pontosnews.gr
Σάββατο, 7/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι άγνωστες ρωσικές μπίζνες στον τουρισμό

30/08/2017 - 10:50μμ
Οι άγνωστες ρωσικές μπίζνες στον τουρισμό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Άρωμα… Ρωσίας κουβαλούν μερικές από τις πιο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρά τις απώλειες για την οικονομία της χώρας, τις κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και την «ανώμαλη προσγείωση» των αφίξεων Ρώσων τουριστών στους ελληνικούς προορισμούς, τα τελευταία τρία χρόνια –απόρροια της σημαντικής υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ– τα ρωσικά επενδυτικά κεφάλαια και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην εγχώρια τουριστική αγορά και αναζητούν ευκαιρίες με φόντο τη διαφαινόμενη συνεχή άνοδο του τουρισμού.

Το μεγαλύτερο ρωσικό project, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή ακούει στο όνομα «Elounda Hills» και τοποθετείται στην Κρήτη, μια από τις top ταξιδιωτικές επιλογές για τους Ρώσους τουρίστες.

Η επένδυση-μαμούθ αγγίζει τα 408 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν την αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών) και υλοποιείται από την κοινοπραξία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ, η οποία ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007. 

Πατάει γκάζι
Το έργο εντάχθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Είναι η δεύτερη τουριστική επένδυση που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων μετά την επένδυση στο Τοπλού. Το «Elounda Hills» αφορά την κατασκευή παραθεριστικού τουριστικού χωριού και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, θεματικών πάρκων, σπα, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Το Τσιφλίκι έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποτελείται από 15 αυτόνομες βίλες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. η καθεμία. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με το business plan των Ρώσων επενδυτών, το τουριστικό έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου οκτώ χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας και με τραπεζικό δανεισμό.

Την ίδια ώρα, «ενεργή» παραμένει η κατασκευή είκοσι νέων ξενοδοχείων από την αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (η οποία ανήκει κατά 50% στον γερμανικό όμιλο TUI) μαζί με τον tour operator της Ρωσίας Nataly Tours. Η επένδυση αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε Πελοπόννησο, Ρόδο, Κρήτη και Κω, όπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Από τις ρωσικές επενδύσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του μεγιστάνα Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ στον Σκορπιό, ο οποίος σχεδιάζει την κατασκευή VIP πολυτελούς τουριστικής μονάδας, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να υπαχθεί σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Επιμένουν… βόρεια
Μετά την Κρήτη, και η Χαλκιδική βρίσκεται στο «μάτι» της ρωσικής «επέλασης». Οι αδελφοί Ιγκόρ και Ντμίτρι Κολέσνικοβ, μετά την εξαγορά και ανακατασκευή των πεντάστερων Cronwell Resort Sermilia στα Ψακούδια της Σιθωνίας, του Rahoni Cronwell Park Hotel στην Κασσάνδρα, του Cronwell Platamon Resort στην ακτή Πλαταμώνα και του resort Kanistro, επίσης στην Κασσάνδρα, φέρονται, μέσω της εταιρείας «Ιερισσός Ινβέστμεντ», να ετοιμάζουν νέα μεγάλη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ξηροποτάμι. Τα δύο αδέλφια δραστηριοποιούνται από το 2010 στην τουριστική αγορά της Χαλκιδικής και φαίνεται πως ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.


(Φωτ.: instagram / miraggiothermalspa)

Οι πληροφορίες λένε πως θα κατασκευαστεί τουριστικό θέρετρο με δύο συγκροτήματα πολυτελείας. Το ένα θα αποτελείται από βίλες και το άλλο από μεγάλο ξενοδοχείο και βίλες. Στόχος είναι η μία από τις δύο μονάδες να λειτουργήσει το 2019 και η δεύτερη τη σεζόν του 2020. Ο προορισμός εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς για τους Ρώσους τουρίστες. Δεν είναι τυχαίο πως πέρσι άνοιξε τις πύλες του το Miraggio Thermal Spa Resort στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι, με βασικό επενδυτή τον Ελληνορώσο επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη Ανδρέα Ραγότη (η οικογένεια Ραγότη διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία, αναλαμβάνοντας ιδιωτικά και δημόσια έργα, και παράλληλα δραστηριοποιείται στο real estate).

Το project εκπροσωπήθηκε αρχικά από το νυν υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ως επικεφαλής των επενδυτικών σχημάτων Med Sea Health και Mare Village, μέχρι τον Μάρτιο του 2015, οπότε και ανέλαβε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κατασκευή του συγκροτήματος, δυναμικότητας 300 δωματίων, ξεκίνησε το 2014, ενώ η συνολική επένδυση αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο –με ορίζοντα υλοποίησης το 2020– υπάρχει παράλληλα η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση. Στη Χαλκιδική, επίσης, είχε προηγηθεί το άνοιγμα της πολυτελούς μονάδας Pomegranate Wellness Spa Hotel στη νέα Ποτίδαια, πρώην Portes Hotel, το οποίο πέρασε το 2011 σε ρωσικά χέρια και ανακαινίστηκε ριζικά. Η επένδυση εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο στόλος του ομογενή από τη Γεωργία
Τον Απρίλιο ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία από τη Γεωργία Μπορίς Μουζενίδη άνοιξε ένα νέο εμπορικό κέντρο στον κόμβο Μουδανίων-Μαρμαρά, το Enigma Shopping Centre, με επώνυμες αλυσίδες, διεθνή και εγχώρια εμπορικά σήματα και 16 καταστήματα αποκλειστικά με γούνες. Η παραπάνω επένδυση των 5 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται, είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στο χώρο του τουρισμού. Στον όμιλο Mouzenidis Group ανήκει η Mouzenidis Travel με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με αντικείμενο τη διοργάνωση ταξιδιών από πόλεις της Ρωσίας και γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Λετονία κ.ά.), τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ απαριθμεί περισσότερα από 100 τουριστικά λεωφορεία.

Το 2013 ο επιχειρηματίας ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία Ellinair. Η εταιρεία αριθμεί στον στόλο της πέντε αεροσκάφη, ενώ μισθώνει άλλα τέσσερα. Σε συνδυασμό με τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται, ο όμιλος, που διακινεί περίπου το 40% των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας,  συνεχίζει τις επενδύσεις με γνώμονα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

  • Αναδημοσίευση: capital.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Justin Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωση της βαθμίδας BBB με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα

7/11/2026 - 9:21πμ
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Στα 68 έτη από το 2030 και στα 72 έως το 2080 – Τι προβλέπει η Κομισιόν για τα όρια ηλικίας

6/11/2026 - 12:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ μέτρα για τους δήμους ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Διπλασιάζεται η επιχορήγηση για τα σχολεία

5/11/2026 - 7:23μμ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεδρίαση υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος: Σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό και πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ στους servicers

3/11/2026 - 4:53μμ
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Πληρωμή έως 31 Δεκεμβρίου

2/11/2026 - 4:10μμ
Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος στο νομό Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI/ Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακό κόστος: Νέες αυξήσεις σε ρεύμα και τιμολόγια – Στα 102 ευρώ το φυσικό αέριο

2/11/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Σβήνονται» υποθέσεις φοροδιαφυγής των ετών 2012-2017

1/11/2026 - 4:17μμ
Γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Περισσότερα από 73 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 6 Νοεμβρίου

1/11/2026 - 1:21μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια και πλειστηριασμοί: Πώς αποσύρθηκε το άρθρο 23 και τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

31/10/2026 - 4:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μάντζιαρης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Επεκτείνεται η κρατική επιδότηση για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου

30/10/2026 - 10:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Επεισόδιο σε πτήση προς Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

17 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/OrthodoxiAlitheia/?locale=el_GR)

Αστική Σχολή Πριγκήπου: Εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτηρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

43 λεπτά πριν
Απο το λιμάνι του Ηρακλείου αναμένεται να αποπλεύσει το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)

Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης: Καμία συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας για την αδειοδότηση του γαλλικού σκάφους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χ / Gymnastics)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής: Χρυσό μετάλλιο για την Εφραίμογλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Cretan Association of Sydney & NSW/Facebook)

Σίδνεϊ: 160 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου – Οι Κρητικοί της Αυστραλίας τιμούν τους νεκρούς με διήμερο εκδηλώσεων

2 ώρες πριν
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV