pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Μωμόγεροι ξανάρχονται και «μπλέκονται» με τα κειμήλια του Πόντου – Εκδήλωση της ΠΟΠΣ

20/02/2017 - 11:30πμ
Οι Μωμόγεροι ξανάρχονται και «μπλέκονται» με τα κειμήλια του Πόντου – Εκδήλωση της ΠΟΠΣ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συγκινητικό βίντεο, ομιλία για τον Πόντο και ατμόσφαιρα παράδοσης τέτοια που μόνο οι Μωμόγεροι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, θα συνυπάρξουν στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) σε συνεργασία με τα σωματεία Αδελφότητα Ποντίων Παναγία Γουμερά και Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου και Περιχώρων.

Η εκδήλωση θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας, θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης μίλησε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία ανέφερε ότι συγκίνηση στους παρευρισκομένους θα προκαλέσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Ιερά κειμήλια του Πόντου. Πρόκειται για κειμήλια –κυρίως από την Παναγία Σουμελά που δείχνουν τη διαχρονικότητα της μονής στην ιστορία, αλλά και από άλλες εκκλησίες– τα οποία βρέθηκαν στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

«Τα ιερά κειμήλια του Πόντου δεν είναι μόνο για μας, τους Πόντιους, αλλά πρέπει να τα θαυμάσει ολόκληρος ο κόσμος. Να τα δει και να αναγνωρίσει την τεράστια αξία τους», είπε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος θα αναπτύξει το θέμα «Ό,τι είναι η καρδιά στον άνθρωπο, αποτελεί ο Πόντος για τον ελληνισμό», ενώ την παράσταση της βραδιάς αναμένεται να κλέψουν τα μέλη του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι».

«Πρόκειται για ιδιαίτερα τιμητική για εμάς συμμετοχή. Ο Κώστας Αλεξανδρίδης και η σύζυγός του, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, αλλά και αρκετοί άλλοι, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό στις μέρες μας το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. Η συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας έχει να κάνει και με την πρόσφατη ένταξη του συγκεκριμένου εθιμικού δρώμενου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO».

Τους Μωμόγερους θα συνοδεύει με το τραγούδι της η Μήδεια Χουρσουλίδου. Δίπλα της θα βρίσκονται στη λύρα ο Στέλιος Γεωργιάδης και στο νταούλι ο Χρήστος Ζουρνατζίδης.

«Η ΠΟΠΣ έχει αποδείξει μέσα από την ιστορική διαδρομή της ότι δίνει έμφαση σε ποιοτικές εκδηλώσεις, που δεν έχουν στόχο μόνο την τόνωση του ηθικού των Ποντίων, αλλά την έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής. Οι εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας αποτελούν μια πολιτιστική αναδρομή στον Πόντο τον ελληνικό, τον μεγάλο», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει «σερπέσκα»;

30/09/2026 - 2:00μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Ψήφισμα για τον θάνατο της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια

30/09/2026 - 10:40πμ
Ο φάρος Ιντζέμπουρούν της Σινώπης από ψηλά (φωτ.: sinoptanitimdernegi.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι γαλλικοί φάροι του Εύξεινου Πόντου, πέτρινοι φρουροί της ποντιακής ακτογραμμής

30/09/2026 - 10:16πμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρετά την Ελισάβετ (Έλσα) Γαλανίδου-Μπαλφούσια

29/09/2026 - 9:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αντίο» από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στην Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια

29/09/2026 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ναός της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας (φωτ.: Facebook / Charalambos Iordanous)

Κύπρος: Εγκαίνια για την Παναγία Σουμελά στο Αλεθρικό – Το αναλυτικό πρόγραμμα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Σαρωτικός ο Παναθηναϊκός, άνετα τη Βιλερμπάν

3 ώρες πριν
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

3 ώρες πριν
Περαστικοί έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, στις 29 Απριλίου 2025 (φωτ. αρχείου: EPA / Afolabi Sotunde)

Νιγηρία: Η ανύπαρκτη υπηρεσία που απέκτησε διευθυντή, γραφεία και… προϋπολογισμό

4 ώρες πριν
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Flydubai: Το Ισραήλ μιλά για τρομοκρατική απόπειρα – Τι καταγγέλλει ο Νετανιάχου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ξέσπασμα στην 4η περίοδο και νίκη για τον ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV