pontosnews.gr
Σάββατο, 23/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανοί στρατιώτες βασάνιζαν Κυπρίους – Συγκλονιστική αποκάλυψη 60 χρόνια μετά

30/04/2018 - 12:28μμ
Βρετανοί στρατιώτες βασάνιζαν Κυπρίους – Συγκλονιστική αποκάλυψη 60 χρόνια μετά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Το μυστικό “στρατόπεδο βασανιστηρίων” της Βρετανίας και η δυσωδία μιας συγκάλυψης: Πώς οι γενναίοι άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση φυλακισμένων σε βρετανική βάση στην Κύπρο αγνοήθηκαν μέχρι τώρα». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Mail on Sunday φέρνει στο φως μαρτυρίες για το βασανισμό Κυπρίων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.

Το δημοσίευμα βασίζεται στα όσα είπε ο 79χρονος υπολοχαγός Τζέιμι Έικιν και στο αρχείο του ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον. Και οι δύο υπηρέτησαν στο 2ο Τάγμα της Φρουράς Γρεναδιέρων στην Κύπρο.

Τον Οκτώβριο του 1958 ο 19χρονος τότε Τζέιμι Έικιν έλαβε διαταγή από τον ταγματάρχη να αναλάβει τη φύλαξη ενός βρετανικού κέντρου ανακρίσεων στην περιοχή της Κυθρέας. Όπως λέει σήμερα, κατά τη διάρκεια της σκοπιάς άκουσε κραυγές πόνου από αιχμαλώτους τους οποίους τις επόμενες ημέρες είδε σε κακή κατάσταση.

Μάλιστα ένας άλλος Βρετανός στρατιώτης αποκάλυψε στον υπολοχαγό ότι είχε δει έναν Κύπριο να δέχεται βίαια χτυπήματα στο λαιμό, στο στομάχι και πίσω από τα γόνατα με κομμάτια πάγου. Ο ίδιος αφηγείται ότι αργότερα από τον Έλληνα υπεύθυνο του κέντρου ανακρίσεων έμαθε ότι ένας φυλακισμένος είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, και ότι για να μην δημιουργούνται μελανιές στα σώματα την ώρα του ξυλοδαρμού έβαζαν πάγο.


(Πηγή: dailymail.co.uk)

Ο 79χρονος σήμερα Βρετανός είπε στην εφημερίδα ότι όταν αντέδρασε στα όσα συνέβαιναν στο «κέντρο ανακρίσεων» οι αξιωματικοί του απάντησαν ότι οι Κύπριοι ήταν «τρομοκράτες» και άξιζαν όσα πάθαιναν. Πάντως, θορυβημένος από τις καταγγελίες, ο ταγματάρχης Μάικ Στόουρτον απευθύνθηκε στον Γραμματέα του Κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ καθώς ο διοικητής του τάγματος απουσίαζε.

Ο σερ Χιου Φουτ, κατά το δημοσίευμα, πήγε στο κέντρο ανακρίσεων καθυστερημένα λόγω ενός «ανεξήγητου» μπλόκου στο δρόμο. Όταν έφτασε είχαν σβηστεί όλα τα ίχνη των βασανιστηρίων.

Στο αρχείο του ταγματάρχη αναφέρεται ότι οι άλλοι Βρετανοί αξιωματικοί παρέμειναν αδιάφοροι. «Έμεινα με την εντύπωση ότι η αγωνία τους ήταν να μάθουν όσο το δυνατό λιγότερα», σημειώνεται. Ο γιος του εκλιπόντος Μάικ Στόουρτον εξηγεί στην Mail on Sunday ότι τα χρόνια που ακολούθησαν τις καταγγελίες πολλοί αξιωματικοί απέφευγαν τον πατέρα του, κάτι που τον στεναχωρούσε. Λόγω των καταγγελιών του δύο αξιωματικοί είχαν περάσει στρατοδικείο· μέχρι το θάνατό του, το 2001, ο ταγματάρχης ήταν ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.

Σε ό,τι αφορά τον Κύπριο αιχμάλωτο που έχασε τη ζωή του στις 16 Οκτωβρίου 1958 στην Κυθρέα η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για τον Σπύρο Χατζηγιακουμή, τότε 26 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Για το θάνατό του δεν καταδικάστηκε κανείς, ενώ ο ιατροδικαστής δεν είχε καταλήξει σε οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο κ. Ελπιδοφόρος καλωσορίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής (φωτ.: twitter.com/Elpidophoros)
ΚΥΠΡΟΣ

Ελπιδοφόρος σε Χριστοδουλίδη: Ο πόνος της Κύπρου είναι πόνος ολόκληρου του ελληνισμού

22/09/2023 - 10:08πμ
Ο Δημήτρης Ψαθάς στο γραφείο του στο σπίτι γράφοντας τις παιδικές του αναμνήσεις στον Πόντο (φωτ.: Αρχείο Μαρίας Ψαθά-Λένας Νίτσου)
ΚΥΠΡΟΣ

«Δημήτρης Ψαθάς. Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου»: Νέο βιβλίο για τον κορυφαίο Πόντιο δημοσιογράφο και λογοτέχνη

18/09/2023 - 3:43μμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

15/09/2023 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στην Κύπρο (φωτ.: glomex)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 13 συλλήψεις για επεισόδια στη Λεμεσό – «Δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»

2/09/2023 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από τις χθεσινές ταραχές στη Χλώρακα (φωτ.: glomex)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δεύτερη νύχτα ταραχών στην Πάφο με 21 συλλήψεις

29/08/2023 - 11:51πμ
Περιπολικά της κυπριακής αστυνομίας (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τέσσερις συλλήψεις για επεισόδια στην Πάφο

28/08/2023 - 10:12πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους στη Λευκωσία (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΡΙΟ/Σταύρος Ιωαννίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: «Η πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιθυμούν επανένωση στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων»

27/08/2023 - 1:02μμ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (κέντρο) κατά την επίσκεψή του στην αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο (φωτ.: Χ/American Embassy Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ρ. Μενέντεζ στην Κύπρο: «Σοβαρή» η απειλή της Τουρκίας για προσάρτηση των Κατεχομένων

25/08/2023 - 8:37πμ
Μπουλντόζα εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη (πηγή: Facebook / Bugün Kıbrıs)
ΚΥΠΡΟΣ

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους: Ικανοποίηση στην Κύπρο αλλά οργή στην Τουρκία για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

22/08/2023 - 4:29μμ
(Πηγή: Glomex/ EuronewsGreek)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στην Πύλα

22/08/2023 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το λιμάνι της Αίγινας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Αίγινα: 14χρονος μαθητής φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του

58 λεπτά πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ προσέρχεται στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA/Ting Shen / POOL)

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Αβάσιμες οι κατηγορίες» – Τι υποστηρίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στον Χάρρυ Κλυνν το οποίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Γεώργιος Μπουδλής)

Η Καλαμαριά έδωσε το όνομα του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) στο γήπεδο του Απόλλωνα

2 ώρες πριν
Ο Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Για τρίτη φορά υποψήφιος για καλύτερος Ευρωπαίος αθλητής ο Μίλτος Τεντόγλου

3 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος (φωτ.: pavmir.ru)

Αποκαλυπτήρια της προτομής του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου στην Πιερία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)

Πολίτικο ταούκ κιοκσού – Το αγαπημένο γλυκό των σουλτάνων του Τοπ Καπί

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign