pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλμός, συγκίνηση και ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία στην εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη

20/05/2017 - 1:13πμ
Παλμός, συγκίνηση και ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία στην εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την υπόσχεσή της ότι στο εξής θα επικοινωνεί με τα ποντιακά σωματεία και θα σταθεί δίπλα τους στην προσπάθειά τους για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και τη δέσμευσή της ότι, όσο θα βρίσκεται στην Ευρωβουλή, ουδέποτε η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ, αν δεν αναγνωρίσει τα εγκλήματά της προς τους λαούς, απέστειλε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Πρέπει να αγωνιστούμε, για να μην ξεχαστούν οι γενοκτονίες, να απολογηθούν οι Τούρκοι γι’ αυτές και να αναγκαστούν να τις αναγνωρίσουν», τόνισε στην μεστή και γεμάτη επιχειρήματα και προτάσεις ομιλία της.

Η Γενοκτονία σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η απάλειψή της, για να μην προαχθεί το δήθεν μίσος, αποτελεί έγκλημα», είπε.

 Ανάφερε επίσης ότι «είναι χρέος μας να διαδώσουμε την πανάρχαια ποντιακή γλώσσα και να αναδείξουμε μια παγκόσμια προσπάθεια σε χώρες και πολίτες για την αναγνώριση του εγκλήματος» και σημείωσε ότι η Γενοκτονία «πρέπει να προβάλλεται σε κάθε πολιτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό συνέδριο». Υπογράμμισε ακόμα ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας πρέπει να λειτουργεί ως χριστιανικός ορθόδοξος ναός.

«Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού λαού αφορά κάθε Έλληνα και όχι μόνο τους Έλληνες του Πόντου. Η αναγνώρισή της πρέπει να παραμένει πάντοτε στο προσκήνιο. Ζητούμε δικαίωση. Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη, να αποδώσει στα θύματα τις περιουσίες τους και να αποζημιώσει για τους νεκρούς που προκάλεσε. Πρέπει σε συνεργασία με τους Αρμενίους να προσφύγουμε στα δικαστήρια και να χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο. Υπάρχει και νομική βάση, για να διεκδικήσουμε, όσα μας ανήκουν. Κάθε ελεύθερος άνθρωπος αισθάνεται σήμερα Πόντιος», πρόσθεσε.

Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ακόμα ότι οι Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας για χρόνια κρατήθηκαν κλειδωμένες σε συρτάρια κι επιχειρήθηκε να ξεχαστούν στο βωμό της δήθεν συμφιλίωσης με την Τουρκία.

«Με την τέφρα των νεκρών του Πόντου και της Μικράς Ασίας πολιτικοί ταγοί επιχείρησαν να καλύψουν τις Γενοκτονίες. Οι απόγονοι των γενοκτονημένων, όμως, φωνάζουν ”ζούμε και καρτερούμε”. Σήμερα γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά στο χαμένο πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής. Τα εγκλήματα των Τούρκων είναι συνεχή. Σήμερα έχουν στο στόχαστρο δύο ελληνικά νησιά, το Καστελόριζο και την Κύπρο. Η διεθνής αναγνώριση του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και όχι εθνικισμού».

Τόνισε δε ότι οι Τούρκοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τις Γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, «διότι έχουν κατά νου να τις επαναλάβουν», αφού «με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουν σήμερα το έγκλημα σε βάρος των Κούρδων». 

Κατεβαίνοντας από το βήμα παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΠΟΕ, Χρήστο Τοπαλίδη, μία εικόνα της Παναγίας κι ένα CD με βιβλία της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου (άπαντα του Αριστοτέλη και μία Καινή Διαθήκη), μέρος της οποίας φυλάσσεται σήμερα στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

«353.000 ψυχές περιμένουν δικαίωση»
Οι ομιλίες στην εκδήλωση της ΠΟΕ ξεκίνησαν με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να σημειώνει ότι «η σημερινή δεν είναι άλλη μια μέρα μνήμης, είναι μια μέρα που αφορά το παρόν και το μέλλον, αφού 353.000 ψυχές περιμένουν ακόμα τη δικαίωση. Μαζευτήκαμε, για να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο λαών περνάει μέσα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

»Σε εκείνους που δε θέλουν να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στη συνύπαρξη των δύο λαών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιώργος Παρχαρίδης, είπε ότι «η διεθνής δικαίωση και αναγνώριση θα επιτευχθούν μόνο με τη συγνώμη από τους Τούρκους. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μπορούν να στηριχθούν μόνο στην αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι συντελέστηκε Γενοκτονία. Εμείς οι απόγονοι δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό μας ζητούν οι 353.000 στην πλειοψηφία τους άταφοι πρόγονοί μας».

Τέλος, για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, ο οποίος αποτελεί υποχρέωση απέναντι στα 353.000 αθώα θύματα, έκανε λόγο ο Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ως ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Είναι ανεδαφικές οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όταν η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, όταν αρνείται να αναγνωρίσει στους ποντιακής καταγωγής συμπατριώτες μας, που μένουν στην Τουρκία, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

»Ζητούμε την αποφυλάκιση του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί. Θα αγωνιζόμαστε 365 μέρες το χρόνο μέχρι την τελική δικαίωση», είπε.

«Αητέντς’ επαραπέτανεν» και πορεία
Μετά το τέλος των ομιλιών ανέβηκαν στη σκηνή εφτά γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να τραγουδήσουν μαζί τους, το «Αητέντς’ επαραπέτανεν». Υπό τους ήχους της λύρας του Κώστα Κυριακίδη, τραγούδησαν οι Στάθης Νικολαΐδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Στάθης Παυλίδης, Θόδωρος Κοτίδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης και ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αντιπρόεδρο της ΠΟΕ, Χρύσα Μαυρίδου, να διαβάζει το ψήφισμα και αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία προς το τουρκικό προξενείο.

Στη κορυφή της βρίσκονταν μαυροφορεμένες γυναίκες με αναμμένα κεριά, ακολουθούσαν επίσημοι και αμέσως μετά το λάβαρο της ΠΟΕ, το οποίο είχε στα δεξιά του μια αρμενική σημαία και στα αριστερά του σημαίες της Ελλάδας και του Πόντου.

Η πορεία είχε ένταση και παλμό και ακούστηκαν σ’ αυτήν διάφορα συνθήματα, όπως «τιμούμε τους νεκρούς μας με δάκρυα κι αγώνες κι αυτό θα συνεχίζεται μέσα στους αιώνες» και «ζούμε, ζούμε για να σας τιμούμε».

Δια μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, η πορεία προσέγγισε το τουρκικό προξενείο. Σε απόσταση περίπου 70-80 μέτρα από αυτό σταμάτησαν την πορεία κλούβες της αστυνομίας. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ πέρασε από το μπλόκο των αστυνομικών και κόλλησε το ψήφισμα σε γειτονικό δέντρο. «Το μήνυμα της πράξης αυτής είναι ότι η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία φοβάται τόσο πολύ, που αρνείται να παραλάβει έστω κι ένα ψήφισμα», είπε στους παρευρισκόμενους ο Χρήστος Τοπαλίδης.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και  αποχώρησαν. 

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINSSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα – 66.600 στρέμματα έχουν καεί

3 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νεκρός 72χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ResearchGate)

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»/Facebook)

Η λύρα θα ηχήσει στη Βεγόρα της Φλώρινας, στο μεγάλο ποντιακό γλέντι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

5 ώρες πριν
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign