Έντονη είναι η δραστηριότητα του ηφαιστείου Αγκούνγκ στην Ινδονησία τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις από και προς το Μπαλί, ενώ οι αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν την περιοχή σε ακτίνα 7,5 χλμ.
Ο καπνός σήμερα υψωνόταν ως τα 4.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του.
Από τις ακυρώσεις 28 πτήσεων επηρεάστηκαν τουλάχιστον 2.000 τουρίστες, εκ των οποίων πολλοί Αυστραλοί. Το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό και εναπόκειται στις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφασίζουν αν θα ακυρώνουν ή θα στέλνουν αλλού τις πτήσεις τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του διεθνούς αεροδρομίου Ντενπασάρ Άριε Ασανουροχίμ. «Προσπαθούμε να καταστήσουμε το αεροδρόμιο όσο πιο φιλόξενο γίνεται για τους επιβάτες. Προς το παρόν τους έχουμε προσφέρει αίθουσες για να αφήσουν τις αποσκευές τους», εξήγησε.
Το ηφαίστειο Αγκούνγκ, η έκρηξη του οποίου το 1963 είχε προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 1.600 ανθρώπων, ξύπνησε τον Σεπτέμβριο. Πριν δύο μήνες, οι αρχές της Ινδονησίας είχαν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο επίπεδο και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Ένα μήνα αργότερα η κατάσταση ηρέμησε και πολλοί από τους κατοίκους επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ωστόσο την Τρίτη η δραστηριότητα στο Αγκούνγκ ήταν και πάλι έντονη, με αποτέλεσμα 25.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να αναζητήσουν καταφύγιο.
«Αυτή τη φορά οι δονήσεις που προκαλούνται από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου», εξήγησε ο επικεφαλής του ηφαιστειολογικού κέντρου της Ινδονησίας Κασμπάνι. Στη χώρα είναι ενεργά περισσότερα από 120 ηφαίστεια, ενώ βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» του Ειρηνικού, όπου η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών προκαλεί συχνά σεισμούς.