pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εγγονή του Καραϊσκάκη, Σοφία Νεοφύτου, ζητά από Τούρκο στρατηγό να μην εκτοπιστούν οι Κερασούντιοι

Γράμμα με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1916

24/11/2021 - 9:29πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επικαλούμενη τη στρατιωτική ψυχή της, η εγγονή του Γεωργίου Καραϊσκάκη και κόρη του στρατηγού Σπύρου Καραϊσκάκη, Σοφία Νεοφύτου, το 1916 αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα προς τον αρχηγό της 3ης Οθωμανικής Στρατιάς, στρατηγό Βεχίπ Πασά.

Η ίδια κατοικεί στην Κερασούντα. Οι μεγάλοι διωγμοί του ελληνικού πληθυσμού έχουν ήδη ξεκινήσει, και αυτό που ζητά είναι να μην σταλούν «εις βέβαιον θάνατον 15 έως 20 χιλιάδας γυναικών, παιδίων, γερόντων και ασθενών». 

Στο γράμμα, που φέρει ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1916, ο Βεχίπ πασάς απαντά και διαβεβαιώνει τη Σοφία Νεοφύτου ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει τι όπως ανησυχήσητε». Ακολούθησε και άλλη αλληλογραφία μεταξύ των δύο, και με τη μεσολάβηση ορισμένων δυτικοευρωπαίων οι Κερασούντιοι δεν ενοχλήθηκαν έως το 1919.

Ακολουθεί το γράμμα της Σοφίας Νεοφύτου, όπως περιλαμβάνεται στην «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού»:

«Κύριε γενικέ αρχηγέ, ανήκουσα εις μίαν των γνωστοτέρων στρατιωτικών οικογενειών της Ελλάδος διά του πάππου μου, Αρχιστρατήγου Γεωργίου Καραϊσκάκη, και του μακαρίτου πατρός μου, στρατηγού Σπυρίδωνος Καραϊσκάκη, διατελέσαντος πολλάκις υπουργού των Στρατιωτικών, αρχηγού του Ελληνικού Στρατού, υπασπιστού της Α.Μ. του Αυτοκράτορος της Γερμανίας κτλ. και κατοικούσα μετά της οικογενείας μου εν Κερασούντι και μη δυναμένη να εγκαταλείψω την οικίαν μου ένεκα της ελλείψεως μεταφορικών μέσων και των ρευματισμών του συζύγου μου, και γνωρίζουσα εκ φήμης τα ευγενή και ιπποτικά αισθήματά σας, βασιζομένη εξ ετέρου εις την μεταξύ των αξιωματικών πάσης εθνότητας συναδελφικήν αλληλεγγύην, καταφεύγω εις την ευγενικήν προστασίαν υμών ως συναδέλφου και, νομίζω, συμπατριώτου του πάππου και του πατρός μου.

Η Σοφία Νεοφύτου σέρνει το χορό στην πλατεία της Αράχωβας, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη (Μάιος 1927)

»Αν και η εκκένωσις της Κερασούντος –άσκοπος άλλωστε– είναι, υλικώς, αδύνατος, διότι ένεκα της παντελούς ελλείψεως παντός μεταφορικού μέσου είναι προφανώς αδύνατον ν’ αποστείλη τις εις βέβαιον θάνατον 15 έως 20 χιλιάδας γυναικών, παιδίων, γερόντων και ασθενών ειθισμένων των πλείστων εις την ευζωίαν και εις ευμάρειαν τινά και ανικάνων να επιχειρήσωσι πεζή μακράς οδοιπορίας, εν τούτοις ασυνείδητοι κερδοσκόποι και συμφεροντολόγοι κακοποιοί σπείρουν τον πανικόν διαδίδοντες φήμας τόσον ψευδείς όσον και εκφοβιστικάς, τούθ’ όπερ δημιουργεί αφύσικον και εκνευριστικήν ατμόσφαιραν.

»Εγεννήθην και εμεγάλωσα, Κύριε Στρατηγέ, εν περιβάλλοντι στρατιωτικώ ένθα το καθήκον και η σωτηρία της πατρίδος αποτελούν τον υπέρτατον νόμον και γνωρίζω ότι ουδείς δικαιούται ν’ αναμιχθή εις στρατιωτικάς υποθέσεις, αλλά μεθ’ όλην την στρατιωτικήν ψυχήν μου, είμαι γυνή και μήτηρ και εξανίσταμαι ενώπιον των αδικιών, των λεηλασιών, των βιασμών και των φρικαλεοτήτων παντός είδους, αίτινες διεπράχθησαν και διαπράττονται καθ’ εκάστην παρά τας διαταγάς σας, και σας παρακαλώ να με συγχωρήσητε εάν καταχρώμαι του χρόνου σας, ποιούσα έκκλησιν εις την μεγαλοψυχίαν και την ευγένειαν των αισθημάτων σας υπέρ των δυστυχών τούτων και σας εκλιπαρώ να λάβητε τα αναγκαία μέτρα, όπως σταματήσητε το κακόν και τιμωρήσητε αυστηρώς τους παντοειδείς συμφεροντοδιώκτας κακούργους, οίτινες, υπό τα όμματα των αρχών, ενσπείρουν τον τρόμον, ερημώνουν την χώραν και καταστρέφουν την τόσον εν ταις παρούσαις περιστάσεσιν απαραίτητον αρμονίαν, μη εννοούντες ότι διά των κακουργημάτων τούτων δύνανται να επηρεάσουν προς βλάβην μας ου μόνον την εσωτερικήν πολιτικήν, αλλά και την γενικήν πολιτικήν, ήτις παίζει ως γνωρίζεται μέγιστον ρόλον εν τω ενεστώτι πολέμω…».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

2/11/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

2/11/2025 - 11:27πμ
(Φωτ.: Facebook/ Κώστας Αρζόγλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Αρζόγλου: Ο θεατράνθρωπος με τις ποντιακές ρίζες, τη μοναδική καριέρα και την ξεχωριστή ζωή

31/10/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: Facebook/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Γιάννης Αγγελάκας «δεν χωράει πουθενά», γιατί είναι μια κατηγορία από μόνος του

30/10/2025 - 6:59μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

28/10/2025 - 4:58μμ
Αποσπάσματα από την εφ. «Αθήναι», και στο φόντο ο γνωστός πίνακας του Κενάν Μεσαρέ* (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται – Ο Τύπος υποδέχεται την είδηση με ύμνους και ποιήματα

26/10/2025 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

25/10/2025 - 5:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

32 λεπτά πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

2 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/s.NeonPerithoriou)

Στο Περιθώρι Δράμας η ποντιακή παράδοση είναι στο προσκήνιο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign