pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το στρες της εγκύου προδιαθεσικός παράγοντας για διαβήτη στην ενήλικη ζωή του μωρού

23/09/2018 - 4:30μμ
Οι έγκυες με Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό να εισαχθεί σε ΜΕΘ 2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι ρόλο παίζει αλήθεια η καλή ή η κακή ενδομήτρια ζωή του παιδιού που θα γεννηθεί στην ενήλικη ζωή; Και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του στρες, ή του τρόπου διατροφής της εγκύου, τόσο στην ίδια όσο και στο μωρό; Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας περί υπέρμετρης αγάπης και φροντίδας σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της γυναίκας, πλέον τεκμηριώνεται και επιστημονικά, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες ή η στεναχώρια στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τόσο στην μέλλουσα μητέρα όσο και στο έμβρυο που κυοφορεί.

Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μαστοράκος «το άγχος ή μία δύσκολη ψυχολογική διαταραχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδρά η γυναίκα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα της και αυτό να επηρεάζει μακροπρόθεσμα και το ίδιο το μωρό, και να εμφανίσει διαβήτη ή υπέρβαρη κατάσταση στην ενήλικη ζωή».

Υπέρβαρη έγκυος σηματοδοτεί ενήλικα με προβλήματα υγείας και όπως αναφέρει ο Γ. Μαστοράκος τα στοιχεία προκύπτουν από δωδεκαετή μελέτη της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με το οποίο συνεργάζεται. Ωστόσο δεν είναι μόνο το στρες που προκαλεί την ανάπτυξη δυσάρεστων για την υγεία καταστάσεων στη ζωή του ανθρώπου που θα γεννηθεί, αλλά και το βάρος της μαμάς, καθώς επίσης ο τρόπος που διατρέφεται.

Μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10-12 κιλά, ενώ αντίθετα μία γυναίκα που μπαίνει σε μία εγκυμοσύνη υπέρβαρη, ίσως θα έπρεπε να χάσει και μερικά κιλά, τονίζει ο καθηγητής. «Αυτό το λέω γιατί φαίνεται ότι το βάρος της μαμάς και ο τρόπος που διατρέφεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει τον τρόπο που διαμορφώνεται όλο το σύστημα αντιμετώπισης του ζαχάρου μέσα στο μωρό, με αποτέλεσμα όταν αυτό γεννηθεί να κινδυνεύει να οδηγηθεί με τη σειρά του, στην ενήλικη ζωή, σε μία υπέρβαρη κατάσταση, και να αναπτύξει διαταραχές όπως σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή υπέρταση και άλλα αντίστοιχα αρνητικά για την υγεία φαινόμενα».

Ποιο είναι το βάρος που πρέπει να παίρνει η έγκυος ανά τρίμηνο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
Σύμφωνα με τον Γ. Μαστοράκο, μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να πάρει κανένα κιλό, στο δεύτερο τρίμηνο 4-5 κιλά και στο τρίτο τρίμηνο γύρω στα 6-7 κιλά. «Αυτή είναι η σωστή αύξηση του βάρους, ώστε όταν θα γεννηθεί το μωρό, η μητέρα να ξαναβρεί το φυσιολογικό της βάρος. Αν όμως μια γυναίκα ξεκινήσει υπέρβαρη μπορεί να της συστήσουμε να πάρει 6 ή 8 κιλά με βάση τα διεθνώς παραδεδεγμένα πρότυπα. Από την άλλη αν μια γυναίκα ξεκινήσει με πολύ χαμηλό βάρος, τότε μπορεί να της συστήσουμε να πάρει ακόμη και 16 κιλά. Εξαρτάται την περίπτωση».

Καλή ψυχολογία και άσκηση για καλή εγκυμοσύνη
Η καλή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας και η ενασχόληση της με την άσκηση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για μία καλή εγκυμοσύνη, τονίζει ο Γ. Μαστοράκος: «Δεν θα πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό της ασθενή, θα πρέπει να κάνει με βάση τις οδηγίες του μαιευτήρα της τις κατάλληλες ασκήσεις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε και το μυϊκό της σύστημα, αλλά και το καρδιαναπνευστικό να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πρέπει δηλαδή μία γυναίκα να είναι σε φόρμα».

Σήμα κινδύνου ο διαβήτης κύησης για μαμά και μωρό
Όσον αφορά το διαβήτη κύησης, συχνά προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει και μετά τον τοκετό. «Ο διαβήτης κύησης ουσιαστικά είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει στη γυναίκα, για να φροντίσει το βάρος και τη διατροφή της μετά τον τοκετό. Ιδίως αν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 στην ηλικία μετά τα 40. Αν η μητέρα αυξήσει το βάρος της και εμφανίσει διαβήτη κύησης, κινδυνεύει να κάνει υπέρβαρο μωρό, πάνω από 4 κιλά. Τότε αυτό το μωρό, μεταβολικά θα έχει μία προδιάθεση να μην μπορεί να χειριστεί ο οργανισμός του σωστά το ζάχαρο του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/silviarita-3142410)
ΥΓΕΙΑ

Η «χαρτογράφηση» της εμμηνόπαυσης: Ο πρώτος άτλας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

30/04/2026 - 11:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο DEFEA 2026 με τίτλο «Securing Tomorrow: Defence Strategies for the Future», στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς)

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε εξέλιξη «αθόρυβη» πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Υπουργείο Ανάπτυξης)

Τ. Θεοδωρικάκος: Τέλος στα «ψιλά γράμματα» και πλαφόν στις επιβαρύνσεις των δανειοληπτών

1 ώρα πριν
Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

2 ώρες πριν
Από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

100 χρόνια ΠΑΟΚ και προσφυγικές ρίζες: Τουρνουά μνήμης με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης

2 ώρες πριν
Στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026. Στο πανό αναγράφεται στα περσικά το μήνυμα «Το βρυχηθμό ενός λιονταριού ή το τσίριγμα ενός ποντικιού;» (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ ετοιμάζει «Επιχείρηση Βαριοπούλα» ενώ η Τεχεράνη ανακτά στρατιωτική ισχύ

3 ώρες πριν
Ο τραμπικός χάρτης, με τη Βενεζουέλα ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ (πηγή: Truth Social)

«51η πολιτεία»: Ο Τραμπ «έντυσε» τη Βενεζουέλα με τη σημαία των ΗΠΑ και άναψε φωτιές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign