pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα γιόρτασαν την 25η Μαρτίου (φωτο)

19/03/2018 - 6:55μμ
ΗΠΑ: Οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα γιόρτασαν την 25η Μαρτίου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε, για ακόμα μια χρονιά, η παραλιακή λεωφόρος Δωδεκανήσου στο Τάρπον Σπρινγκς, στο «ελληνικό χωριό» στη Φλόριντα. Την Κυριακή (18/3), πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Σε αυτό το πανέμορφο παραλιακό μέρος των ΗΠΑ, με το έντονο χρώμα των Δωδεκανήσων, κατοικεί και δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη (αναλογικά) ελληνική κοινότητα της Αμερικής.

Και φέτος, ο καυτός ήλιος μαζί με τα γαλανά νερά και τα σταθμευμένα καΐκια που βρίσκονταν κατά μήκος της παραλιακής οδού, δημιούργησαν την εντύπωση μιας πραγματικά νησιωτικής εικόνας της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες ομογενείς ανέμιζαν γαλανόλευκες και αμερικανικές σημαίες και παρακολουθούσαν την παρέλαση μπροστά από τις διάσπαρτες ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής. Τις εντυπώσεις έκλεψε η φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, που παιάνιζε γνωστά εμβατήρια, ενώ το παρών έδωσε ο υπαρχηγός του ΓΕΝ Ιωάννης Παξιβανάκης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε συγκινημένος από την επαφή του με τον ελληνισμό της διασποράς. «Οι μέρες που βρίσκομαι εδώ είναι μέρες που πραγματικά έχει μεταγγιστεί μέσα μου ο παλμός του ελληνισμού σε αυτή την περιοχή. Ένα κομμάτι της διασποράς που διατηρεί υψηλά το αίσθημα της εθνικής συνείδησης και της ορθοδοξίας. Δύο όπλα που διαχρονικά διατήρησαν ζωντανή την συνείδηση του έθνους. Θέλω πραγματικά να εκφράσω τα καλύτερα μου αισθήματα για αυτό που με άγγιξε ως άνθρωπο και ως Έλληνα από όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν ότι εδώ υπηρετούν και υπερασπίζονται τη Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της παρέλασης Γιώργος Μέρμελας τόνισε πως η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει συναισθηματική αξία για τους Έλληνες της κοινότητας και δήλωσε ικανοποιημένος από το πνεύμα προσφοράς των ομογενών που, όπως είπε, κατάφεραν να καλύψουν μέσω δωρεών όλα τα έξοδα για την αποστολή της φιλαρμονικής. «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν και ειδικά τους δύο μεγάλους ευεργέτες μας, τον Κωνσταντίνο Γαλάνη και τον Γιώργο Προκοπίου, οι οποίο βοήθησαν καθοριστικά στο να καταφέρουμε να φέρουμε την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ένα ευρώ» σημείωσε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο
Πριν από την έναρξη της παρέλασης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον τοπικό ναό του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά, ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής και αμερικανικής σημαίας με την παρουσία των τοπικών Αρχών της πόλης. Ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο κοινό μήνυμα που, όπως είπε, συνδέει την ελληνική και την αμερικανική επανάσταση: «Μια επανάσταση (ελληνική) που έχει το ίδιο περιεχόμενο με την αμερικανική επανάσταση. Δύο λαοί που διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να μην είναι υπήκοοι σε κανέναν, αλλά να είναι κυρίαρχοι λαοί, να είναι αυτοκράτορες λαοί, όπως έλεγε ο Ρήγας Φεραίος».

Στην παρέλαση που ακολούθησε συμμετείχαν τμήματα του αμερικανικού στρατού καθώς και τα τοπικά σώματα ασφαλείας, ενώ για περισσότερο από δύο ώρες απέσπασαν το χειροκρότημα τα σχεδόν 40 εθνικοτοπικά σωματεία της πολιτείας μαζί με τις εκκλησιαστικές ενορίες και τα ελληνικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής.


(Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην εξέδρα των επίσημων ήταν, μεταξύ άλλων, ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομος Αλαχούζος, καθώς και ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Παναγιώτης Καβιδόπουλος, μαζί με τον ναυτικό ακόλουθο Χαράλαμπο Πεγκλίδη.

Μιλώντας από την εξέδρα των επίσημων, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου κάλεσε τους ομογενείς να αναλάβουν πολιτική δράση για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, καθώς, όπως επισήμανε, τα συγκεκριμένα ζητήματα σχετίζονται και με την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς (κέντρο) Κρις Αλαχούζος (φωτ.: City of Tarpon Springs Florida / Facebook)

Το λάβαρο του Μεσολογγίου
Το παρών στην παρέλαση έδωσε και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, που προσκόμισε το ιερό λάβαρο της πόλης, το οποίο μάλιστα συνόδευε τιμητική φρουρά με την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία των Αρματωμένων. Αναφερόμενος στο πνεύμα της εθνικής επετείου, ο Γ. Μέρμελας ανέφερε πως το πνεύμα της 25ης Μαρτίου παραμένει επίκαιρο, ενώ αποκάλυψε πως η παρουσία του δημάρχου Μεσολογγίου κρύβει και ένα συμβολικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι οργανωτές της παρέλασης. «Σημαντικό είναι ότι έχουμε τιμώμενη πόλη φέτος τον δήμο της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου, διότι θέλαμε να συνδέσουμε την ηρωική έξοδο με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Και από αυτό εδώ το μικρό χωριό της Φλόριντα, που χτυπάει σήμερα η καρδιά του ελληνισμού, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την οικονομική λαίλαπα που μαστίζει τον ελληνικό λαό».


(Φωτ.: City of Tarpon Springs Florida / Facebook)

300.000 Έλληνες στη Φλόριντα
Η παρέλαση του Τάρπον Σπρινγκς είναι μια παράδοση που διαρκεί εδώ και 29 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 300.000 Έλληνες ζουν στην πολιτεία της Φλόριντα. Πρόκειται για μια δραστήρια παροικία που διαθέτει 35 ελληνορθόδοξες εκκλησίες και εννέα ελληνικά σχολεία, στα οποία φοιτούν 3.000 μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοπικές Αρχές της πολιτείας επιδοτούν με 5.000 δολάρια κάθε μαθητή που η οικογένεια του αποφασίζει να τον εγγράψει σε ελληνικό σχολείο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ./ Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παναγιώτης Ιασωνίδης: Φιλολογικό μνημόσυνο με διάλεξη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

11/06/2025 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

22 λεπτά πριν
Σέρρα στον «26ο Ακριτικό Κύκλο» (φωτ.: «Ακρίτες» Σταυρούπολης)

28ος Ακριτικός Κύκλος: Έρχεται το φετινό «ταξίδι» στον Πόντο – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

47 λεπτά πριν
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U13: Πέντε μετάλλια στο φινάλε για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign