pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άραβες αντί… Ποντίων στον Πόντο

17/11/2017 - 2:37μμ
Έντονη ανησυχία της ΔΙΣΥΠΕ για τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που διεκδικεί η Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Πόντιοι έφυγαν, οι Άραβες ήρθαν στον Πόντο τα τελευταία χρόνια, καθώς το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά, η δυσβάσταχτη (οικονομικά) για πολλούς Έλληνες εκδρομή στον Πόντο αλλά και η φυσιολατρία των Αράβων έχει αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού σε μια ιδιαίτερη περιοχή.

Η μη διεξαγωγή πατριαρχικής λειτουργίας στο εμβληματικό μοναστήρι που έκλεισε για λόγους αναπαλαίωσης και ασφάλειας έχει μειώσει σε τεράστιο βαθμό τις ροές Ελλήνων ποντιακής καταγωγής.

Την ίδια ώρα η Τραπεζούντα μετατρέπεται σε θέρετρο φυσιολατρικού τουρισμού και shopping για εκδρομείς από αραβικές χώρες.

Ο Φαρετίν Ερντογάν, τουριστικός πράκτορας από την Τραπεζούντα, επισκέπτεται την έκθεση της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, γνωρίζοντας πόλεις και χωριά, μιλά με ευχέρεια την ποντιακή διάλεκτο και τα ελληνικά σε καλό επίπεδο. Όπως εξηγεί στη Thessnews, η έκθεση αυτή αποτελεί την ευκαιρία να προσελκύσει νέους πελάτες, για μια περιοχή όπου ο τουρισμός είναι κυρίως προσκυνηματικός και αφορά μνημεία αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά.


(Φωτ.: Έρση Βατού)

«Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οι περισσότεροι Έλληνες ποντιακής καταγωγής που δείχνουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν τον Πόντο, την Τραπεζούντα, αλλά κυρίως την Παναγία Σουμελά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ. Ερντογάν. Όπως λέει, όμως, το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού για έργα αναστήλωσης, σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την οικονομική ανέχεια στην Ελλάδα, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις αφίξεις Ελλήνων στον Πόντο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος την περιοχή επισκέφθηκαν μόλις σαράντα Έλληνες, ενώ το 2007 για παράδειγμα, που ήταν η καλύτερη χρονιά, είχαν έρθει εξήντα λεωφορεία από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά έχει περιορίσει τις τουριστικές ροές στην περιοχή του Πόντου κυρίως σε Άραβες, αλλά όπως λέει ο Φ. Ερντογάν, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και να περιοριστούν οι αφίξεις Αράβων, με τους Έλληνες να παραμένουν οι πιο αξιόπιστοι επισκέπτες.


Κλειστό λόγω έργων… (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Οι Έλληνες είναι καλύτεροι τουρίστες για εμάς. Ακολουθούν περισσότερες ξεναγήσεις, γιατί η περιοχή παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον για αυτούς. Εκτός από την Τραπεζούντα, περιοχές όπως η Αμάσεια και το Σίβας έχουν ενδιαφέρον και προσελκύουν αρκετούς Έλληνες για ξενάγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα ότι η ποντιακή καταγωγή έχει φέρει και Έλληνες που ζουν στη Γερμανία ή και τις ΗΠΑ. Το πιο συγκινητικό βέβαια, σύμφωνα τον τουριστικό πράκτορα, είναι η επιθυμία των επισκεπτών να δουν τα χωριά των προγόνων τους, «τα χωρία», ή τα παρχάρια, όπως του λένε χαρακτηριστικά. «Είναι επισκέψεις που δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο, ωστόσο οι κάτοικοι των χωριών γνωρίζουν και είναι πολύ φιλόξενοι. Μάλιστα όταν δουν τουρίστες στο χωριό δεν λένε είναι Έλληνες, αλλά ότι παλιά ήταν από εδώ», αναφέρει ο Φ. Ερντογάν.

Ο Ηρακλής Τσακαλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, έχει ταξιδέψει τρεις φορές στον Πόντο και την Παναγία Σουμελά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «σε πολλούς Πόντιους υπάρχει το αίσθημα της αναμονής για άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά ώστε να ξαναρχίσουν τα ταξίδια στον Πόντο.

»Ιδανικό σενάριο για τους Πόντιους θα ήταν η Παναγία Σουμελά να λειτουργήσει και πάλι ως μοναστήρι».

Καλατσεύουν… αραβικά
Οι αριθμοί των Ελλήνων επισκεπτών στον Πόντο ήταν πτωτικοί πολύ πριν από το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά για την Πατριαρχική Λειτουργία, σύμφωνα με τον έμπειρο τουριστικό πράκτορα στην τουρκική αγορά και μέλος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Στέφανο Χατζημανώλη. «Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια έχουν κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην αραβική αγορά όσον αφορά τον Πόντο. Ο λόγος είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να φέρει Άραβες τουρίστες, όπως αξιοπρόσεκτο φυσικό περιβάλλον, δάση, λίμνες και ποτάμια», επισημαίνει.


Το δάσος γύρω από το μοναστήρι (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Την ίδια ώρα οι τουριστικοί πράκτορες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή έχουν προσαρμόσει τα standard τους στους Άραβες, μιλώντας την αραβική, αλλά και με επιγραφές στα αραβικά. Αραβικές και τουρκικές αεροπορικές εταιρείες έχουν απευθείας δρομολόγια από αραβικές χώρες για Τραπεζούντα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το real estate, με πολλούς Άραβες να θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Χατζημανώλη ο Πόντος κατακλύζεται από Άραβες όλες τις εποχές του χρόνου, με τους Τούρκους να δείχνουν να έχουν κερδίσει ένα στοίχημα, μιας και η στόχευση στους Έλληνες –και δη τους Πόντιους– δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Είναι μια δύσκολη εκδρομή για τον Έλληνα, από πολλές απόψεις. Εάν πάει με το λεωφορείο στον Πόντο, μιλάμε για μια απόσταση 1.700 χιλιομέτρων περίπου, ανάλογα με την πόλη όπου θα καταλύσει η εκδρομή. Την ίδια ώρα το αεροπορικό ταξίδι από Θεσσαλονίκη για Τραπεζούντα μέσω Κωνσταντινούπολης κοστίζει με όλα τα έξοδα 1.000 ευρώ το άτομο, κάτι που είναι ακριβό για τις εποχές που ζούμε», εξηγεί ο Στ. Χατζημανώλης.

Το 2018, όπως λέει ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας, φαίνεται πιο ελπιδοφόρο, καθώς αναμένεται να ανοίξει η Παναγία Σουμελά.

Ωστόσο, όπως λέει, «για να υπάρξει οργανωμένο τουριστικό ρεύμα Ποντίων στα πάτρια εδάφη, οι ομοσπονδίες και τα συμβούλια θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για να το οργανώσουν καλύτερα με πτήσεις τσάρτερ και περιήγηση στα χωριά και τις πόλεις του Πόντου».

  • Αναδημοσίευση: thessnews.gr / Λευτέρης Ζαβλιάρης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

1/12/2025 - 9:11μμ
Ό,τι απέμεινε μετά τη δεύτερη κατάρρευση, 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μπάμπης Γιαννακίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: «Σβήνει» η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων – Η ελληνική γραφειοκρατία «τρώει» ένα μνημείο

1/12/2025 - 3:34μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
(Φωτ.: Facebook /Διογένης Αϊνατζής)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο φίλος-ι-μ’ ο Πάντζον»: Στην Αριδαία παρουσιάστηκε το νέο ποντιακό παιδικό παραμύθι

1/12/2025 - 12:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο συνήγορος της ηθοποιού Δήμητρας Ματσούκα, έξω στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Δήμητρα Ματσούκα: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή για παραβάσεις του ΚΟΚ

22 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

54 λεπτά πριν
Εικόνα από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ταξί στην Αθήνα (φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Ταξί: 48ωρη απεργία γιατί «τα περιθώρια του διαλόγου εξαντλήθηκαν»

2 ώρες πριν
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κακουργηματική δίωξη στον 16χρονο Ρομά που έκλεψε μοτοσικλέτα, οδηγούσε επικίνδυνα και αγνόησε τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/estia1930ns)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Έρχεται το 5ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Μ.Φ.Η. «Οίκος Γαλήνης» παρέα με «Μολυβένιους στρατιώτες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign