pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων

Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε το 1928, αποτελούμενη κυρίως από Πόντιους αθλητές για πολλά χρόνια

24/01/2024 - 4:58μμ
Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση των Πόντιων προσφύγων στην Καλαμαριά, και παρά τις δυσκολίες, μια ομάδα πέντε ατόμων είχε την ιδέα να ιδρύσει έναν σύλλογο με σκοπό τη διάδοση της μουσικής. Αρχικά, τα μέλη του συγκεντρώνονταν κι έπαιζαν μαντολίνο και κιθάρα, και γι’ αυτό ως έμβλημα επιλέχθηκε ο αρχαίος Έλληνας θεός της μουσικής, Απόλλων.

Ως ημερομηνία ίδρυσης του Μορφωτικού Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων δίνεται η 24η Ιανουαρίου.

Τα χρώματα του συλλόγου αποφασίστηκε να είναι το κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στον Πόντο, και το μαύρο, που συμβολίζει το πένθος για τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Πλούτων Αγαθόπουλος, Γεώργιος Αργυράκος, Νικόλαος Αργυρόπουλος, Εμμανουήλ Μαγιόπουλος (πρώτος πρόεδρος του συλλόγου), Θεόδωρος Μάνος, Χαράλαμπος Οδοντόπουλος και Κωνσταντίνος Σαββαΐδης.

Μετά το μουσικό τμήμα (μαντολινάτα) δημιουργήθηκε και το καλλιτεχνικό, του οποίου οι θεατρικές παραστάσεις άφησαν εποχή τόσο στην Καλαμαριά όσο και στη βόρεια Ελλάδα, όπου περιόδευε. Τα δύο τμήματα λειτούργησαν με επιτυχία μέχρι τον πόλεμο του 1940.

Από το ιστορικό φιλικό του Απόλλωνα με τη Ραπίντ Βιέννης το 1958 (φωτ.: Από το βιβλίο «Μέρες Μνήμης» του Γ. Νιφαδόπουλου)

Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε το 1928, αποτελούμενη κυρίως από Πόντιους αθλητές για πολλά χρόνια. Πήρε μέρος για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ στη Γ΄ κατηγορία και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Τον επόμενο χρόνο (1929) αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας μέχρι το 1932, οπότε και αναδείχθηκε πάλι πρωταθλήτρια. Στη συνέχεια έχασε στον αγώνα διαβάθμισης για άνοδο στην Α΄ κατηγορία και αρκετοί παίκτες αποχώρησαν για τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι τελικά τιμωρήθηκαν βάσει του ισχύοντος κανονισμού.

Το 1936 επέστρεψαν οι αποχωρήσαντες παίκτες, και το ποδοσφαιρικό τμήμα αναδιοργανώθηκε. Την περίοδο 1938-1939 ο Απόλλων αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Β΄ κατηγορία και ανέβηκε στην Α΄, στην οποία αγωνίστηκε κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1939-1940.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και ενώ είχε ατονήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα, ο Απόλλων Καλαμαριάς συνέχισε να λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Διαμόρφωσε σε γήπεδο την πλατεία του δήμου και διοργάνωσε εκεί ποδοσφαιρικούς αγώνες με επίλεκτους από τους διάφορους συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Από το παιχνίδι του Απόλλωνα με τον Πιερικό στην Κατερίνη το 1963 (φωτ.: pierikos.info)

Μετά από αρκετά χρόνια στη Β΄ και την Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΜ, την περίοδο 1957-58, αναδείχθηκε πρωταθλητής Α΄ κατηγορίας, κερδίζοντας ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Στη συνέχεια συμμετείχε για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των 16 ομάδων. Τον Σεπτέμβριο του 1959 δημιουργήθηκε η Α΄ Εθνική κατηγορία με 16 ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Απόλλων.

Το 1963 για πρώτη φορά ένας ποδοσφαιριστής του, ο Παναγιώτης Κυπριανίδης, αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα.

Αρκετοί παίκτες του Απόλλωνα έφευγαν για άλλες ομάδες και συνέπεια ήταν η αποδυνάμωσή του και η συμμετοχή του στη Β΄ Εθνική και Α΄ κατηγορία ΕΠΣΜ από το 1965 ως το 1983, εκτός από τρεις σεζόν, κατά τις οποίες πανηγύρισε κάποιες σημαντικές νίκες.

Το 1983 ο Απόλλων επέστρεψε ως ΠΑΕ στην Α΄ Εθνική, στην οποία έμεινε για επτά σεζόν. Μετά από τρία χρόνια στη Β΄ Εθνική, επέστρεψε πάλι στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύσκολα χρόνια με διοικητικά αδιέξοδα, αλλά κατάφερε να αποφύγει τη διάλυση και το 2004 επέστρεψε στην Α΄ Εθνική. Το 2007-08 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική λόγω της πολύκροτης υπόθεσης Βάλνερ, και ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για τους Ροσονέρι που ταλαιπωρήθηκαν στις μικρές κατηγορίες.

Το 2015 τον Απόλλωνα ανέλαβε ο Άλεξ Κάλας, ο οποίος την οδήγησε στη Football League όπου και αγωνίζεται φέτος, έχοντας βάλει σταθερές και υγιείς βάσεις, προκειμένου να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια στη Super League.

Με τη βοήθεια των φίλων του ολοκληρώθηκε το γήπεδο του Απόλλωνα (φωτ.: Πόντιοι-Απολλωνιστές)

Το ιδιόκτητο γήπεδο του Απόλλωνα

Σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Απόλλωνα αποτελεί το θέμα του γηπέδου. Το 1959 ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Θεμελής παραχώρησε στο σύλλογο 33 στρέμματα από το χώρο του στρατοπέδου του Μικρού Εμβόλου για τη δημιουργία του γηπέδου. Η πρώτη δόση για την εξόφληση του γηπέδου, το οποίο παραχωρήθηκε έναντι 65 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο, κατεβλήθη το 1960. Οικονομικά συνέβαλε και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την κατασκευή του γηπέδου να ξεκινά χάρη στην προσωπική εργασία εκατοντάδων απολλωνιστών και την προσφορά τους σε οικοδομικά υλικά για την αποπεράτωση του έργου.

Τα σήματα του Απόλλωνα (πηγή: wikipedia.org)

Η ονομασία και το έμβλημα

Η ομάδα από το 1926 είναι γνωστή ως Απόλλων Καλαμαριάς, αλλά δύο φορές έχει αλλάξει ονομασία. Όταν έγινε ΠΑΕ εκ νέου το 2011, μετονομάστηκε σε ΠΑΕ Απόλλων 1926. Το καλοκαίρι του 2017, όταν επέστρεψε και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες, αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε ΠΑΕ Απόλλων Πόντου, θέλοντας κυρίως να τιμήσει την ποντιακή καταγωγή του, ενώ αποτελεί ευθεία αναφορά στην ομάδα Απόλλων Πόντου που υπήρχε στην Τραπεζούντα από το 1904 μέχρι και τη Γενοκτονία. Το 2017 διαφοροποιήθηκε και το έμβλημα της ομάδας, καθώς η εικόνα του θεού Απόλλωνα περικλείεται πλέον στον αετό του Πόντου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη των μονάδων Kuva-yı Milliye στο Αϊδίνι, περίπου το 1919. Ήταν παραστρατιωτικές ομάδες εθελοντών που οργανώθηκαν για να αντισταθούν, μεταξύ άλλων, στον Ελληνικό Στρατό που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη (πηγή: gurkantuna.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Ιουνίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός παραδίδει το Αϊδίνι στη μανία των τσετών – Η σφαγή κράτησε δύο μέρες

17/06/2025 - 9:50πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2025 - 2:50μμ
Ο πίνακας ζωγραφικής «Μάχη πρώτη των Αθηνών» διά χειρός του Παναγιώτη Ζωγράφου και με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη. Η σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση περιγράφεται ως εξής: 1. Η Ακρόπολις των Αθηνών, όπου την εκρατούσαν οι εντόποιοι Τούρκοι. 2. Ο Σαρπετζές, ομοίως τον εκρατούσαν οι Τούρκοι. 3. Οι Έλληνες εις τα ταμπούρια των και πολέμουν τους Τούρκους. 4. Οι Έλληνες έβαλαν τας σκάλας και ορμώντες εμβήκαν και εκυρίευσαν τον Σερπετζέν λεγόμενον. 5. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι ανακατώθησαν και σκοτώνονται. 6. Αι γυναίκες περιποιούνται τους άνδρας των και τα τέκνα των και συγγενείς των. 7. Μέρος των οικιών των Αθηνών, η Πύλη του Ανδριανού και αι στήλαι του Ολυμπίου Διός. -8. Το Σέντζος (φωτ.: commons.
wikimedia.org/wiki/ File: Zografos-Makriyannis_ 10_First_battle_of_Athens.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1822, έγινε η Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Έλληνες

10/06/2025 - 3:32μμ
Η συνταγή της οικογένειας Νικολαΐδη (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διεθνής Ημέρα Αρχείων: Συνταγή για… πανάδες

9/06/2025 - 7:43μμ
«Ο Ιερός Λόχος μάχεται για την απελευθέρωση της Ελλάδος». Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Συλλογή Χαρακτικών
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάχη του Δραγατσανίου: Το τέλος του Ιερού Λόχου και ο προδομένος Υψηλάντης

7/06/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: aueb.gr & kopa.gr. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ηλίας Τσιρκινίδης: Ο Παλαμάς των Ποντίων – Ο Σταυρέτες υμνητής της «ποντιακής νοσταλγίας»

4/06/2025 - 10:17πμ
(Φωτ.: ntng.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγγελία Σαμιωτάκη: Η ηθοποιός που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την υποκριτική για την οικογένεια και κέρδισε

3/06/2025 - 1:41μμ
(Εικ.: Χ.Κ.)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωσήφ Αντωνόπουλος: Ο εθνομάρτυρας και ιερομάρτυρας μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ένας πεπαιδευμένος και φιλόμουσος κληρικός

3/06/2025 - 12:30μμ
Αντίγραφα των πινακίδων των ναζί υπάρχουν σήμερα στη μαρτυρική Κάνδανο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Οι ναζί αφάνισαν το χωριό στις 3 Ιουνίου 1941

3/06/2025 - 10:15πμ
Οι Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Μαΐου 1941: Πώς ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

30/05/2025 - 9:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: paokfc.gr)

Ιβάν Σαββίδης: Υποσχέθηκα τη Νέα Τούμπα και εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου!

19 λεπτά πριν
Το λιμάνι της Πέτρας στη δυτική Λέσβο (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Αρχίζουν τα δρομολόγια από το Αϊβαλί στο λιμάνι της Πέτρας

51 λεπτά πριν
H Κλαυδία Παπαδοπούλου στη σκηνή των βραβείων του ΜAD (πηγή: Glomex)

Κλαυδία: Μια νέα «Αστερομάτα» στη σκηνή των MAD

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Θεσσαλονίκη: Άφησαν το μωρό στο μπαλκόνι και πήγαν για ύπνο!

2 ώρες πριν
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο «Φεστιβάλ στη Θάλασσα» στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, 12 Ιουλίου 2019 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Στεργιόπουλος)

Πετρολούκας Χαλκιάς: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, την Πέμπτη η κηδεία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Κίνηση Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα: «Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign