pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

5 Οκτωβρίου 1939: Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τη μετονομασία της Κοκκινιάς. Νικητής η Νίκαια!

Μια ιστορία από το… χρονοντούλαπο, με πολύ ενδιαφέρον

5/10/2023 - 10:44πμ
Σκηνές προσφύγων στην Κοκκινιά, με το φακό των Αρμένιων φωτογράφων Διλδιλιάν (πηγή: Έκθεση «Αρμένιοι Φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη)

Σκηνές προσφύγων στην Κοκκινιά, με το φακό των Αρμένιων φωτογράφων Διλδιλιάν (πηγή: Έκθεση «Αρμένιοι Φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν πια καιρός. Η Κοκκινιά δεν μπορούσε πλέον να λέγεται Κοκκινιά. Έπειτα από διάλογο χρόνων ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς αποφασίζει ότι οι… συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι το προάστιο αυτό του Πειραιά πρέπει να πάρει ένα όνομα που θα αντανακλά την ιστορική σημασία και τη μεγάλη συμβολή των μικρασιατικών πόλεων, του Πόντου και της Θράκης «κατά τους μακρούς αγώνας προς αποκατάστασιν της Εθνικής Ενότητος».

Έτσι, στις 5 Οκτωβρίου 1939, επί δημαρχίας Ιωάννου Μήλιου, ο Δήμος ανακοινώνει (με κάθε επισημότητα) τη διενέργεια διαγωνισμού για τη μετονομασία της πόλης.

Το έπαθλο είναι 2.000 δρχ. και βασικός όρος είναι ότι τα προτεινόμενα ονόματα θα πρέπει να αναφέρονται σε ιστορικές πόλεις της Μικράς Ασίας, του Πόντου ή της Θράκης, και οι συλλαβές τους να μην είναι παραπάνω από τρεις!

Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Κάποιοι σκέφτηκαν ότι στην Κοκκινιά θα ταίριαζε –μεταξύ άλλων– το όνομα Μίλητος ή Ίλιον ή Έφεσος ή Τροία ή Πάφρα ή Ναζλί. «Άπειρες προτάσεις», σχολίασε ο τοπικός Τύπος.

Ένα όνομα όμως που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ξεχώριζε από τα άλλα. «Προκάλεσε το κοινό ενδιαφέρον», αναφέρουν δημοσιεύματα. Η Νίκαια είναι τρισύλλαβο όνομα, και σύμφωνα με τον δικηγόρο, ερευνητή-συγγραφέα Ιωάννη Μελά, που κατέθεσε την πρόταση, «Ελληνισμός και Χριστιανισμός άνευ της Νικαίας, είναι ακατανόητοι».

Δημοσίευμα της εποχής για την πρόταση Μελά

Ο Τύπος της εποχής φιλοξένησε ολόκληρη την τεκμηριωμένη πρόταση του Ιωάννη Μελά (ο οποίος αργότερα εξελέγη δήμαρχος Νίκαιας και βουλευτής Πειραιά, και διατέλεσε υπουργός Εμπορίου). Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι πόλεις με μικρότερη εθνική ή θρησκευτική σημασία, όπως η Φιλαδέλφεια, η Μάδυτος, το Ικόνιο, είχαν ήδη βρει τη… θέση τους ως νέες προσφυγικές πόλεις στην Ελλάδα.

«Η Νίκαια παρηγκωνίσθη και ελησμονήθη τελείως, ουδέ μικρού προσφυγικού καταυλισμού αξιωθέντος να λάβη το όνομα αυτής», γράφει.

Υπέρ της πρότασης Μελά τάσσεται με επιστολή του και ο διεθνούς φήμης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 3 Σεπτεμβρίου 1940, δημοσιεύεται στο Φύλλο 271Α της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση. Είναι επίσημο: η Νέα Κοκκινιά μετονομάζεται σε Νίκαια και ο ομώνυμος Δήμος σε Δήμο Νίκαιας, Νομού Αττικής και Βοιωτίας.

Ωστόσο, η τραγωδία της 17ης Αυγούστου 1944 θα μείνει στην ιστορία ως το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Το νέο όνομα της περιοχής, Νίκαια, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους αμέσως μετά την Απελευθέρωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

4/12/2025 - 4:00μμ
Η «Ναυμαχία της Έλλης», με ημερομηνία δημιουργίας του έργου στις 13 Δεκεμβρίου 1912,  από τον Βασίλειο Χατζή, από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά. Απεικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» μπροστά, ενώ ακολουθούν τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», βάλλοντας εναντίον των οθωμανικών σκαφών (φωτ.: Β. Χατζής/ Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, στα νερά του Ελλήσποντου γράφτηκε ιστορία: Η ελληνική επικράτηση στη Ναυμαχία της Έλλης

3/12/2025 - 3:40μμ
Η Ρόζα Εσκενάζυ σε καρέ από βίντεο της ΕΡΤ (πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρόζα Εσκενάζυ: Η βασίλισσα του ρεμπέτικου, οι μεγάλες στιγμές και τα μυστικά της

2/12/2025 - 5:52μμ
Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

30/11/2025 - 7:45μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

30/11/2025 - 3:30μμ
Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς  στο Lakeside School (πηγή: Ancestry.com / Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Micro-Soft: Η λέξη σε ένα γράμμα που άλλαξε τον κόσμο, 50 χρόνια πριν

29/11/2025 - 11:00πμ
Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος της Σμύρνης: Ο άνθρωπος που άναψε το φιτίλι της Επανάστασης

28/11/2025 - 4:50μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Παπαδόπουλος: Σαν σήμερα πέθανε ο τεντιμπόι του ελληνικού κινηματογράφου – Η Φίνος Φιλμ τον θυμάται

27/11/2025 - 3:43μμ
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

27/11/2025 - 11:27πμ
26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

26/11/2025 - 12:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

54 λεπτά πριν
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Αναβολή στο Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε λόγω κακοκαιρίας

2 ώρες πριν
Το υπουργείο Εσωτερικών (φωτ.: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης)

Υπουργείο Εσωτερικών: Λόγω «Byron» οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν από τις υπηρεσίες τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ισοπαλία πρόκρισης για τον Παναιτωλικό στο Καυτανζόγλειο

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/ ΜΑΚΕΔΝΟΣ - Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου)

Ο «Μακεδνός» Ωραιοκάστρου ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό του παρέα με Πόντιους καλλιτέχνες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign