pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όχι άλλο κουτόχορτο

28/02/2017 - 11:32πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πολίτευμα του κομματικού φεουδαλισμού δεν έχει τόσο μεγάλη αξία η πραγματικότητα και η ουσία, όσο οι επικοινωνιακές τακτικές και η προπαγάνδα. Οι πολίτες που θέλουν να αντισταθούν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια σε αυτό το καθεστώς, πρέπει να πασχίζουν κάθε στιγμή για να κρατούν το μυαλό τους καθαρό.

Γι’ αυτό, έχει νομίζω τη σημασία του να αναγνωρίσουμε μερικές βασικές προπαγανδιστικές στρατηγικές και να τις βγάλουμε ξεκάθαρα και με απλά λόγια στο φως.

Γιατί είναι άλλο πράγμα ο πολίτης να νιώθει απλώς μια υποσυνείδητη ενόχληση όταν τις υπόκειται, κι άλλο να τις αποκρούει συνειδητά και στη στιγμή με τρόπο άμεσο και αντανακλαστικό. Δεν είναι σωστό, επομένως, να τις αφήνουμε κάπως αδιόρατες με τη δικαιολογία ότι είναι λίγο ως πολύ γνωστές κι αυτονόητες. Αντίθετα, όχι μόνο θα τις καταγράψουμε ξεκάθαρα, αλλά θα δώσουμε κι από ένα όνομα στην καθεμιά. Για να μην παραμένουν ανώνυμες, θα δημιουργήσουμε κατάλληλη ορολογία.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με ένα πολύ συχνό ρητορικό σχήμα που θα το ονοματίσουμε «το σπίτι του κρεμασμένου». Θα προτιμούσα να μην χρησιμοποιήσω αυτόν τον μακάβριο τίτλο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Βλέπετε, αναφέρομαι στην αγαπημένη έκφραση των πολιτικών μας «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Με αυτήν την τακτική, όταν σε κατηγορούν για κάτι με συγκεκριμένα στοιχεία κι επιχειρήματα, δεν απαντάς καθόλου. Αντίθετα, προσάπτεις στον κατήγορό σου μια ανάλογη κατηγορία και μετά εκστομίζεις την μακάβρια φράση κι όλα καλά.

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το σχήμα αυτό και «κοίτα ποιος μιλάει» ή «εσύ δεν δικαιούσαι να μιλάς».

Το κολπάκι αυτό, όσο φτηνό κι αν είναι, εφαρμόζεται συχνά κι αφήνει τους πολίτες που παρακολουθούν μια συζήτηση ολωσδιόλου ανενημέρωτους. Το τέχνασμα είναι ολοφάνερα οικτρό. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και γελοίο, εάν δεν ήξερα ότι υπάρχουν πολίτες που όταν το ακούνε, λένε γι’ αυτόν που το εφαρμόζει «καλά του τα είπε!» και «τον τάπωσε». Είναι αδιανόητο να λέει κανείς τέτοιο πράγμα σε αυτήν την περίπτωση. Αντίθετα, θα πρέπει να αφήνει ελεύθερη την αηδία να τον πλημμυρίσει.

Η δεύτερη τακτική που θα αναλύσουμε δεν είναι τόσο φτηνή. Είναι πιο προσεγμένη, λιγότερο φανερή και περισσότερο δόλια. Εφαρμόζεται από χειριστές και κουμανταδόρους καταστάσεων που ελέγχουν τα πράγματα από την κορυφή της πυραμίδας. Υπαγορεύεται από τους συγγραφείς του έργου και τους σκηνοθέτες, και όχι από τους ηθοποιούς.

Θα ονομάσουμε την τακτική «ο χρήσιμος αχώνευτος» και θα την εξηγήσουμε κι αυτήν όσο πιο απλά γίνεται.

Ας πούμε πως θέλεις να περάσεις μια πολιτική σε ένα ζήτημα, που όμως είναι έωλη κι επιζήμια για τον κοσμάκη και για το έθνος. Μοιραία, τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι κάπως σαθρά. Παράλληλα, θα χρειαστεί να αποκρύψεις και αρκετά πράγματα. Τις αδυναμίες του εγχειρήματός σου τις ξέρεις. Όπως ξέρεις κι ότι τα αντεπιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου θα είναι συντριπτικά. Δύσκολα τα πράγματα, έτσι;

Νά όμως πώς μπορείς να τα καταφέρεις. Πριν θέσεις το ζήτημα δημόσια, ενημερώνεις το πιο αχώνευτο κόμμα της αντιπολίτευσης και τους τύπους που έχουν αναλάβει το ρόλο του προκλητικά αντιδημοτικού πολιτικού γενικώς. Εξασφαλίζεις ότι αυτοί πρώτοι από όλους θα αντιδράσουν στο ζήτημα που θα θέσεις. Αυτοί, πριν από οποιονδήποτε άλλον, θα εκφράσουν τα λογικά αντεπιχειρήματα εναντίον σου και θα αναλύσουν τις επιπτώσεις της κακής πολιτικής που προτείνεις.

Όταν λοιπόν γίνει αυτό, τα αντεπιχειρήματα θα εμφανίζονται εξασθενημένα εξαιτίας των προσώπων που τα εκφέρουν.

Γιατί, δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει το καθαρό μυαλό να κρίνει τα επιχειρήματα χωρίς προσωποληψίες. Μάλιστα, οι πιο σοβαροί και δημοφιλείς σου αντίπαλοι θα διστάσουν να εκφέρουν τα ίδια αντεπιχειρήματα, επειδή θα εμφανίζονται να συμφωνούν με τους… αχώνευτους. Αλλά ακόμα κι αν τολμήσουν να το κάνουν, τότε θα φροντίσεις να τους κατηγορήσεις ότι ταυτίζονται με τους ποίξους και τους δείξους.

Ας εξηγήσουμε τώρα ακόμα ένα επικοινωνιακό κόλπο. Αυτό θα το ονομάσουμε «το μισογεμάτο ποτήρι». Εμπνευστήκαμε τον τίτλο από το γνωστό παράδειγμα του ποτηριού που είναι γεμάτο μέχρι τη μέση και που ο ένας το βλέπει μισογεμάτο, ενώ ο άλλος μισοάδειο. Ένας άνθρωπος με καθαρό μυαλό ενδιαφέρεται, βέβαια, για την ακριβή ποσότητα που περιέχει το ποτήρι, χωρίς να επηρεάζεται από γενικεύσεις. Μετράει το περιεχόμενο σε… μικρόλιτρα. Τελεία. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να πέσει θύμα παραπληροφόρησης.

Αν είσαι πολιτικός, λοιπόν, και δεν έχεις κάνει παρά ελάχιστα για ένα ζήτημα, αρκεί να αναφέρεις δυο-τρεις περιπτώσεις με θετικό πρόσημο.

Και ύστερα να γενικεύσεις χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του μισογεμάτου ποτηριού, λέγοντας πως «ναι… δεν είμαστε τέλειοι… έχουμε κάνει τα λάθη μας, αλλά έχουμε κάνει και τόσα θετικά… μπλα…μπλα… Μη βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο!». Κι έτσι, ενώ το ποτήρι σου δεν έχει παρά μια σταγόνα, με ταπεινοσχημία παραδέχεσαι πως δεν είναι ολόκληρο, αλλά μισό. Μπροστά στο τίποτα, το μισό ποτήρι είναι ένα μεγάλο επικοινωνιακό κέρδος… έτσι δεν είναι;

Από αυτά τα φτηνά προπαγανδιστικά τεχνάσματα έχουμε πια χορτάσει. «Τα ελατήρια κόλλησαν, δεν ανοίγουν. Ο ατμός δεν μπορεί να ξεφύγει. Τι κάνετε… μωρέ! Σταματήστε το κάρβουνο! Όχι άλλο κάρβουνοοο!».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

14/09/2025 - 4:02μμ
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/ users/moritz320-1260270/)

Με δημοπρασία 10ετών ομολόγων στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook United World Wrestling)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Συγχαρητήρια στον παγκόσμιο πρωταθλητή πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για υποψηφίους ΤΕ του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022)

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων

Οι Μικρασιάτες της Νέας Φιλαδέλφειας Ωραιοκάστρου τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

3 ώρες πριν
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Ήπειρος τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών που χάθηκαν

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign