pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μενέλαος Λουντέμης: Πρόσφυγας, εξόριστος, πολυγραφότατος

Ήταν γιος του Γρηγόρη Μπαλάσογλου και της Δόμνας Τσουφλίδη

22/01/2022 - 2:30μμ
Μενέλαος Λουντέμης: Πρόσφυγας, εξόριστος, πολυγραφότατος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ο αέρας φύσαγε σαν γύφτος. Έλεγες πως βάλθηκε ν’ ανάψει κάπου μια θεόρατη φωτιά για να ζεστάνει τον κόσμο». Μια από τις εμβληματικές φράσεις της ελληνικής λογοτεχνίας είναι η εισαγωγή σε ένα από τα βιβλία που γαλούχησαν γενιές, το Ένα παιδί μετράει τα άστρα. Έργο του Μενέλαου Λουντέμη, του ανθρώπου που γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη με προορισμό να γίνει συγγραφέας.

«Οδός Αβύσσου αριθμός 0»: Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι.

«Ήταν γεννημένος συγγραφέας» σημειώνει ο Αλέξης Πανσέληνος, χαρακτηρίζοντάς τον λιγότερο δύσπεπτο από τον Καζαντζάκη, πιο επίκαιρο από τους αποστασιοποιημένους από την πραγματικότητα εκπροσώπους της συντηρητικής Γενιάς του ’30. «Διαβάστηκε κατά κόρον, ακόμα και από ανθρώπους που μικρή σχέση είχαν ή μπορούσαν να έχουν με τη λογοτεχνία», εξηγεί.

Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου (που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης), και της Δόμνας Τσουφλίδη. Δημήτρης το βαφτιστικό του, εύπορη η οικογένειά του που έχασε τα πάντα όταν ξεριζώθηκε. Η οικογένεια περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να εγκατασταθεί το 1923 στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας. Σύντομα ο (μελλοντικός) συγγραφέας μπήκε στη βιοπάλη: από γραμματοδιδάσκαλος και ψάλτης μέχρι εργάτης στα τεχνικά έργα του Λουδία, από όπου και εμπνεύστηκε το φιλολογικό του ψευδώνυμο.

Η στράτευσή του στην Αριστερά και η πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ τού στοίχισε την αποβολή του απ’ όλα τα γυμνάσια της χώρας. Έπειτα από μια οδύσσεια μετακινήσεων, ο Μενέλαος Λουντέμης θα κατέβει στην Αθήνα και θα γνωριστεί με αριστερούς διανοουμένους οι οποίοι σύχναζαν στη λέσχη «αν Σουσί» της οδού Πατησίων.

Καθοριστική ήταν η γνωριμία του με τους Κώστα Βάρναλη, Άγγελο Σικελιανό και Μιλτιάδη Μαλακάση. Την ίδια εποχή αναπτύσσει στενή φιλία με τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Δημήτρη Βέη, ο οποίος θα τον δεχθεί ως ακροατή στις παραδόσεις του, αφού δεν μπορούσε να εγγραφεί στη Φιλοσοφική, καθώς δεν είχε τελειώσει το Γυμνάσιο.

«Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος»: Η πρώτη κραυγή του ανθρώπου είναι κλάμα. Από κει και πέρα οι άνθρωποι ή παραµένουν άνθρωποι και κλαίνε ή γίνονται τέρατα και κάνουν τους άλλους να κλαίνε.

Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία ήταν με δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων στη Νέα Εστία. Ο διευθυντής του περιοδικού Πέτρος Χάρης, τότε το 1934, γνωρίζει έναν νέο πολύ φτωχό και ταλαιπωρημένο. Αργότερα, το 1938, στα 27 του χρόνια, ο Μενέλαος Λουμέντης τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας για τη συλλογή διηγημάτων του Τα πλοία δεν άραξαν.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπου διατέλεσε και γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, και το 1958 πέρασε από δίκη για το βιβλίο του Βουρκωμένες μέρες με την κατηγορία ότι αναφέρει «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας».

Στη Μακρόνησο (Από αριστερά: Γ. Γιολάσης, Μ. Λουντέμης, Δ. Φωτιάδης, Μ. Κατράκης, Τζ. Καρούσος, Ν. Παπαπερικλής, Γ. Ιμβριώτης, Κ. Ματσακάς· φωτ.: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

Από το 1958 ως τη μεταπολίτευση του 1974 έζησε αυτοεξόριστος στη Ρουμανία, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια.

Πολυγραφότατος, και αρκετές φορές άνισος ως προς το αποτέλεσμα, υπηρέτησε σχεδόν όλα τα είδη του γραπτού λόγου – πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική λογοτεχνία, μετάφραση. Ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του Μεσοπολέμου που στράφηκαν στον κοινωνικό ρεαλισμό, και ιδιοτυπία του έργου του είναι ο «ερασιτεχνικός τρόπος γραφής». Ο ίδιος άλλωστε υποστήριζε πως δεν τον ενδιαφέρει η τέχνη αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας.

Συχνά χρησιμοποιούσε ένα κεντρικό πρόσωπο-αφηγητή που ανήκε στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων για να δώσει την προσωπική οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου.

Ο θάνατος βρήκε τον Μενέλαο Λουντέμη στις 22 Ιανουαρίου 1977 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μέσα στο αυτοκίνητό του. Τον πρόδωσε η καρδιά του ενώ πήγαινε στον Άλιμο για να παραδώσει για δακτυλογράφηση τα τελευταία συμπληρωματικά χειρόγραφα από τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στην Κίνα του Μάο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φωτογραφία του Γιώργου Βιδάλη προέρχεται από το Αρχείο Κουνάδη (πηγή: vmrebetiko.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Γιώργος Βιδάλης: Η σπουδαία φωνή της Σμύρνης ηχογράφησε πάνω από 700 τραγούδια

2/07/2026 - 7:07μμ
«Γιώργος Γεννηματάς: Ο κύριος 56%». Η φωτογραφία του Γιώργου Μονογιούδη, ο τίτλος από το περιοδικό «Γυναίκα» όπου δόθηκε η συνέντευξη (πηγή: Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γεννηματάς, ο άνθρωπος που ίσως γινόταν και πρωθυπουργός

30/06/2026 - 1:19μμ
Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

25/06/2026 - 12:18μμ
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

22/06/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

21/06/2026 - 3:35μμ
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο καταγράφει τις φονικές εκρήξεις στην πολυκατοικία της Αφροδίτης Νέστορα – Στο μικροσκόπιο οι δράστες

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: google.com/maps)

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ινδονησία – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Peter Klaunzer)

Μουντιάλ 2026: Στους «16» η Ελβετία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή – Πού θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση στις καθυστερήσεις με Ράμος η Πορτογαλία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign