pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι σχεδιάζουν ΠΟΕ, ΠΟΠΣ, Παλιννοστούντες και Κίνηση Ενότητας για τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

27/04/2017 - 5:38μμ
Τι σχεδιάζουν ΠΟΕ, ΠΟΠΣ, Παλιννοστούντες και Κίνηση Ενότητας για τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη από τις τρεις εν Ελλάδι ομοσπονδίες (ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και Παλιννοστούντων) τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Παρά τις όποιες επαφές και συναντήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχει βγει «λευκός καπνός», αν και βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη θλιβερή επέτειο, με την απογοήτευση να αυξάνεται στη βάση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Για «καθυστερήσεις πέρα από τα κοινώς αποδεκτά όρια», που «οδηγούν σε τετελεσμένες λύσεις διχασμού» έκανε λόγο στο pontos-news.gr ο Γιώργος Παυλίδης, προεδρεύων της Κίνησης Ενότητας στον ποντιακό χώρο, σημειώνοντας ότι αυτά που λέει «αφορούν την κατά μόλις μία έδρα πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφού τόσο η μειοψηφία σε αυτό όσο και η ΠΟΠΣ και οι παλιννοστούντες έχουν συμφωνήσει για μία κοινή εκδήλωση».

Τη «μεγάλη χαρά της ΠΟΠΣ, σε περίπτωση που συμφωνήσει και η ΠΟΕ για τη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης τη 19η Μαΐου, προκειμένου ενωμένοι οι Πόντιοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας», εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου. Η ίδια επέρριψε ευθύνες για τη μέχρι στιγμής έλλειψη συμφωνίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ, και σημείωσε ότι η ομοσπονδία της οποίας προεδρεύει είναι αναγκασμένη να προετοιμάζεται –κάτι που ήδη κάνει– για εκδήλωση μαζί με τους παλιννοστούντες, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει στην ενωτική η ΠΟΕ.


Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2016 – Ο κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στην πλ. Αγίας Σοφίας για την εκδήλωση της ΠΟΕ (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Τέλος, ιδιαίτερα λακωνικός και χωρίς να προχωρήσει σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση εμφανίστηκε στο pontos-news.gr για το θέμα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης. «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΠΟΕ θα τιμήσει τη μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας», ήταν η πολύ λιτή τοποθέτηση, εν είδει… Πυθίας, του Χρ. Τοπαλίδη. Η στάση της ΠΟΕ απέναντι στο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας, το Σάββατο 29 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι, στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, αφού στην ημερήσια διάταξη του οποίου υπάρχει θέμα για τις εκδηλώσεις την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να σωθεί η προσπάθεια»
Αισιόδοξος ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να σωθεί η προσπάθεια για τη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης τη 19η Μαΐου, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παυλίδης, οποίος σημείωσε ακόμα ότι ο ποντιακός ελληνισμός, αλλά και γενικότερα όλοι οι Έλληνες, «δεν θα δεχθούν άλλες διασπαστικές κινήσεις», και υπογράμμισε ότι «αν αυτήν τη φορά ο ποντιακός λαός δεν πάει ενωτικά, στη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, την επόμενη φορά θα είναι άλλοι οι φορείς που θα διοργανώσουν την εκδήλωση της 19ης Μαΐου».


Γιώργος Παυλίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Υπάρχουν απαράδεκτες καθυστερήσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, και όσο περνάει ο καιρός τόσο σφίγγει ο κλοιός. Η αντίδραση του κόσμου είναι να μην ανεχθεί άλλες διχαστικές κινήσεις. Ήδη τρεις μεγάλοι σύλλογοι από τη δυτική Θεσσαλονίκη –της Πολίχνης, της Σταυρούπολης και της Ηλιούπολης– προχωρούν σε μία κοινή εκδήλωση για τη μνήμη της Γενοκτονίας την Κυριακή 14 Μαΐου, και πληροφορούμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες μεμονωμένες εκδηλώσεις. Έτσι, η κεντρική εκδήλωση θα ξεφτίσει, αφού δεν θα έχει πολύ κόσμο. Άρα είμαστε σήμερα δύο κομμάτια και κινδυνεύουμε να γίνουμε… δεκαδύο. Η κοινή εκδήλωση πρέπει να γίνει στον ιστορικό χώρο της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου πριν από χρόνια η ΠΟΠΣ ξεκίνησε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία. Η προσπάθεια της κίνησης ενότητας είχε μέχρι τώρα αποτέλεσμα, αφού ποτέ πριν οι ομοσπονδίες δεν είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι ενώ τώρα κάθισαν, έστω και προσχηματικά», είπε ο Γιώργος Παυλίδης.

ΠΟΠΣ: «Λέμε ναι στη συνδιοργάνωση»
Για επανειλημμένες προσπάθειες της ΠΟΠΣ εδώ και μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης, έκανε λόγο η Χριστίνα Σαχινίδου. Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, αφού δεν έχει δώσει ακόμα καμία απάντηση. «Εμείς λέμε ναι στη συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης και το ίδιο κάνουν και οι παλιννοστούντες. Τους αρνητές της Γενοκτονίας τους γνωρίζουμε. Τους αρνητές της συνδιοργάνωσης κοινής εκδήλωσης, για να αποτίσουμε ενωμένοι όλοι οι Πόντιοι φόρο τιμής στους νεκρούς μας, τους αφήνουμε στην κρίση του ποντιακού λαού».


Χριστίνα Σαχινίδου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η Χρ. Σαχινίδου σημείωσε ακόμα ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και η Ομοσπονδία των Παλιννοστούντων, σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης και προσφυγικά σωματεία της πόλης, σε περίπτωση που η ΠΟΕ δεν συμφωνήσει τελικά σε συνδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης, θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της 19ης Μαΐου πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο.

Εκεί θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις και θα γίνει, ως κίνηση συμβολισμού, υποστολή της ελληνικής σημαίας στο φωτισμένο πένθιμα μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης από άγημα Ποντίων και στρατιώτες του Γ΄ Σώματος Στρατού.

«Ωστόσο επιμένουμε στην κοινή εκδήλωση. Η πρόταση της ΠΟΠΣ για τη συνδιοργάνωση είναι να γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Αγίας Σοφίας, και στη συνέχεια όλοι μαζί να πάμε στον Λευκό Πύργο για την υποστολή της σημαίας. Αμέσως μετά να ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

30/03/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Instagram/syrizaep)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Βοηθήστε με γιατί κινδυνεύει η ζωή μου…»

30/03/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

1 λεπτό πριν
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα για τους τελικούς ο ΠΑΟΚ

18 λεπτά πριν
(Πηγή: nis.gr)

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

27 λεπτά πριν
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

51 λεπτά πριν
Η ΚΟ της ΝΔ χειροκροτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών μετά τη «βόμβα» για άρση ασυλίας 11 βουλευτών

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign