pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλγα Κοβιτίδη: Μια Ελληνίδα στη ρωσική Δούμα – Πρέσβειρα της ελληνορωσικής συνεργασίας

Η καταγωγή από τους μαχητές των Oρλωφικών. Η πολιτική σταδιοδρομία. Τα πιστεύω και οι αρχές της. Οι τοποθετήσεις πάνω στα ελληνορωσικά – Του Σπάρτακου Τανασίδη

18/02/2026 - 9:12πμ
Η Όλγα Κοβιτίδη στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας (φωτ.: council.gov.ru)

Η Όλγα Κοβιτίδη στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας (φωτ.: council.gov.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δηλώνει ανοιχτά την ελληνική της καταγωγή – και μάλιστα έχει συνδέσει τη δράση της τόσο με την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων όσο και με την υποστήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία. Η Όλγα Κοβιτίδη είναι μια πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα, με στόφα ισάξια της καταγωγής της από μαχητές των Oρλωφικών – για λόγους ασφαλείας πλέον ζει στη Ρωσία.

Γεννήθηκε το 1962 στη Συμφερούπολη της Ουκρανίας – είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οδησσού και κάτοχος διδακτορικού στη νομοθέτηση. Το βιογραφικό της είναι τόσο πλούσιο που μπορεί να εκτεθεί μόνο αποσπασματικά και ενδεικτικά.

Τα έτη 1981-1982 εργάστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Κριμαίας και από το 1986 ως το 1987 διετέλεσε επικεφαλής της «Βουλής των Πρωτοπόρων» της Συμφερούπολης.

Το 1997 χρίστηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και παράλληλα αναπληρώτρια πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων της Ουκρανίας. Τα έτη 2001-2006 διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Εθνικού Δικαίου της Κριμαίας και τη διετία 2006-2008 αναπληρώτρια πρόεδρος της Σεβαστούπολης. Από τότε και μέχρι το 2013 εργάστηκε ως βοηθός του υπουργού Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Στη ρωσική Δούμα (πηγή: flight.com.gr)

Το 2014 εξελέγη βουλευτής του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατόπιν του Κρατικού Συμβουλίου Από τότε διετέλεσε μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Από την αρχή της πολιτικής της καριέρας προκάλεσε συζητήσεις στην Ουκρανία, διότι επιδείκνυε δημοσίως και έντονα την ελληνική της καταγωγή.

Κατά την περίοδο των αναταραχών στην Κριμαία τον Μάρτιο του 2014, η ζωή της απειλήθηκε επανειλημμένα από τους ακροδεξιούς Ουκρανούς που ήθελαν να επηρεάσουν τον ελληνισμό της Κριμαίας να μην ψηφήσει υπέρ της Ρωσίας στο δημοψήφισμα.

Από το 2019 ως το 2024 διετέλεσε γερουσιαστής στη Δούμα και εκπρόσωπος της Κριμαίας, ενώ το 2022 μετακόμισε στη Ρωσία για λόγους ασφαλείας. Διετέλεσε υπεύθυνη για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Μέχρι σήμερα καταζητείται από τις Ουκρανικές Αρχές για τη φιλορωσική της δράση.

Το 2025 έγραψε η ίδια τη μουσική για τον νέο ύμνο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, ούσα ταλαντούχα μουσικός και καλλίφωνη τραγουδίστρια.

Για την κοινωνική και πολιτική της δράση έχει τιμηθεί με συνολικά 15 κρατικά βραβεία, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

Με τα μετάλλιά της στο στήθος (πηγή: court.investigator.org.ua/ru)

Αναφέρεται συχνά στην καταγωγή της, σε συνεντεύξεις και άρθρα. Σε δικό της άρθρο έχει γράψει ενδεικτικά: «Είμαι περήφανη που πρόγονός μου πολέμησε υπό την ηγεσία του Λάμπρου Κατσώνη στο ελληνικό τάγμα της Μπαλακλάβα. Η Ιστορία γνωρίζει τα ονόματα πολλών Ελλήνων που υπηρέτησαν φιλότιμα τη Ρωσία».

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, έχει δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της: «Η φιλία Ρωσίας και Ελλάδας αποτελεί μια δοκιμασμένη από τους αιώνες στρατιωτικο-πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτιστική συνεργασία. […] Η εμπειρία της αποτελεσματικότητας των ρωσο-ελληνικών σχέσεων αναμφίβολα μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τη σύναψη αντίστοιχων σχέσεων με τις χώρες της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα σήμερα τοποθετείται σε μια προβληματική ζώνη τόσο ως προς την οικονομία όσο και ως προς την γεωπολιτική, «εάν λάβουμε υπόψη τις ροές των μεταναστών, την Τουρκία, αλλά και την εγγύτητα με τη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Όλα αυτά φέρνουν κοντά τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ρωσίας, με τη δεύτερη να αποκτά σταθερά συμμάχους στην άρση της πολιτικής των κυρώσεων από τη Δύση».

Σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Συνταγή της επίλυσης των προβλημάτων, κατά την Όλγα Κοβιτίδη, είναι πρωτίστως η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, στον ενεργειακό τομέα, στον τομέα των επικοινωνιών, στα λιμάνια, στις εισαγωγές και εξαγωγές πολιτιστικών, γεωργοκτηνοτροφικών και βιομηχανικών προϊόντων, και φυσικά στον τουρισμό.

«Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν θετική εμπειρία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας – και κάτι τέτοιο δεν εμποδίζεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει παράσχει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό μοναδικά αποβατικά πλοία σε φουσκωτή βάση, τα οποία κατασκευάστηκαν στο δικό μας εργοστάσιο στην Κριμαία – στο “Μόρε” της Θεοδοσίας. Τα μοναδικά στο είδος τους αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 που παρείχε η Ρωσία βοηθούν την αποστολή της αεράμυνας της Ελλάδας.

»Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν πλούσια εμπειρία συνεργασίας και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανόμενων της επισκευής πλοίων και ναυπήγησης. Όλα αυτά προσμαρτυρούν στέρεους δεσμούς, βαθιά εμπιστοσύνη, και επιπλέον θεμελίωση συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Όσον αφορά τη δική της οπτική για τον κόσμο, πιστεύει σε αξίες όπως η οικογένεια, η ορθόδοξη πίστη και η πατρίδα.

Έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στην ρωσική Εφημερίδα της Βουλής το 2024:

«Η πίστη, η οικογένεια και η πατρίδα είναι έννοιες ιερές· κάποιος μπορεί να είναι ιδιοφυής, πλούσιος, όμορφος, αλλά χωρίς αυτά τα τρία όλα τα επιτεύγματα χάνουν το νόημά τους. Για μένα η οικογένεια, τα παιδιά είναι η βάση των πάντων. Ο πρόγονός μου ήρθε στην Κριμαία με τους Έλληνες λεγεωνάριους μετά από πρόσκληση της Αικατερίνης Β’ να  προστατεύει και να φυλάσσει τις ακτές της Ταυρίδας από τους Οθωμανούς […]

»Ο παππούς μου, ο Πιότρ Ντιμίτριεβιτς Αρβανίδη, τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου από τις πρώτες μέρες πήγε εθελοντής στο μέτωπο, βασανίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης “Κράσνι”, ενώ η γιαγιά μου Αναστασία Ντιμίτριεβνα Αρβανίδη (Γαβαλό) ήταν αντάρτισσα της Κριμαίας, κάτοικος του ηρωικού ελληνικού χωριού Λάκη».

Ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας το 2017 (πηγή: Council.gov.ru)

Στην ίδια συνέντευξη εκφράστηκε με πικρία για συγκεκριμένες ιδεολογίες («woke ατζέντα», κ.ά.) που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι υποκινούμενες: «[…] Κρατάμε το παραδοσιακό σύστημα αξιών και καταδικάζουμε και ποτέ δεν θα ενστερνιστούμε τις αξίες που σήμερα “φυτεύονται” στην ιστορική μας πατρίδα, την Ελλάδα».

Επίσης το 2018 είχε διαμαρτυρηθεί προς την ελληνική κυβέρνηση, επειδή η ελληνική πρεσβεία της Μόσχας δεν παρέχει θεωρήσεις εισόδου (visa) στους Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι και θέλουν να μεταβαίνουν στην Ελλάδα για να επισκέπτονται τους συγγενείς τους.

Παρόλα αυτά, και παρά τις κυρώσεις και τα πολλά εμπόδια, η γερουσιαστής Κοβιτίδη συνεχίζει να παλεύει με κάθε τρόπο για την καλλιέργεια και εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Όσον αφορά την ομογένεια, εργάζεται αδιάκοπα και σε στενή συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη υπέρ του ελληνισμού, ιδίως της Κριμαίας, προκειμένου αυτός να διατηρήσει τον πολιτισμό του και να αναγεννηθούν οι άλλοτε ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες. Χρηματοδοτεί και οργανώνει εκθέσεις με θέμα το ελληνικό στοιχείο, εθνικές εκδηλώσεις και εορτές. Χρηματοδοτεί και την ανοικοδόμηση των ελληνικών χωριών της της Ταυρίδας, τα οποία επλήγησαν από τον πόλεμο.

Η Όλγα Κοβιτίδη με την οικογένειά της. Στη φωτογραφία –μεταξύ άλλων– οι γιοι της Γιούρι και Ηλίας με τις εγγονές της Στεφανία και Όλγα (πηγή: pnp.ru)

Σχετικά με την προσωπική της ζωή, είναι παντρεμένη με τον πυγμάχο, επιχειρηματία και δημοτικό σύμβουλο της Σεβαστούπολης Αρτέμ Μαλτσέβ και έχουν δύο γιους και εγγόνια. Μάλιστα ο σύζυγός της είναι ενταγμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που δεν εμπόδισε την προσηλωμένη στις παραδοσιοκρατικές αξίες πολιτικό να συνδέσει τη ζωή της μαζί του.

Σπάρτακος Τανασίδης


Πηγές
• crimea-news.com
• fedpress.ru
• greekmos.ru
• newsbomb.gr
• panhellenicpost.com
• parapolitika.gr
• pnp.ru
• rk.gov.ru
• svpressa.ru
• tass.ru
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

22/05/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικές γεύσεις και παράδοση πλημμύρισαν το Μπρούκλιν στο μεγάλο φεστιβάλ της ομογένειας

22/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κρητική ομογένεια του Σίδνεϊ τίμησε την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μια βραδιά μνήμης και παράδοσης

22/05/2026 - 11:34πμ
Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

20/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc./@beddyandcophotography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» – Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

20/05/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η φωνή της μνήμης του Πόντου έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ στη Ζάμπια 

19/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Panagia Soumela Sidney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μνήμη του Πόντου μένει ζωντανή στο Σίδνεϊ

19/05/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία από τους Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης

19/05/2026 - 9:56πμ
Ασφυκτικά γεμάτη κινηματογραφική αίθουσα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καποδίστριας»: Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή κατέκτησε και την ομογένεια με sold out προβολές

18/05/2026 - 1:19μμ
(Φωτ.: Facebook/Xeniteas e.V. - Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund und Umgebung)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«107 χρόνια μετά, οι ψυχές του Πόντου ζητούν δικαίωση» – Ο Σύλλογος Ποντίων «Ξενιτέας» Ντόρτμουντ τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας

18/05/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague – Final 4: Στον τελικό ο Ολυμπιακός, «πάτησε» τη Φενέρ

51 λεπτά πριν

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

1 ώρα πριν

ΠΟΕ: Στη δημοσιότητα οι επιστολές για επίσημη εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας στην ΠΕ Ημαθίας

2 ώρες πριν
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign