Άραβες. Όμως έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Είπαν ότι θα εκκενώσουν την περιοχή από αυτούς, όμως δεν τους έχουν διώξει. Τώρα τους λέμε ότι αφού δεν τους βγάζετε εσείς, θα εισβάλουμε στην Ιεράπολη/Μένπετζ, για να το κάνουμε εμείς. Το δηλώνω ανοικτά, η Τουρκία έχασε πολύ χρόνο περιμένοντας να πραγματοποιήσει την επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον των τρομοκρατών.

»Από τούδε και στο εξής δεν μας έχει μείνει άλλο υπομονή».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις που αφορούν την προετοιμασία της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στην ουσία μας είπε ότι ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, με την αεροπορική επιχείρηση στο Καρατσόκ και το Μαχμούρ, στο έδαφος του Ιράκ.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, έχουμε την επίσκεψη που έκανε εκτάκτως στην Άγκυρα ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, πρέσβης Τζέφρι, στις 8 Δεκεμβρίου, όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την επικείμενη επιχείρηση των ΤΕΔ ανατολικά του Ευφράτη.

Στην εν λόγω επίσκεψη ο Τζέφρι, αφού άκουσε από το στόμα του Χουλουσί Ακάρ και του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν για άλλη μια φορά τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την επιχείρηση παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός διπλωμάτης φέρεται να είπε στους Τούρκους αξιωματούχους: «Αν οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να κάνει μονομερείς ενέργειες στη βόρεια Συρία, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας που βρίσκονται εκεί. Πιο πριν έγινε μια ανάλογη ενέργεια στην περιοχή της Ντερ εζ Ζορ.* Κι εμείς χρησιμοποιήσαμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και απαντήσαμε. Οι ΗΠΑ επιχειρούν στον περιοχή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, από κοινού με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (οι δυνάμεις του PYD/YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τους). Αυτό γίνεται ανατολικά του Ευφράτη, στην Ντερ εζ Ζορ αλλά και στη Ράκα».

Να έλθουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης: Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επισήμως και σε κάθε τόνο ότι οι Κούρδοι της Συρίας, και συγκεκριμένα οι δυνάμεις του PYD/YPG, αποτελούν στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και ότι είναι απαραίτητοι στην αντιμετώπιση του ΙΚ. Μάλιστα, τις μέρες αυτές είναι σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση Κούρδων και Αμερικανών στην κάτω κοιλάδα του Ευφράτη, όπου τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα ιδρύσουν αριθμό φυλακίων-παρατηρητηρίων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να διεισδύσει κανείς στην τουρκική πλευρά και να απειλήσει την Τουρκία.

Άρα, γίνεται φανερός ο στόχος των ΗΠΑ να ιδρύσουν ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, το οποίο θα αποτελεί μείζονα απειλή για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, εξού και οι απειλές Ερντογάν και η μεγάλη κόντρα με τις ΗΠΑ.

Το τεράστιας σημασίας ζήτημα για τον Ελληνισμό, την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι το εξής: Αν τελικά η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές και επιτεθεί σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, με τον οποίο μάλιστα την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός διεξάγει κοινές επιχειρήσεις, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη πλέον το «πράσινο φως» που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι άναβε από πλευράς Ουάσινγκτον κάθε φορά που είχαμε ελληνοτουρκική κρίση, από την εισβολή στην Κύπρο μέχρι σήμερα.

Αυτή η διαπίστωση πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους εγκεφάλους του ελληνικού ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΘΑ και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ.

Θα επανέλθουμε στο θέμα, το οποίο θεωρούμε ότι για περισσότερο από έναν λόγους είναι ίσως το σοβαρότερο από όλα όσα είναι σε εξέλιξη και απαιτεί να δείξουμε προσοχή και σοβαρότητα.
____
* Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 μια μονάδα Ρώσων και Ουκρανών μισθοφόρων, ενεργώντας για λογαριασμό Ρώσου ολιγάρχη, ιδιοκτήτη πετρελαϊκής εταιρείας, επιχείρησε να προελάσει ανατολικά του Ευφράτη, από Χισάμ, για να καταλάβει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Conoco, τις οποίες κατέχουν Κούρδοι και Αμερικανοί, διαχειριζόμενοι την παραγωγή. Τότε οι ΗΠΑ ειδοποίησαν τη Ρωσία και επιτέθηκαν εναντίον των μισθοφόρων, με αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 400 νεκρούς και τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Αυτή την επίθεση εννοεί ο Τζέφρεϊ, όταν αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς και στρατιώτες αγκαλιάζονται στη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης στο Χάρκοβο για τους πεσόντες στον πόλεμο (φωτ.: EPA/Sergey Kozlov)

Βλ. Πούτιν: Οι εχθροί της Ρωσίας θα μετανιώσουν αν πιέσουν τη Μόσχα – «Ακλόνητη» η υποστήριξη των G7 στην Ουκρανία και πακέτο 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

2 λεπτά πριν
Εικόνα από την κινηματογραφική ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία (πηγή:  youtube.com/ @TanweerGreece)

Κινηματογράφος: «Το τελευταίο σημείωμα» στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

37 λεπτά πριν
Ο 64χρονος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)

Κυψέλη: Παραδόθηκε ο 64χρονος που επιχείρησε να βιάσει την 24χρονη ΑμεΑ

1 ώρα πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Δίκη για τον Σ. Βαλυράκη: «Το σκάφος των κατηγορούμενων ήταν στο λιμάνι, δίπλα στο φουσκωτό ήταν ένα άλλο ταχύπλοο» – «Είναι ψεύτης με λοφίο»

2 ώρες πριν
Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

2 ώρες πριν
Ο συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, επικεφαλής της Μονάδα Δίωξης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων
της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν (φωτ.: vilcek.org/prizes)

Μάθιου Μπογδάνος: Ο Ελληνοαμερικανός εισαγγελέας που ανέκτησε χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες παγκοσμίως βραβεύτηκε για το έργο του – Αρνήθηκε το χρηματικό έπαθλο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign