pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Σχέδια για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα

17/03/2018 - 5:30μμ
ΗΠΑ: Σχέδια για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δραστικά μέτρα σχεδιάζει να πάρει η της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ για τη μείωση του καπνίσματος. Μια σκέψη της αρμόδιας εποπτικής Αρχής των ΗΠΑ είναι να υποχρεωθούν οι καπνοβιομηχανίες να περιορίσουν στο ένα τρίτο τουλάχιστον την περιεκτικότητα των τσιγάρων τους σε νικοτίνη. Οι προτάσεις της FDA, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το περιοδικό New Scientist, προβλέπουν ότι η ποσότητα της νικοτίνης στα περισσότερα τσιγάρα θα μειωθεί από περίπου 1,5 σε 0,3 έως 0,5 μιλιγκράμ ανά τσιγάρο.

Καθώς είναι η νικοτίνη αυτή που κυρίως κάνει το τσιγάρο εθιστικό, η μείωσή της -σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine– θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια καπνιστές να το κόψουν τον πρώτο χρόνο, οκτώ εκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία και 33 εκατομμύρια έως το 2100.

Η προοπτική αυτή δεν ενθουσιάζει τις καπνοβιομηχανίες, καθώς θα πληγούν τα κέρδη τους.

Οι επικριτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας μεγάλης μαύρης αγοράς για τσιγάρα με περισσότερη νικοτίνη. Η ιδέα της μείωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μείωση της νικοτίνης είναι μικρή, πρόκειται για δώρο άδωρο (αν όχι για δώρο μπούμερανγκ), επειδή οι καπνιστές τείνουν να παίρνουν πιο βαθιές ρουφηξιές.

Η FDA έκανε γνωστό ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στα σχέδια της, αλλά ότι θέτει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει γνώμες. Για «το πρώτο βήμα σε μια πολυετή διαδικασία» έκανε λόγο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, που δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με την FDA, όπως και η άλλη μεγάλη εταιρεία καπνού, η RJ Reynolds Tobacco.

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η αντικαπνιστική ακτιβιστική οργάνωση Tobacco-Free Kids (Παιδιά Χωρίς Καπνό) και κάλεσε την FDA να μην χρονοτριβήσει, αλλά να θέσει ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα αποφάσεων. Την κάλεσε επίσης αφενός να επεκτείνει το μέτρο της μειωμένης νικοτίνης και σε άλλα προϊόντα καπνού όπως τα πούρα και αφετέρου να επιβάλει την τοποθέτηση μεγάλων προειδοποιήσεων για την υγεία του καταναλωτή, που θα καλύπτουν το μισό πακέτο του τσιγάρου.

Η FDA δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, εξετάζει ποιο θα είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο νικοτίνης ανά τσιγάρο, αν η νέα μειωμένη ποσότητα θα επιβληθεί αμέσως ή σταδιακά και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος οι καπνιστές απλώς να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης στο μέλλον.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Δρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
Το κτήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 
στη Γενεύη από τη νοτιοδυτική πλευρά (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization/Thorkild Tylleskar)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Δεν συνιστά πανδημία» ο χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο – Σε συναγερμό 12 χώρες

7/05/2026 - 8:27μμ
Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Hondius» που έχει μετατραπεί σε πλωτή καραντίνα (φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

5/05/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/silviarita-3142410)
ΥΓΕΙΑ

Η «χαρτογράφηση» της εμμηνόπαυσης: Ο πρώτος άτλας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

30/04/2026 - 11:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)

Οι «Ακρίτες του Ιονίου» δίνουν ραντεβού με την παράδοση στη Ζάκυνθο

2 λεπτά πριν
Ένας από τους επιβαίνοντες στο MV Hondius, μετά την απομάκρυνσή του από το κρουαζιερόπλοιο (φωτ.: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)

Χανταϊός στο MV Hondius: Ο ΠΟΥ καθησυχάζει αλλά κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κρουσμάτων

26 λεπτά πριν
Σπασμένα ακουστικά κοντά στην πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Μαζί πήδηξαν από την ταράτσα οι δύο 17χρονες στην Ηλιούπολη – Η μία νεκρή, η άλλη διασωληνωμένη

50 λεπτά πριν
Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Η ποντιακή γλώσσα και οι άγιοι του Πόντου: Παράδοση, πίστη και ταυτότητα», Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)

Γλώσσα, πίστη και ιστορική μνήμη στο επίκεντρο εκδήλωσης για τον Πόντο στη Λάρισα

1 ώρα πριν
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Θρίλερ στην Κρήτη με την 28χρονη μητέρα: Νέα προθεσμία ζήτησε ο 30χρονος – Κρίσιμη η κατάθεση της γυναίκας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: eurovisionert/instagram)

Eurovision 2026: Θετικές εντυπώσεις για τον Akyla στην τελική πρόβα – Απόψε η μάχη του πρώτου ημιτελικού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign