pontosnews.gr
Τρίτη, 16/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν για 5η φορά στο διάστημα!

12/11/2016 - 10:21πμ
Летчик-космонавт Федор Юрчихин: встреча с молодежью Юга России в Ростове-на-Дону
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη είδηση για τους Έλληνες στον παγκόσμιο χάρτη της εξερεύνησης του διαστήματος: ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πετάει για 5η φορά στο διάστημα ως επικεφαλής της αποστολής με την κωδική ονομασία «Expedition 53». Το ταξίδι του είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαΐου 2017, οπότε θα αναχωρήσει μαζί με άλλα δύο μέλη πληρώματος με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η παραμονή τους εκεί θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες και η επιστροφή αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου.

Το 5ο του ταξίδι στο διάστημα θα επιχειρήσει σε ηλικία 58 χρονών ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν μαζί με τον Αμερικανό Τζακ Φίσερ και τον Ιταλό Πάολο Νεσπόλι.

Το ταξίδι θα διαρκέσει για την ακρίβεια 152 μέρες. Ο Πόντιος κοσμοναύτης έχει στα προηγούμενα τέσσερα ταξίδια του παραμείνει στο διάστημα συνολικά 537 μέρες. Το πρώτο του ταξίδι έλαβε χώρα το 2002, το δεύτερο το 2007 (ως επικεφαλής της αποστολής), το τρίτο το 2010 και το τέταρτο το 2013 (ξανά ως επικεφαλής της αποστολής).

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος φροντίζει να τιμά σε κάθε του ευκαιρία την ποντιακή καταγωγή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σε μία από τις εξορμήσεις του στο διάστημα πήρε μαζί του μια μινιατούρα ποντιακής λύρας που του είχε χαρίσει ο κατασκευαστής Γιώργος Ηλιάδης (φωτ. αριστερά). Με την παρουσία του σε εκδηλώσεις που αφορούν την ποντιακή υπόθεση συγκινεί, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός εργάζεται σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλών απαιτήσεων μιας υπερδύναμης, και παρ’ όλα αυτά αντιστέκεται και δίνει δείγματα της ταυτότητάς του σε κάθε περίπτωση. Όπως στην εκδήλωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2016) όπου τιμήθηκε και παρέλαβε τη διάκριση μιλώντας ποντιακά.

Οι Πόντιοι λοιπόν δεν είναι χωρίς λόγο που δηλώνουν συχνά περήφανοι για τον συμπατριώτη τους· ανάμεσά τους και ο Γιάννης Γεωργιάδης (Κιόλιαλης) που έγραψε ένα ποντιακό τραγούδι για τα ταξίδια του στο διάστημα και του το αφιέρωσε.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο διάστημα ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν ένιωσε δέος αντικρίζοντας τον πλανήτη Γη από ψηλά. Ήθελε να μεταφέρει στον υπόλοιπο κόσμο αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, και γι’ αυτό δημιούργησε μια μοναδική συλλογή από διαστημικές φωτογραφίες, απεικονίζοντας διάφορες όψεις της Γης. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε κάτω στην gallery.

  • Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της πρώην ΕΣΣΔ από γονείς ποντιακής καταγωγής, τον Νικολάι Γιουρτσίχιν και τη Μικρούλα Γραμματικοπούλου, οι οποίοι ζουν στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Νησί του Αχιλλέα ζωγραφισμένο από τον Κάρλο Μποσόλι, το 1856 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Snake_Island_by_Carlo_Bossoli,_1856)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Νησί του Αχιλλέα, η ακατοίκητη σταυροειδής Νήσος Λευκή στον Εύξεινο Πόντο

16/12/2025 - 6:22μμ
Ο Γιώργος Αμαραντίδης σε στιγμιότυπο από γυρίσματα αφιερώματος της ΕΡΤ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Μια πρωτοβουλία τιμής στον μεγάλο Πόντιο καλλιτέχνη Γιώργο Αμαραντίδη

16/12/2025 - 1:11μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι τίμησαν από κοινού την 9η Δεκεμβρίου

16/12/2025 - 12:43μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»: Θριαμβευτική πρεμιέρα για τη θεατρική ομάδα στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη»

16/12/2025 - 11:46πμ
Η λεζάντα στο βιβλίο γράφει: «Οι οργανοπαίχτες των Κοτυώρων με παραθεριστές στο Τσάμπαση», ενώ στη φωτογραφία υπάρχει η ημερομηνία 11 Ιουλίου 1906 (πηγή: epm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτύωρα: Όταν ο χρόνος μετρούσε …αλλιώς – Ή, «Ατός πα άμον τον Παντελήν καλατζεύ’»

16/12/2025 - 9:28πμ
(Φωτ.: Facebookm Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέχρι το Waiblingen της Γερμανίας φτάνουν οι Μωμόγεροι και φωνάζουν: «Οφέτος και τα Κάλαντα θ’ ευτάμε»!

15/12/2025 - 10:07μμ
Φωτογραφία του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη από το παρελθόν της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ενώ τραγουδά ο Στέργιος Ζημπιλιάδης (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η μνήμη του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη παραμένει ζωντανή στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

15/12/2025 - 7:50μμ
Η περικεφαλαία είναι σήμα κατατεθέν για έναν Μωμόγερο (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Το εθιμικό δρώμενο του Δωδεκαήμερου στον… φυσικό του χώρο

15/12/2025 - 4:14μμ
Ο Γιώργος Αντωνιάδης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΕ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του επίτιμου προέδρου των Ποντίων της Άρδασσας Γ. Αντωνιάδη

15/12/2025 - 3:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Το ελευθέρας τη Κάκονος» – Ένα …αριστοφανικό ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

15/12/2025 - 10:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία από το πρακτορείο ANSA, που δείχνει και το μέγεθος των αποτυπωμάτων

Ιταλία: Χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στις Άλπεις, σε κάθετο βράχο

16 λεπτά πριν
Μέρος των κλοπιμαίων που βράθηκαν στην κατοχή του 47χρονου (φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΑΔΑ / EUROKINISSI)

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Στη φάκα «ποντικός» που έκλεψε ηλεκτρονικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Προϋπολογισμός 2026: Κορυφώνεται η πενθήμερη «μάχη» στη Βουλή – Δείτε live τη συζήτηση

1 ώρα πριν

Το Λαϊκό Λαχείο στο ρυθμό των Χριστουγέννων: Μοιράζει μέχρι και 1.000.000 ευρώ στην ειδική κλήρωση της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου

1 ώρα πριν
Το Νησί του Αχιλλέα ζωγραφισμένο από τον Κάρλο Μποσόλι, το 1856 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Snake_Island_by_Carlo_Bossoli,_1856)

Το Νησί του Αχιλλέα, η ακατοίκητη σταυροειδής Νήσος Λευκή στον Εύξεινο Πόντο

2 ώρες πριν

Ρέθυμνο: Ο Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» προσκαλεί στην κοπή της πρώτης του βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign