pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων

Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε το 1928, αποτελούμενη κυρίως από Πόντιους αθλητές για πολλά χρόνια

24/01/2024 - 4:58μμ
Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση των Πόντιων προσφύγων στην Καλαμαριά, και παρά τις δυσκολίες, μια ομάδα πέντε ατόμων είχε την ιδέα να ιδρύσει έναν σύλλογο με σκοπό τη διάδοση της μουσικής. Αρχικά, τα μέλη του συγκεντρώνονταν κι έπαιζαν μαντολίνο και κιθάρα, και γι’ αυτό ως έμβλημα επιλέχθηκε ο αρχαίος Έλληνας θεός της μουσικής, Απόλλων.

Ως ημερομηνία ίδρυσης του Μορφωτικού Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων δίνεται η 24η Ιανουαρίου.

Τα χρώματα του συλλόγου αποφασίστηκε να είναι το κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στον Πόντο, και το μαύρο, που συμβολίζει το πένθος για τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Πλούτων Αγαθόπουλος, Γεώργιος Αργυράκος, Νικόλαος Αργυρόπουλος, Εμμανουήλ Μαγιόπουλος (πρώτος πρόεδρος του συλλόγου), Θεόδωρος Μάνος, Χαράλαμπος Οδοντόπουλος και Κωνσταντίνος Σαββαΐδης.

Μετά το μουσικό τμήμα (μαντολινάτα) δημιουργήθηκε και το καλλιτεχνικό, του οποίου οι θεατρικές παραστάσεις άφησαν εποχή τόσο στην Καλαμαριά όσο και στη βόρεια Ελλάδα, όπου περιόδευε. Τα δύο τμήματα λειτούργησαν με επιτυχία μέχρι τον πόλεμο του 1940.

Από το ιστορικό φιλικό του Απόλλωνα με τη Ραπίντ Βιέννης το 1958 (φωτ.: Από το βιβλίο «Μέρες Μνήμης» του Γ. Νιφαδόπουλου)

Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε το 1928, αποτελούμενη κυρίως από Πόντιους αθλητές για πολλά χρόνια. Πήρε μέρος για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ στη Γ΄ κατηγορία και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Τον επόμενο χρόνο (1929) αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας μέχρι το 1932, οπότε και αναδείχθηκε πάλι πρωταθλήτρια. Στη συνέχεια έχασε στον αγώνα διαβάθμισης για άνοδο στην Α΄ κατηγορία και αρκετοί παίκτες αποχώρησαν για τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι τελικά τιμωρήθηκαν βάσει του ισχύοντος κανονισμού.

Το 1936 επέστρεψαν οι αποχωρήσαντες παίκτες, και το ποδοσφαιρικό τμήμα αναδιοργανώθηκε. Την περίοδο 1938-1939 ο Απόλλων αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Β΄ κατηγορία και ανέβηκε στην Α΄, στην οποία αγωνίστηκε κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1939-1940.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και ενώ είχε ατονήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα, ο Απόλλων Καλαμαριάς συνέχισε να λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Διαμόρφωσε σε γήπεδο την πλατεία του δήμου και διοργάνωσε εκεί ποδοσφαιρικούς αγώνες με επίλεκτους από τους διάφορους συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Από το παιχνίδι του Απόλλωνα με τον Πιερικό στην Κατερίνη το 1963 (φωτ.: pierikos.info)

Μετά από αρκετά χρόνια στη Β΄ και την Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΜ, την περίοδο 1957-58, αναδείχθηκε πρωταθλητής Α΄ κατηγορίας, κερδίζοντας ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Στη συνέχεια συμμετείχε για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των 16 ομάδων. Τον Σεπτέμβριο του 1959 δημιουργήθηκε η Α΄ Εθνική κατηγορία με 16 ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Απόλλων.

Το 1963 για πρώτη φορά ένας ποδοσφαιριστής του, ο Παναγιώτης Κυπριανίδης, αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα.

Αρκετοί παίκτες του Απόλλωνα έφευγαν για άλλες ομάδες και συνέπεια ήταν η αποδυνάμωσή του και η συμμετοχή του στη Β΄ Εθνική και Α΄ κατηγορία ΕΠΣΜ από το 1965 ως το 1983, εκτός από τρεις σεζόν, κατά τις οποίες πανηγύρισε κάποιες σημαντικές νίκες.

Το 1983 ο Απόλλων επέστρεψε ως ΠΑΕ στην Α΄ Εθνική, στην οποία έμεινε για επτά σεζόν. Μετά από τρία χρόνια στη Β΄ Εθνική, επέστρεψε πάλι στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύσκολα χρόνια με διοικητικά αδιέξοδα, αλλά κατάφερε να αποφύγει τη διάλυση και το 2004 επέστρεψε στην Α΄ Εθνική. Το 2007-08 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική λόγω της πολύκροτης υπόθεσης Βάλνερ, και ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για τους Ροσονέρι που ταλαιπωρήθηκαν στις μικρές κατηγορίες.

Το 2015 τον Απόλλωνα ανέλαβε ο Άλεξ Κάλας, ο οποίος την οδήγησε στη Football League όπου και αγωνίζεται φέτος, έχοντας βάλει σταθερές και υγιείς βάσεις, προκειμένου να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια στη Super League.

Με τη βοήθεια των φίλων του ολοκληρώθηκε το γήπεδο του Απόλλωνα (φωτ.: Πόντιοι-Απολλωνιστές)

Το ιδιόκτητο γήπεδο του Απόλλωνα

Σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Απόλλωνα αποτελεί το θέμα του γηπέδου. Το 1959 ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Θεμελής παραχώρησε στο σύλλογο 33 στρέμματα από το χώρο του στρατοπέδου του Μικρού Εμβόλου για τη δημιουργία του γηπέδου. Η πρώτη δόση για την εξόφληση του γηπέδου, το οποίο παραχωρήθηκε έναντι 65 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο, κατεβλήθη το 1960. Οικονομικά συνέβαλε και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την κατασκευή του γηπέδου να ξεκινά χάρη στην προσωπική εργασία εκατοντάδων απολλωνιστών και την προσφορά τους σε οικοδομικά υλικά για την αποπεράτωση του έργου.

Τα σήματα του Απόλλωνα (πηγή: wikipedia.org)

Η ονομασία και το έμβλημα

Η ομάδα από το 1926 είναι γνωστή ως Απόλλων Καλαμαριάς, αλλά δύο φορές έχει αλλάξει ονομασία. Όταν έγινε ΠΑΕ εκ νέου το 2011, μετονομάστηκε σε ΠΑΕ Απόλλων 1926. Το καλοκαίρι του 2017, όταν επέστρεψε και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες, αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε ΠΑΕ Απόλλων Πόντου, θέλοντας κυρίως να τιμήσει την ποντιακή καταγωγή του, ενώ αποτελεί ευθεία αναφορά στην ομάδα Απόλλων Πόντου που υπήρχε στην Τραπεζούντα από το 1904 μέχρι και τη Γενοκτονία. Το 2017 διαφοροποιήθηκε και το έμβλημα της ομάδας, καθώς η εικόνα του θεού Απόλλωνα περικλείεται πλέον στον αετό του Πόντου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

26/07/2026 - 11:21πμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο αριστοκράτης δευτεραγωνιστής του ελληνικού σινεμά είχε τις με ρίζες του στη Σμύρνη

23/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: Κολάζ φωτογραφιών από alikivougiouklakiofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Είχε ένα μυστικό «κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη» – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που δεν γνώρισε ποτέ το κοινό

23/07/2026 - 12:20μμ
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

23/07/2026 - 9:56πμ
Ο Γ. Κατσάνης στα βουνά της Κύπρου, το 1966 (πηγή: Λίνα Κατσάνη / sigmalive.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κύπρος, 21 Ιουλίου 1974: Ο Σερραίος ήρωας Γεώργιος Κατσάνης πέφτει νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

21/07/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)

Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ από ναυτική νάρκη

25 λεπτά πριν
Πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, κοντά στο σημείο όπου όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος κατά τη διάρκεια του Christopher Street Day. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Επίθεση στο Pride του Βερολίνου: Ο ύποπτος είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στον ISIS – Αύριο είχε μάθημα αποριζοσπαστικοποίησης

60 λεπτά πριν
Ενημέρωση των συντακτών άμυνας από τον Νίκο Δένδια, για τις αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δένδιας: Αποκτάμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23: Πρώτη παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα με έξι μετάλλια

2 ώρες πριν
Μέλη μικρασιατικών σωματείων μεταφέρουν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους του Καστέλλου Χίου. Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 (φωτ.: alithia.gr)

Από την Κρήνη στο Καστέλλο Χίου: Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που πέρασε το Αιγαίο

2 ώρες πριν
Η χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και το περίστροφο με τα φυσίγγια που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (πηγή: Γραφείο Τύπου ΕΛΑΣ)

Σχέδιο με χειρομβοβίδα και στόχο τον Ντογιάκο: Ο «εγκέφαλος» από τη φυλακή, ο δράστης και ο συνεργός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign