pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν για 5η φορά στο διάστημα!

12/11/2016 - 10:21πμ
Летчик-космонавт Федор Юрчихин: встреча с молодежью Юга России в Ростове-на-Дону
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μεγάλη είδηση για τους Έλληνες στον παγκόσμιο χάρτη της εξερεύνησης του διαστήματος: ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πετάει για 5η φορά στο διάστημα ως επικεφαλής της αποστολής με την κωδική ονομασία «Expedition 53». Το ταξίδι του είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαΐου 2017, οπότε θα αναχωρήσει μαζί με άλλα δύο μέλη πληρώματος με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η παραμονή τους εκεί θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες και η επιστροφή αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου.

Το 5ο του ταξίδι στο διάστημα θα επιχειρήσει σε ηλικία 58 χρονών ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν μαζί με τον Αμερικανό Τζακ Φίσερ και τον Ιταλό Πάολο Νεσπόλι.

Το ταξίδι θα διαρκέσει για την ακρίβεια 152 μέρες. Ο Πόντιος κοσμοναύτης έχει στα προηγούμενα τέσσερα ταξίδια του παραμείνει στο διάστημα συνολικά 537 μέρες. Το πρώτο του ταξίδι έλαβε χώρα το 2002, το δεύτερο το 2007 (ως επικεφαλής της αποστολής), το τρίτο το 2010 και το τέταρτο το 2013 (ξανά ως επικεφαλής της αποστολής).

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος φροντίζει να τιμά σε κάθε του ευκαιρία την ποντιακή καταγωγή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σε μία από τις εξορμήσεις του στο διάστημα πήρε μαζί του μια μινιατούρα ποντιακής λύρας που του είχε χαρίσει ο κατασκευαστής Γιώργος Ηλιάδης (φωτ. αριστερά). Με την παρουσία του σε εκδηλώσεις που αφορούν την ποντιακή υπόθεση συγκινεί, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός εργάζεται σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλών απαιτήσεων μιας υπερδύναμης, και παρ’ όλα αυτά αντιστέκεται και δίνει δείγματα της ταυτότητάς του σε κάθε περίπτωση. Όπως στην εκδήλωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2016) όπου τιμήθηκε και παρέλαβε τη διάκριση μιλώντας ποντιακά.

Οι Πόντιοι λοιπόν δεν είναι χωρίς λόγο που δηλώνουν συχνά περήφανοι για τον συμπατριώτη τους· ανάμεσά τους και ο Γιάννης Γεωργιάδης (Κιόλιαλης) που έγραψε ένα ποντιακό τραγούδι για τα ταξίδια του στο διάστημα και του το αφιέρωσε.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο διάστημα ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν ένιωσε δέος αντικρίζοντας τον πλανήτη Γη από ψηλά. Ήθελε να μεταφέρει στον υπόλοιπο κόσμο αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, και γι’ αυτό δημιούργησε μια μοναδική συλλογή από διαστημικές φωτογραφίες, απεικονίζοντας διάφορες όψεις της Γης. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε κάτω στην gallery.

  • Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της πρώην ΕΣΣΔ από γονείς ποντιακής καταγωγής, τον Νικολάι Γιουρτσίχιν και τη Μικρούλα Γραμματικοπούλου, οι οποίοι ζουν στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Maxim Malinovsky)

Γιατί τον χειμώνα θα ακριβύνει πολύ το φυσικό αέριο και το ρεύμα

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν σήμερα

56 λεπτά πριν
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

1 ώρα πριν
Η νεότερη γενιά των Ποντίων της Αμερικής συνοδεύει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Facebook / Holy Institution Panagia Soumela)

Παναγία Σουμελά: Οι Πόντιοι της Αμερικής ανταμώνουν στην «Ποντιακή Γη» του Νέου Κόσμου

2 ώρες πριν
(Πηγή: northumbria-helicopters.co.uk)

Άντριου Χάτσινσον: Ο Βρετανός πιλότος που κατάφερε να διασωθεί, δευτερόλεπτα πριν συντριβεί το ελικόπτερο στην Ψάθα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign