pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

13/05/2018 - 7:42μμ
Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Παιδιά, να μην φοβάστε, να έχετε μεγάλα όνειρα. Πρέπει να έχετε μεγάλα όνειρα και να θυμάστε ότι η δική σας ζωή είναι στα δικά σας χέρια». Με την παραίνεση αυτή προς τα μικρά παιδιά ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, αποδέχθηκε την τιμή που του έγινε σήμερα στη γεμάτη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση «Πόντος Παντού» που διοργάνωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας.

«Είμαι τρεις φορές ευτυχισμένος, γιατί έχω τρεις πατρίδες: η μεγάλη που είναι η Ρωσία, τη Γεωργία όπου γεννήθηκα, και την Ελλάδα όπου πάντα με πολλή αγάπη έρχομαι εδώ καρδιά μου βρίσκεται εδώ, γιατί η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ζούνε εδώ, στη Σίνδο», είπε ο Πόντιος κοσμοναύτης. Όπως είπε, δίνοντας συγκινητικό τόνο στην εκδήλωση, το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε από το διάστημα ήταν στη μητέρα του.

Πρόσθεσε, δε, πως το όνομα «Αργώ» που έδωσε στο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξίδεψε πρόσφατα στο διάστημα συμβολίζει το αντάμωμα των τριών του πατρίδων και την αγάπη του για την Ελλάδα, την αρχαία ιστορία και την ελληνική μυθολογία. Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό.

«Είναι μια τιμή που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες –Πόντιοι και μη– στο πρόσωπο του Γιουρτσίχιν, διότι είναι από του ομογενείς που έχει μέσα στην καρδιά του βαθιά ριζωμένη τη φλόγα της αγάπης για την Ελλάδα», ανέφερε ο Σάββας Αναστασιάδης.

«Ήρθα ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ για να τιμήσουμε τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη μας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του, αφενός αναδεικνύει τη σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό, αφετέρου μας δημιουργεί αισθήματα υπερηφάνειας και πραγματικού θαυμασμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε την ανάγκη για την «επιστροφή σε μια ιστορική καταγραφή που για καθέναν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να βρεθεί ξανά στα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, ενώ πρέπει επιτέλους η ελληνική κοινωνία και συνολικά το πολιτικό μας σύστημα να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».


Ο Κ. Καραμανλής στην εκδήλωση τιμής στον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για τον θείο του, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, μίλησε ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης (η μητέρα του κοσμοναύτη και η γιαγιά του ήταν αδερφές), ενώ επισήμανε τη συμβολή που μπορεί να έχει ως προσωπικότητα ο Γιουρτσίχιν στην προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ήρθε η ώρα να πάμε όλοι μαζί μπροστά, να συμπορευτούν νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, αλλά πιστοί στις παραδόσεις και έχοντας στο πλάι τους έμπειρα στελέχη που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει στον ποντιακό χώρο και με εγγυητές προσωπικότητες σαν αυτή του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν όλοι μαζί να πετύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων και οι δεκάδες χιλιάδες πρόγονοί μας και οι ψυχές τους επιτέλους να αναπαυτούν εν ειρήνη», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρουσίασε ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης και τραγούδησε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Την παράσταση έκλεψε μια εκπληκτικά σκηνοθετημένη σέρρα που χόρεψε ο Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
Τουρκικές σημαίες και ταμπέλα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κάτω από την Πλατυτέρα. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μελών της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας στην Παναγία Σουμελά, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κατερίνα Δουβλέκα)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στην Παναγία Σουμελά – «Θα την μεταφέρουμε στο μέλλον», λέει ο υπουργός Πολιτισμού

26/06/2026 - 6:58μμ
Από ψηλά, πυρρίχιος χορός σέρρα στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ναύπλιο: Για τα 30 χρόνια του Εργαστηρίου «Ελληνικού Χορού» στήθηκε μεγάλη γιορτή για τον Πόντο

26/06/2026 - 6:34μμ
Από τη Λαμία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Χορός στην Παναγία Σουμελά και επιστροφή στις ρίζες του Πόντου

26/06/2026 - 3:34μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Με χιλιάδες επισκέπτες και τη νεολαία στην πρώτη γραμμή άνοιξε η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού

26/06/2026 - 2:20μμ
Η Μαντολινάτα Σαμψούντας, αποτελούμενη από 25 νέες μουσικούς μαζί με τον μαέστρο και ιδρυτή της Αχιλλέα Καρακάση (πηγή: Ψηφιακή-ερευνητική βάση δεδομένων «Κυψέλη» του Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μαντολινάτα της Σαμψούντας και ο μαέστρος της Αχιλλέας Καρακάσης

26/06/2026 - 9:31πμ
Κυριάκος Καραγιαννίδης, ο ταλαντούχος «Μύτον» του Οχυρού Δράμας (φωτ.: Αρχείο Κ.Κ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριάκος Καραγιαννίδης (Καρά): Το πιο σημαντικό απ’ όσα κάνω, είναι ότι ακούγεται η ποντιακή διάλεκτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

25/06/2026 - 9:34μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία της Εύξεινου Λέσχης Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» – Συγκεντρώθηκαν 25 φιάλες αίματος

25/06/2026 - 8:30μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ακριτικός Κύκλος επέστρεψε στη Σταυρούπολη – Πρεμιέρα στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου

25/06/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Facebook/Ε.Π.Ω.Φ Ωραιόκαστρο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» συγκινεί το κοινό – Επόμενος σταθμός η Πτολεμαΐδα για τη θεατρική ομάδα της ΕΠΩΦ

24/06/2026 - 11:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Πρώτη με σούπερ Ντεμπελέ η Γαλλία – Πεντάσφαιρη η Σενεγάλη

7 ώρες πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

7 ώρες πριν
Το μνημείο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (φωτ.: haf.gr)

Αίγυπτος: Η Πολεμική Αεροπορία αποκατέστησε το Μνημείο των Ελλήνων Πολεμιστών στο Κάιρο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 15χρονου στην Καλλιθέα: 17 ταυτοποιήσεις και 7 συλλήψεις για το έγκλημα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign