pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή πίτα με χασχάσια και φύλλα περέκ

Μια διαφορετική χορτόπιτα, κατευθείαν από τον Πόντο

4/05/2018 - 10:09πμ
Ποντιακή πίτα με χασχάσια και φύλλα περέκ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι παπαρούνες (χασχάσια) είναι οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού, πριν ανθίσει. Είναι γνωστές κυρίως ως γέμιση σε πίτες και τις βρίσκουμε στις… ψαγμένες λαϊκές αγορές.

Στη συγκεκριμένη συνταγή, αν θέλουμε, προσθέτουμε και τριμμένη φέτα (ή όποιο τυρί προτιμάμε).

ΥΛΙΚΑ

6 φύλλα περέκ
1 κιλό βρασμένη παπαρούνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο πράσο
½ ματσάκι άνηθο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
σουσάμι και παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα τις παπαρούνες και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε περίπου 10΄ στη φωτιά. Αποσύρουμε τη γέμιση και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  3. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο περέκ και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για 1-1,5΄. Τοποθετούμε πάνω στο ταψί αφού το έχουμε λαδώσει. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας με λάδι κάθε φορά. Αφήνουμε 5΄ να μαραθούν.
  4. Βάζουμε κυκλικά τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
  5. Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα τρία φύλλα και τα βάζουμε πάνω στη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν, αφού έχουν μαραθεί, προς τα μέσα. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλική όμορφη πίτα.
  6. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  7. Ψήνουμε για 40-50΄ στους 180° με αέρα. Μόλις ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.
  • Πηγή: cookpad.com / Μαρία Καρατζόγλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κύπριος πρωταθλητής του τζούντο Πέτρος Χριστοδουλίδης είναι πλέον παγκόσμιος (φωτ.: facebook.com/CyprusJudoFederation)

Τζούντο: Χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο στο Panamerican Open 2025 από τον Πέτρο Χριστοδουλίδη

24 λεπτά πριν
Άποψη από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο (πηγή: facebook.com/popshellas)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θέρμη

1 ώρα πριν
(Πηγή: finosfilm.com)

15 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Δαλιανίδη – Ο «μετρ» του ελληνικού κινηματογράφου, οι επιτυχίες, το «Ρετιρέ» & άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του

2 ώρες πριν
Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος (πηγή: Andrpap/commons. wikimedia.org/w/index.php?curid=72650067)

Άγιο Όρος: Στο Αυτόφωρο Ρώσος μοναχός που βρισκόταν στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/ Συλλόγου των Ποντίων Δράμαs Oι Kομνηνοί»)

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Σύλλογο Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign