pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα στο φως για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των Ελλήνων

5/12/2017 - 5:49μμ
Όλα στο φως για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των Ελλήνων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εφ’ όλης της ύλης αναλύσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, καθώς και τα αίτια που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του 8ου Συμποσίου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, με θέμα «Λίγο πριν την 100/ετία. Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας τους».

Όλες τις ημέρες του Συμποσίου η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο που περίμενε ανυπόμονος να ακούσει τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών-ερευνητών.

Το 8ο Συμπόσιο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του ΚΕΜΙΠO Χρήστου Χατζηιωάννου και με μια βιντεοσκοπημένη μαρτυρία της Σοφίας Μουργοπούλου 105 ετών, που περιγράφει πώς έζησε τα τραγικά γεγονότα της Σμύρνης, το 1922. Ακολούθως τους συνέδρους χαιρέτισαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.


Ειρήνη Χαραλάμπους, Λουκάς Χριστοδούλου, Γιάννης Χαραλάμπους, Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης (απόδοση τιμής στον Γ. Χαραλάμπους).

Στη συνέχεια τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα ο πρώην δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Χαραλάμπους για την ουσιαστική συμβολή του στην ίδρυση του ΚΕΜΙΠΟ.

Το 8ο Συμπόσιο του ΚΕΜΙΠΟ έγινε σημείο αναφοράς των ιστορικών και πανεπιστημιακών, αφού για πρώτη φορά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και ελεύθερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάσεις εκείνης της εποχής: υποστηρικτές της πολιτικής Βενιζέλου και αρνητές του, ενώ αναλύθηκε από πολλούς το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Επίσης συζητήθηκε ο Εθνικός Διχασμός που ήταν μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που φτάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ακούσαμε για τις μεταναστευτικές ροές μειονοτήτων, ενώ ήρθαν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες συμφωνιών των κρατών που εμπλέκονταν την κρίσιμη περίοδο και διαμόρφωναν ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων, την εξωτερική τους πολιτική» ανέφερε το δελτίο Τύπου του ΚΕΜΙΠΟ για το 8ο Συμπόσιο.


Στο βήμα ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Την πρώτη συνεδρία άνοιξε ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος (τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Για μια απροκατάληπτη προσέγγιση των πολιτικών και των στρατιωτικών ευθυνών της Μικρασιατικής Καταστροφής». Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών Άλκης Ρήγος ανέπτυξε το θέμα «Από το ζενίθ της Συνθήκης των Σεβρών στο ναδίρ της Συνθήκης της Λοζάνης: Αιτίες και πολιτικές συνέπειες». Στη δεύτερη συνεδρία ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Ποια τα αίτια της Καταστροφής», ενώ οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του Άγγελου Συρίγου (αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα «Γιατί δεν είχαμε “Μικρασιατική Καταστροφή” και στη συνδιάσκεψη της Λοζάνης».


Ο καθηγητής Δημ. Σταματόπουλος με μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ

Το Σάββατο ξεκίνησε η τρίτη συνεδρία, κατά την έναρξη της οποίας προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με την Μικρασιατική Καταστροφή και κατόπιν ο Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών) ανέπτυξε το θέμα «Στρατηγικές και πολιτικές όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας». Την τέταρτη συνεδρία άνοιξε ο Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Μουχατζίρηδες και πρόσφυγες: Το 1922 ως καταστροφή του αυτοκρατορικού χώρου». Για τις «Πολιτικές και στρατιωτικές προοπτικές της Ελλάδας στη Μ. Ασία στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)» μίλησε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ηλίας Νικολακόπουλος με μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ

Η τελευταία ημέρα του 8ου Συμποσίου ξεκίνησε με την πέμπτη κατά σειρά συνεδρία από τον Βλάση Αγτζίδη, δρ Σύγχρονης Ιστορίας – συγγραφέα που ανέπτυξε το θέμα «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό-αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή». Ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Πλουμίδης μίλησε για τα «Πολιτικά αίτια της ήττας του 1922». Με το θέμα «Οι τραυματικές εκλογές του 1920» άνοιξε την έκτη και τελευταία συνεδρία του Συμποσίου ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών, και το θέμα «Ο μικρασιατικός ελληνισμός μπροστά στη μεγάλη αλλαγή της ιστορίας».

Οι εισηγητές με νηφαλιότητα κατέθεταν τις απόψεις τους ανάλογα με το θέμα της εισήγησής τους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους συνέδρους.

Το 8ο Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τον πρόεδρο του ΚΕΜΙΠΟ Λουκά Χριστοδούλου, που έδωσε ραντεβού στους συνέδρους για το 9ο Συμπόσιο τον Νοέμβριο του 2019. Στο Συμπόσιο το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από πολλά μικρασιατικά σωματεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το φετινό Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε με την βοήθεια της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, του Σωματείου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, του Συνδέσμου Αλαγιωτών, του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και τον «Ιωνικό Σύνδεσμο».

  • Φωτογραφίες: Λουκάς Χριστοδούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

9/04/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φώτης Κόντογλου: Ο Εσταυρωμένος του στην παλιά πόλη της Ξάνθης, μια εικόνα ευλάβειας και πίστης

9/04/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο ΔΣ στον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»

8/04/2026 - 10:32πμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η μετάφραση των Πρακτικών των Διαπραγματεύσεων των Συνδιασκέψεων στη Λωζάννη (1922-1923) από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών – Η έκδοσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων

7/04/2026 - 8:22μμ
Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Ουζούνογλου με τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο όρων της Συνθήκης της Λοζάνης (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Δημήτριος Κλεάνθους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λοζάνη: Για πρώτη φορά στα ελληνικά τα πρακτικά που καθόρισαν τη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εποχή

7/04/2026 - 4:30μμ
Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
Στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Κομοτηνή. Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κομοτηνή: Επιμνημόσυνη δέηση για τον θρακικό ελληνισμό – «Ημέρα πένθους αλλά και υπερηφάνειας»

6/04/2026 - 4:02μμ
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

6/04/2026 - 12:48μμ
Ο εκλιπών Σέρκος Τζανικιάν (πηγή: facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αποχαιρετά τον Σέρκο Τζανικιάν – Ένα εξέχον μέλος της αρμενικής κοινότητας

5/04/2026 - 11:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

6 ώρες πριν
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

6 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

7 ώρες πριν
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

7 ώρες πριν
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

7 ώρες πριν
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign