pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένα ποντιακό… χωριό στην Καλλιθέα από τους «Μωμόγερους» (φωτο, βίντεο)

16/09/2016 - 7:17μμ
Ένα ποντιακό... χωριό στην Καλλιθέα από τους «Μωμόγερους» (φωτο, βίντεο)

Η βροχή απείλησε να χαλασει το πρόγραμμα... (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση, και με τον ουρανό να αστράφτει και να βροντά από νωρίς, άνοιξε η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Παράδοσης «Οι Μωμόγεροι» το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο χώρο των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων της Καλλιθέας.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων είχε τίτλο «Χίλιοι μαστόροι έχτιζαν τη πατρίδας γεφύριν».

Αμέσως μετά την είσοδο στο χώρο των εκδηλώσεων, η εικόνα του ποντιακού χωριού: οικιακά σκεύη από τον Πόντο, αυθεντικές φορεσιές, έκθεση φωτογραφιών, βιβλίων αλλά και παραδοσιακών μουσικών οργάνων υποδέχονταν τους επισκέπτες.

Κάποιες από τις φορεσιές που εκτίθενταν στην είσοδο των εγκαταστάσεων (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Λίγο πιο κάτω, ποντιακές γεύσεις αλλά και το καφενείο «Η ωραία Κερασούς», με καφεδάκι ή τσίπουρο για τους μερακλήδες.

Για καφέ με λουκουμάκι (φωτ.: Χ.Κ.)

Αυτή τη μία ώρα της αναμονής, και πριν ξεκινήσει η βροχή, πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να γευτούν και να αγοράσουν από τα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα του Ραγιάν, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για το «Ποντιακό χωριό».

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης (Ραγιάν) στο βασίλειό του! (φωτ.: Χ.Κ.)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη Γιώργου Αμαραντίδη, το οποίο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Γιάννης Αμαραντίδης, γιος του τεθνεώτα λυράρη, από τα χέρια του προέδρου της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη και της γ.γ. του Σωματείου Μυροφόρας Ευσταθιάδου.

Ο Γιάννης Αμαραντίδης, συγκινημένος, ευχαριστεί το Σωματείο για την τιμητική βραδιά (φωτ.: Χ.Κ.)

Στη συνέχεια παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου ερμήνευσε η χορωδία του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν ποντιακοί παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους Ποντίων Μάνδρας και Περιχώρων «Οι Διόσκουροι», Αχαρνών και Αττικής «Ο καπετάν Ευκλείδης», Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά», Περάματος «Ο Πόντος», Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», Ηλιούπολης και Αττικής «Η τρυγόνα», «Αργώ» Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας «Σινώπη», Γλυφάδας «Η Ρωμανία» και Ζωγράφου, οι οποίοι χόρεψαν όλοι μαζί.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από εκπρόσωπο του Σωματείου στον βετεράνο της ΑΕΚ Τάκη Λουκανίδη, ενώ λόγω των συνθηκών δεν πρόλαβε να τιμηθεί τυπικά, αλλά πάντα τιμάται στις καρδιές, ο έτερος βετεράνος, Γιώργος Νεστορίδης.

Γλυκύτατος και εκφραστικότατος (και με τη φανέλα της ΑΕΚ κάτω από το πουκάμισο), ο Γ. Νεστορίδης… αναστορεί τα παλαιά! (φωτ.: Χ.Κ.)

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς, αλλά… όχι για πολύ! Οι πρώτες ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους ήδη όσο τραγουδούσε η χορωδία, και πολύ σύντομα η βροχή δυνάμωσε τόσο που πολλοί από τους θεατές κρατούσαν τις πλαστικές καρέκλες πάνω από το κεφάλι τους για να προστατευτούν! Δυστυχώς, ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ο καιρός είχε άλλη γνώμη.

Ένα ταξίδι στις πόλεις-λιμάνια της Τραπεζούντας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Πειραιά επεφύλασσαν οι διοργανωτές για τη δεύτερη μέρα.

Την επομένη, η βροχή έκανε και πάλι την εμφάνισή της λίγο πριν από την έναρξη, όμως το Σωματείο δεν πτοήθηκε: Μετέφερε το «χωριό», μαζί με τις εκθέσεις αντικειμένων και φωτογραφιών, μέσα στο κτήριο των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων, και σε πείσμα του καιρού η εκδήλωση «Λιμάνια… κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού», που ήταν ένα αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, πήρε σάρκα και οστά.

Ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Την εκδήλωση άνοιξε η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία ευχαρίστησε όσους γενναίους την προηγούμενη ημέρα αψήφησαν τη βροχή. Αρχικά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, αφιέρωμα στην Τραπεζούντα, και στη συνέχεια ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» παρουσίασε ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς, με αποκορύφωμα τον χορό σέρρα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Ρεμπέτικα που συνδέουν τη Σμύρνη με τον Πειραιά ακούστηκαν τη δεύτερη βραδιά (φωτ.: Β.Κ.)

Στη συνέχεια ακολούθησαν αφιερώματα στις πόλεις-λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Πειραιά, με το Σωματείο στα ενδιάμεσα να παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χορούς των περιοχών αυτών.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Χριστίνα Κωνσταντάκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

13/05/2026 - 11:24πμ
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας». Τρίτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Τσιόδρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην καρδιά της Ευρώπης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

13/05/2026 - 9:43πμ
Παιδιά του «Φάρου» στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Πλατεία 19ης Μαΐου, Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλες γενοκτονίες»: Συγκίνησαν τα μικρά Ποντιόπουλα στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

12/05/2026 - 8:14μμ
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

12/05/2026 - 5:38μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Η ποντιακή γλώσσα και οι άγιοι του Πόντου: Παράδοση, πίστη και ταυτότητα», Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, πίστη και ιστορική μνήμη στο επίκεντρο εκδήλωσης για τον Πόντο στη Λάρισα

12/05/2026 - 3:26μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2026» (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026»: Η Ροδόπη έγινε ξανά τόπος μνήμης, μουσικής και συνάντησης για τους Πόντιους – και όχι μόνο

12/05/2026 - 2:13μμ
Ο διακεκριμένος Έλληνας γιατρός και αξιωματικός του τουρκικού στρατού Πελοπίδας Επιφανίδης (εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πελοπίδας Επιφανίδης: Ο Έλληνας αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θυσιάστηκε στην Αμάσεια το 1921

11/05/2026 - 9:12μμ
Ποντιακοί χοροί στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο 7ο Δημοτικό Καβάλας (φωτ.: 7ο Δημοτικό Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθήματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 7ο Δημοτικό Καβάλας

11/05/2026 - 1:30μμ
Όλοι όσοι μίλησαν για τον Homo Politicus Μιχάλη Χαραλαμπίδη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έζησε μια σπουδαία μέρα μέσα από τα μάτια και τα λόγια των συνοδοιπόρων του

11/05/2026 - 12:21μμ
Σόφη Ζαννίνου και Αφροδίτη Χατζημηνά στην πρόβα για το τραγούδι «Αστερομάτα» (πηγή: ΑΝΤ1)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνησε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων στο YFSF – Ξέσπασε σε δάκρυα η Σόφη Ζαννίνου

11/05/2026 - 10:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο DEFEA 2026 με τίτλο «Securing Tomorrow: Defence Strategies for the Future», στα Σπάτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς)

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε εξέλιξη «αθόρυβη» πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Υπουργείο Ανάπτυξης)

Τ. Θεοδωρικάκος: Τέλος στα «ψιλά γράμματα» και πλαφόν στις επιβαρύνσεις των δανειοληπτών

1 ώρα πριν
Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

2 ώρες πριν
Από το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

100 χρόνια ΠΑΟΚ και προσφυγικές ρίζες: Τουρνουά μνήμης με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανιώνιο και Απόλλωνα Σμύρνης

2 ώρες πριν
Στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026. Στο πανό αναγράφεται στα περσικά το μήνυμα «Το βρυχηθμό ενός λιονταριού ή το τσίριγμα ενός ποντικιού;» (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ ετοιμάζει «Επιχείρηση Βαριοπούλα» ενώ η Τεχεράνη ανακτά στρατιωτική ισχύ

2 ώρες πριν
Ο τραμπικός χάρτης, με τη Βενεζουέλα ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ (πηγή: Truth Social)

«51η πολιτεία»: Ο Τραμπ «έντυσε» τη Βενεζουέλα με τη σημαία των ΗΠΑ και άναψε φωτιές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign